FIVB: Liga nacija umjesto Gran prija i Svjetske lige!

Srbija će biti stalan član i u muškoj i u ženskoj konkurenciji! Liga nacija i u odbojci, 130 mečeva, svako po 15! Svetske odbojkaška federacija (FIVB) najavila je početak Lige nacija za 2018. godinu, koju će igrati ženska i muška reprezentacija Srbije.

Ostali sportovi 15.10.2017 | 18:15
FIVB: Liga nacija umjesto Gran prija i Svjetske lige!
Odbojkaška Liga nacija od naredne, 2018. godine, zameniće Gran Pri i Svetsku ligu, saopštio je predsednik Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) dr Ari Grasa da Silva Filjo na svečanosti povodom 70 godina od osnivanja FIVB u Parizu.

Predsednik FIVB je Ligu nacija u obe konkurencije najavio kao zajednički projekat FIVB, agencije IMG i 21 nacionalne federacije.

U konkurenciji odbojkašica "stalni članovi" Lige nacija su Srbija, Brazil, Italija, SAD, Kina, Holandija, Tajland, Turska, Koreja, Nemačka, Japan i Rusija, dok su Argentina, Dominikanska Republika, Poljska i Belgija selekcije "izazivači", odnosno reprezentacije koje nisu stalni članovi Lige.

U konkurenciji odbojkaša "stalni članovi" Lige nacija su Srbija, Brazil, Italija, SAD, Kina, Francuska, Argentina, Iran, Poljska, Nemačka, Japan i Rusija, dok su Australija, Koreja, Kanada i Bugarska selekcije "izazivači".

Predsednik FIVB najavio je uskoro i formiranje "druge" Lige nacija, odnosno Lige izazivača.

"Ovo je ključni trenutak za budućnost našeg sporta. Liga nacija je najvažnije takmičenje u istoriji FIVB. FIVB uživa veliki uspeh u poslednjih 70 godina, ali uvek moramo da gledamo napred i tražimo način da se poboljšamo", rekao je predsednik FIVB Ari Grasa na proslavi 70. rođendana te organizacije u Parizu.

Muško takmičenje će uz Srbiju činiti Brazil, Italija, SAD, Kina, Francuska, Argentina, Iran, Poljska, Nemačka, Japan i Rusija, dok će Australija, Južna Koreja, Kanada i Bugarska biti "izazivači".

Pored srpskih odbojkašica, ključne ekipe u ženskom delu su Brazil, Italija, SAD, Kina, Holandija, Tajland, Turska, Južna Koreja, Nemačka, Japan i Rusija, a tu su još Argentina, Dominikanska Republika, Poljska i Belgija.

Takmičenja će činiti po 12 reprezentacija, dok će preostale četiri igrati drugi turnir za ulazak među 12 najboljih.

Biće igrano ukupno 130 utakmica u sezoni, a svaka ekipa će igrati bar 15, dok će svaka zemlja biti domaćin bar jedne grupe, čime FIVB želi da odbojku približi navijačima širom sveta.

FIVB će više detalja oko takmičenja predstaviti u narednom periodu.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar