Savčić: Presuda nije iznenađenje

„Od samog otvaranja pitanja ratnih zločina i procesuiranja, Republika Srpska nije imala čvrst stav. Nismo na adekvatan način pružili pomoć licima koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine“, poručio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić u emisiji ''Puls'' BN televizije.  Savčić je naveo i da oslobađajuća presuda Naseru Oriću nije bila potpuno iznenađujuća.

Republika Srpska 12.10.2017 | 21:47
Savčić: Presuda nije iznenađenje
Presude koje su napravljene pomoću lažnih svjedoka i lažnih svjedočenja su velika opasnost za budućnost BiH, jasan je general Savčić.

„Bojim se da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću, gdje nema sankcije niti odgovornosti, predstavlja poruku da se zločin nad Srbima isplati i da se na taj način poručuje da se za taj zločin ne odgovara. Nekima bi, ne daj Bože novih sukoba, bio putokaz kako da se ponašaju“, navodi predsjednik BORS-a.

Priča o pritscima na svjedoke, koja je o samog početka prisutna u predmetu „Orić“ , otvara nove probleme:

„Ja ne znam ni jedan slučaj da se desio, ni pred Međunarodnim sudom u Hagu, niti u Sarajevu, ni u Beogradu, da je neko odgovarao za lažno svjedočenje, a to je krivično djelo.“



„Ovo je prilično odmaklo, ali da se na vrijeme stalo na put lažnim svjedocima i da je neko zbog toga sankcionisan, mislim da bi sudovi ispunili osnovnu ulogu – utvrđivanje istine i sankcionisanja odgovornih. Onda bismo išli putem sutrašnjeg pomirenja i zajedničkog života na ovim prostorima“, navodi general.

Sudije i tužioci odlučuju sami o sebi i skoro da su nedodirljivi, poručuje Savčić. On navodi da od samog otvaranja pitanja ratnih zločina i procesuiranja, Republika Srpska nije imala čvrst stav.

„Nismo na adekvatan način pružiuli pomoć licima koji su osumnjičeni ili optuženi za ratne zločine. A onda sve ide od situacije do situacije, ako to danas više odgovara , daće se više pažnje toj problematici da bi se skupili poeni. A onda će ponovo pasti u zaboravi i biti kao što je i bilo.“

Boračka organizacija je od Narodne skupštine Republike Srpske tražila da se na dnevni red stavi i pitanje ratnih zločina. Savčić navodi da je Informacija BORS-a u aprilu 2015. godine usvojena, i da je od tada mrtvo slovo na papiru.

„Očekivali smo da ćemo ići u izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske i FBiH, i imali smo tvrdnje iz Ministarstva pravde. Ali ništa se od toga nije desilo. Bili smo prevareni.“

Šta god da se u narednom periodu bude rješavalo bitan je rezultat, navodi Savčić.

„Rezultat je da Srbi budu ravnopravni sa ostalima u BiH po svim pitanjima, pa i kada je riječ o eventualno počinjenim ratnim zločinima. Ako se to ne može obezbijediti, sve ostalo je besmislena priča“, jasan je predsjednik Boračke organizacije.

Na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH biće i predstavnik Boračke organizacije, ali ne i general Savčić zbog, kako je naveo u emisiji „Puls“ BN televizije, drugih obaveza.



BN televizija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

samy

12.10.2017 19:50

SMIJEM RUKU U VATRU STAVITI DA CE ORIC IZACI NA NEKOJ LISTI ZA IZBORE I DA CE PROCI I DA CE NEKI OD NASIH SRBA UCI SA NJIM U VLAST NA NIVOU BiH A MOZDA I RS, SVE ISTO KO U SRBIJI

ODGOVORITE
Name

srbin

12.10.2017 19:59

Pa Tačija ganjali optuživali a sada srbi sa njim u vladi.Tako če na sljedećim lokalnim izborima Naser biti kandidat za načelnika opštine.

Name

Doktor

12.10.2017 20:02

A što se to pa čudiš , pa Srbija i Hardinaj je jasna priča.Jedan vikend najveći koljač , đželat , a drugi vikend demokrata sa kojim se pravi vlast, šta li tek reći za Dodu i njegove bezbrojne prijatelje iz redova onih ustaša koji su nas protjerali i progonili i ubijali čitav 20 vijek.Postoji samo jedan lijek.Prisloniti uza zid ko Tito i po kratkom postupku.

Name

BPC CAPAJEBCKO P.K.

12.10.2017 20:38

Nas problem vjekovima traje a to je izdaja, zbog toga nas je sve manje i manje i teritorije, dok smo krv lili za RS nismo ni sanjali da ce nas prodavati kako ko stigne, a našem narodu je novac bitniji od vjere i časnog krsta, nije bitan Oric vise koliko smo mi pokvareni postali. Bošnjaci nam uzimaju i ekonomiju i privredu, finansiski nadmocniji, a Dodik prica gluposti i zavadza narod, dok se mi nijemi izmedzu sebe drugi nas ekonomski gaze, srpski narode dodzi sebi vise ili ce nas Laktasenko u nestanak odvesti, za s smo se za ovo borili??? Oj Vukota i Cavicu i Borenovicu Spasite nas i vjeru nasu od Dodik VI ste zadnja nada za ovaj narod

Name

re-samy

14.10.2017 03:42

Apsolutno ste u pravu, jer ovdje je čista komercijalizacija vlasti, a s'kim će biti po pootrebi biti u koaliciji, to vam ''tržišno pitanje opstanka na vlasti''. Nema tu prozivanja sada Dodika, svi su isti, ista formula, isti obrazac. Da se dograbi vlasti, ovcama-narodu, šta i kako bude. Šta su uradili sa boraca, posebno poginulih. Sve je podređeno interesu pojedinca. BORS je pitanje da li ovakav treba da postoji, odnosno radi čega postoji?? BORS je NVO, nema nikakve ingerencije, a to treba uraditi sve i regulisati Zakonom. donijeti Zakon o pravima boraca i na osnovu toga donijeti riješenje o naknadama i pravima boraca.

Name

Trla Baba Lan

12.10.2017 19:51

Savcicu kolika ti je plata?!Mislim koliko puta veća od demobilisanog borca i koja je uloga vas kravatasa osim harcenja novca poreskih obveznika.

ODGOVORITE
Name

Re

12.10.2017 20:12

Sigurno 100x veca od pokojnog Cede.

Name

Borac

12.10.2017 20:21

Ništa ni od Savčića,svi smo očekivali više,tužno i jadno sve!

Name

Nemoj Tako

12.10.2017 20:48

,,Zasluzio je,,.

Name

Па

12.10.2017 20:01

И врапци на грани су знали каква ће бити пресуда, само наши великодостојници нису знали. Ма знали су то они боље од мене само се сад праве " чуди". Нема ништа поквареније од политичара без обзира да ли је позиција или опозиција

ODGOVORITE
Name

Kalimero

12.10.2017 20:11

kme, kme. Nepravda,nepravda. Kako izvrsiti transormaciju iz generala u babu narikacu?

ODGOVORITE
Name

BOBA

12.10.2017 20:11

NORMALNO DA NIJE IZNENAĐUJUĆA.ZA PARE ĆE LJUDI SVE PRODATI I KUPITI .SVE SE VRTI OKO PARA.ČOVJEK DAO PARE SUD GA OSLOBODIO ŠTA TU IMA ČUDNO TAKO SU I PAPCI KUPLJENI PA SE VLAST PONOSI ONI NIŠTA NISU KRIVI .A ŠTO SE PRAVE PRIČE OKO TOGA TO JE DRUGO SRETNO.

ODGOVORITE
Name

re

12.10.2017 21:01

A teoretski je moguće i da je čovjek nevin, obzirom da su ga već tri suda oslobodila?

Name

Zoki

12.10.2017 20:41

Neka mi neko od mojih saboraca kaze,kakve mi koristi imamo od boracke organizacije i sta je ona to ucinila ta nas borce.Najvecu korist od boracke organizacije imaju oni koji su se u njoj uhljebili i samo ovako tarlakaju u vjetar kao Savcic i svi ostali prije njega.Ko njega uopste slusa i on je ponizni sluga ovih na Vlasti.Eto srece da se ovako bore pa bar i sa izjavama za dostojan zivot boraca koji su na rubu egzistencije,ali ne njima je dobro imaju redovna primanja i sad se sve diglo sto je Oric oslobodjen optuznice kao da je prvi Bosnjak koji je oslobodjen.Mozete ga objesiti necete vratiti mrtve,a ni mi borci necemo zbog toga bolje zivjeti,uhvstite se posla,a ne kokodacite uprazno.

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2017 08:36

Zašto postoje Boračke organizacije? Ne zbog boraca nego da bi se nekoliko njih uhljebili pod plaštom “čuvanja boračkih prava “ Zasto postoji Skupština RS? Da bi se njih nekoliko uhljebili pod plaštom očuvanja čuvanja srbstva na ovim prostorima. Sve same gluposti od kojeg običan čovjek nema ama bas ništa. Da vas pitam : Ko čuva Srbstvo u zemljama zapadne evrope ? I gdje se bolje živi? Pa naravno tamo gdje nema Srbovanja i gdje je čovjek okrenut radu a ne Srbovanju.Tamo te ne pita niko koje si vjere . Nego znaš, možeš i hoces li ? Rat je prošao i ako se nisi uspio ili htio snaći za 25 godina nego si htio sisati do kraja života budžet i pomalo raduckati e onda si se zajebao. Imaš ruke i noge ? Radno si sposoban?Alo baaa! Odjebi! Jesi išao u rat sto si htio ili morao. Ako si sam htio nema penzije. Sam pao sam se udario. Ako su te natjerali e onda je druga priča. Nije bio tvoj izbor. A svi će te se ovdje busati da ste išli dobrovoljno

ODGOVORITE