U Srpcu svečano zbog Dana opštine

Svečanom akademijom i dodijelom najviših opštinskih priznanja, sinoć je u Srpcu počelo obilježavanje Dana i krsne slave ove opštine – Pokrova presvete Bogorodice. Svečanosti su prisustvovali i brojni gosti, medju kojima ministri Dane Malešević i Zlatan Klokić, te predstavnici bratske opštine Novogrodjec iz Poljske.

Republika Srpska 14.10.2017 | 12:15
U Srpcu svečano zbog Dana opštine
Nakon što je odbornicima i svim gradjanima opštine Srbac čestitao praznik,  načelnik opštine Mladjan Dragosavlčjević je u prigodnoj besjedi naglasio da je opština Srbac pogodno mjesto za dolazak investitora, otvaranje novih proizvodnih pogona i zapošljavanje  radnika.  Neki projekti u ovoj oblasti već su realizovani, a  neki  su u toku ili  pripremi realizacije u ovoj i narednoj godini, naglasio je Dragosavljević. Posebno je istakao da je izvršena konsolidacija poslovanja javnih preduzeća i ustanova, a vidan pomak ostvaren je u oblasti obrazovanja i kulture.

„Imamo punu podršku Vlade i ministarstava  u realizaciji odredjenih projekata i zahvaljujući tome ostvareni su dobri rezultati i stvorene pretpostavke za  dalji razvoj, naročito u oblasti poljoprivrede i infrastrukture“, rekao je Dragosavljević.

Govoreći o značaju praznika Pokrova presvete Bogorodice, koji je krsna slava i opštine i srbačke  parohije, protojerej  Željko Sarić  e rekao da su na području ove opštine ostvareni  veliki rezultati  u obnovi i izgradnji novih  vjerskih objekata, a kruna svega je obnova  manastira Osovica koji potiče iz četrnaestog vijeka.  Sarić je pohvalio saradnju i istakao veliki doprinos lokalne zajednice kod izgradnje bogomolja.



Na akademiji su uručena i najviša opštinska priznanja . povelja opštin, zahvalnica i novčane nagrade. Povelju opštine dobio  je obnovljeni srpsko-pravoslavni manastir Osovica  za doiprinos sabornosti srpskog naroda  i širenje svete pravoslavne vjere.  Zahvalnice opštine dobili su Milorad Kojić za doprinos u utvrdjivanju istine o stradanju srpskog naroda u odbranbeno-otadžbinskom ratu, Milorad Lopar za inovatorstvo i promociju Srpca u svijetu, Siniša Ilibašić, poljoprivrednik iz Kukulja, dr. Željko Jovičić, za doprinos razvoju zdravstva i zaštiti stanovništva,  firma „ENSA BiH“ iz Prijebljega za ispoljeni preduzetnički duh i ostvarene rezultate u proizvodnji peleta i briketa  i firma „Lenateks“ iz Srpca, za doprinos u razvoju tekstilne industrije.

Novčane nagrade opštine mladima u iznosu od  po 500 KM dobila je Jovana Tatić za ostvaren uspjeh u školovanju i Olja Tatomir za ostvarene rezultate u sportu.



Priznanja i nagrade uručili su načelnik opštine Mladjan Dragosavljević i predsjednik skupštine opštine Mirko Stojić.

U ime dobitnika priznanja zahvalio se starješina manastira Osovica monah Teofil.

„Zaista nam je velika čast i radost da je  neko kod nas prepoznao nešto dobro, jer ova su, nažalost , vremena  kada se čudimo kada je neko dobar, a to bi trebalo da nama svima bude obaveza“, rekao je monah Teofil.

U kulturnom dijelu programa nastupilo je Pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Banjaluke pod dirigenstvom palicom Nemanje Savića, kao solisti predstavuili su se Karolina Mihajlović sopran, Lazar Radoja bariton i
Nenad Nikić harmonika. 

Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, govorio je tekstove  Petra Kočića, vladike banjalučkog Platona i pjesnika Matije Bećkovića, što je akademiji dalo naročito svečan ton.



Svečanoj akademiji prethodilo je otvaranje  izložbe radova nastalih u ovogodišnjoj Likovno-ekološkoj koloniji „Bardača-Srbac“, a  o slikama i njihovim porukama govorio je  istoričar umjetnosti Aleksandar Saša Grandić.



U Srpcu je, takodje,  tradicionalni vašar, koji je, zahvaljujući „miholjdanskom ljetu“ veoma dobro posjećen i snabdjeven raznom robom.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbac

14.10.2017 15:14

Najxasluzniji gradjanin da srbac bude kakav takav gradic jeste bodo vujic a njega nikad niko da se sjeti,sadasnja a prethodne vlasti jos uvijek krcme ono sto je on napravio,nisu sposobni da okrece a kamoli da sacuvaju ono sto su imali,cast izuzetcima,koliko je sve u srpcu trulo pokazala je i zadnja skupstina jer apsolutna vecina snsd zavisii od nese babica,jad cemer vecine ,gora skupstinska vevina od prethodne,mali broj odbornika i nezna za ppjam opsti drustveni interrs i da su zato tu vec pojam opsti stranacki interes i licna korist to je danas srbac

ODGOVORITE