Statut „Puteva RS“ po mjeri direktora

Vlada Republike Srpske usvojila je izmjene Statuta JP ''Putevi RS'' kojima se omogućava da sadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove Duško Gojić ostane na toj poziciji. Izmjene su napravljene jer prema ranijem Statutu nije ispunjavao uslove za tu funkciju.

Republika Srpska 12.10.2017 | 22:20
Statut „Puteva RS“ po mjeri direktora
Statut ''Puteva'' po mjeri tehničkog direktora

Starim Statutom bilo je predviđeno da izvršni direktor za tehničke poslove treba da ima završen građevinski fakultet, položen stručni ispit i pet godina radnog iskustva. Izmjenama Statuta dodat je i Tehnološki fakultet, ali stručni ispit više nije potreban.

Duško Gojić, koji se trenutno nalazi u VD mandatu, završio je upravo Tehnološki fakultet – tekstilni smjer. Pitali smo direktora ''Puteva Srpske'' zbog čega je Statut mijenjan, ali rekao je da nema komentar.

Neopravdane izmjene Statuta

Izmjena Statuta bi bila opravdana da su izmjenama traženi viši standardi, a ne prilagođavanje uslova onome ko već obavlja tu funkciju, poručuju iz Transparensija.

„Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. I ranije smo imali situaciju da se podzakonski i zakonski akti preduzeća mijenjaju kako bi se relaksirale procedure za imenovanja, zapošljavanja i kvalifikacije neophodne za određene pozicije i kako bi se ostavilo više prostora za imenovanje podobnih kadrova koji u tom trenutku ne ispunjavaju uslove koji su ranije propisani“, kaže Ivana Korajlić, PR Transparensi Internešnela.

Zakon ne propisuje imenovanja

Zloupotrebe u zapošljavanju je teško spriječiti jer su konkursi zaštićeni internim aktima preduzeća koji su podložni manipulaciji. Dodatni problem je i to što su Zakonom o javnim preduzećima definisani samo opšti akti funckionisanja javnih preduzeća gdje se ne propisuju pocedure ni imenovanja.

„Zbog toga je neophodno što više ovakvih stvari definisati i kroz zakone uspostaviti jasne procedure i pravilnike koji bi se jednako odnosili na sva javna preduzeća, a ne ostaviti svakom preduzeću da mijenja svoje interne akte i procedure u odnosu na to kako se trenutna situacija nalaže i ako se trebaju prilagoditi nekome“, ističe Korajlićeva.

Namještanja u ''Putevima'' bilo i ranije

Prilagođavanja uslova u ''Putevima Srpske'' Gojiću nisu nepoznata. Prvi put Tehnološki fakultet je dodat uslovima dok je obavljao funkciju generalnog direktora ''Puteva''. Raspodjelom fotelja između SNSD-a i DNS-a podnio je ostavku. Nakon toga, postao je pomoćnik ministra industrije, a u ''Puteve'' se vratio u aprilu ove godine.

Pokušali smo dobiti i njegov komentar, ali broj je isključen.



BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nesic

12.10.2017 20:40

Ne znam sta je ovdje neregularno...sve je u skladu sa zakonom!!!

ODGOVORITE
Name

Re Nešić

13.10.2017 07:03

To je u tvojoj glavi po zakonu , da li je normalno da ekonomista ili rudar bude tehnolog ili doktor , tako i to čuj tekstilac na mjestu građevinca , , Nešić bolje ti je što prije da napustiš Banjaluku i vratiš se odakle si došao i povedi sa sobom Jariće i ostavi ga u Mrkonjiću jer vam je tamo mjesto a mogli bi vrlo brzo u Foču ili Tunjice , to vam je zagarantirano samo pitanje dana ......

Name

OooKo

12.10.2017 20:51

Najveći kriminal u putevima otkad je došao Nešić , zajedno sa Gojićem zbog. Koga je izmjenjen statut rade za MG mind , Tegeltiju i Cvijanovićku , sada spremaju da raspišu konkurs za sebe , ovo se mora pod hitno riješiti jer su Nešić i Gojić u tandemu napravili reketaško preduzeće oni hitno moraju biti smijenjeni i dovesti stručne i obrazovane ljude a ne kriminalce i lopove kakav je Nešić

ODGOVORITE
Name

Michigen

13.10.2017 06:25

Kaja kad postavi svoje ljude to je dovoljna kvalifikacija.

ODGOVORITE
Name

Re micigen

13.10.2017 07:23

Priča se da Kaja kontrološe i Dodika i da Dodik ne smije pišati od Tegeltije i Kaje , ovo postaje rijaliti vidjeće se ko će koga kao u rijalitiju opaliti , ali Dodik je postao predmet sprdnje i u svojoj stranci koliko je jadan kad sa njim manipulišu Tegeltija i Kaja.

Name

Re re micigen

13.10.2017 08:06

Tegeltija linija ka bankarskom lobiju i MMF-u, Kaja ka ex-Yug gazdama u sjeni (DB, UDBA, Genex...)...i ode Lemi niz vodu, jer je njegovo bogatstvo došlo na red da ovi krčme?

Name

Uzas

13.10.2017 07:18

Javnost je upoznata šta se dešava zadnjih godinu dana u preduzeću putevi , zar takav kriminalac i lopov kakav je Nešić da vodi takvo preduzeće, javnosti sve jasno jedino nije jasno Dodiku šta mu se radi iza leđa i kako se uništavaju javna preduzeća, pa niko ne treba da se školuje završi bilo šta i možeš raditi u bilo kojoj ustanovi i na bilo kom mjestu ovo još nije viđeno ,

ODGOVORITE