EL: Za početak - šou Luke Dončića!

Počelo je! Serhio, mirno se oporavljaj, tu je Luka da pravi čuda! Real se iščupao iz Efesovih kandži! Efes se trudio, napadao, ali se Real pitao u Istanbulu. Mladi Slovenac postigao 27 poena.  Armani ima štofa, ali Armija je odbranila Moskvu! Tek posle preokreta CSKA savladao italijansku ekipu na startu Evrolige. Odlična partija Micova.  CSKA od "minus 16" do prve pobede! Emporio Armani, kog je predvodio odlični Vladimir Micov, propustio je šansu da na startu Evrolige napravi veliko iznenađenje.

Košarka 12.10.2017 | 21:00
EL: Za početak - šou Luke Dončića!
Srećan početak Evrolige svima koji slave!

Posle više od pet meseci čekanja, Evroliga je konačno tu.

Počev od ovog četvrtka, najjače evropsko takmičenje vratilo se u prvi plan, u kojem je večeras apsolutno bio vunderkind Reala - Luka Dončić.

Supertalentovani bek Madriđana postigao je 27 poena na gostovanju Efesu, nadigrao lidera domaćih Erika Mekaluma (26 p) i stavio svoj pečat na prvi trijumf "kraljevića" u novoj sezoni Evrolige.

ANADOLU EFES - REAL 74:88 (19:28, 17:17, 20:17, 18:26)

Duel u "Sinan Erdemu" bio je i okršaj dvojice srpskih reprezentativaca - centra EfesaVladimira Štimca, koji je za 22 minuta na parketu postigao sedam poena uz pet skokova protiv "petice" Reala Ognjena Kuzmića, strelca dva poena (uz tri skoka) za šest minuta i 40 sekundi na parketu.

Gosti iz Španije kontrolisali su rezultat od početka, vodili 18 poena razlike u drugoj četvrtini, pa sredinom nastavka odbili veliki nalet ekipe Velimira Perasovića. Efes je u 32. minutu košem Rikija Lida prišao i na samo dva poena zaostatka, ali su Fabijan Kozer, Dončić i Džejsi Kerol sačuvali prednost favorita.

Važan napadački učinak imao je i prvi centar Reala Gustavo Ajon, sa 16 poena i 10 skokova, kao i Dončićev "zemljak" i takođe prvak Evrope Entoni Rendolf, sa 12 poena. Među domaćima je uz Mekaluna i Lida (17 p) efikasan bio i centar Brajant Danston.

Istovremeno, u terminu od 19 časova, CSKA je u Moskvi bio bolji od Armanija, 93:84.

Više od pet meseci čekali smo da se ponovo začuje škripa patika i taj fini zvuk prolaska lopte kroz obruč, a sada je čekanju došao kraj. I odmah na početku videli smo pravu evroligašku poslasticu - Efes je imao šansu da okrene rezultat i uzme meru Realu u svom Sinan Erdem Domu, ali je naišao na slovenačko čudo od deteta! Luka Dončić je na mestu gde se okitio evropskom titulom sa Zmajčekima odigrao još jednu vrhunsku partiju i vodio Real do pobede rezultatom 88:74 (28:19, 17:17, 20:17, 26:18).

Posle svega što smo videli u dva sata kvalitetnog programa u Istanbulu, Serhio Ljulj ne mora da razmišlja o tome da mora što pre da se vrati na parket, jer je tu Luka da pravi čuda! Taman kada pomislite da ovaj golobradi momak ne može više da oduševi - on uradi nešto više! U trenucima kada je Efes pritisnuo madridskog giganta i preko Rikija Leda ga saterao u ćošak, Luka je izvukao veliki šut za tri poena, onda i poluhorog uz faul i dodatno slobodno bacanje, a onda i fantastičnu asistenciju za trojku Entonija Rendolfa, čime je Real odveo na sigurno odstojanje i učinio da Efes ostane bez šanse za pobedu.

Očekivalo se da će Luka biti pokretačka snaga Reala, ali je očigledno rešio da preuzme najveći deo odgovornosti u svoje ruke, iako još nije napunio ni 19 godina! Zato je na kraju skupio 27 poena, od čega čak 12 u poslednjoj deonici, uz još četiri skoka i tri asistencije, za ukupni indeks korisnosti - 32.

Vrhunsko izdanje pružili su i Realovi centri. Gustavo Ajon je imao 16 poena i 10 skokova, uz četiri završna dodavanja i tri ukradene lopte i 30 indeksnih poena, dok je Entoni Rendolf skupio 12 koševa, osam uhvaćenih i tri podeljene lopte. 

Efes je praktično od prvog minuta bio u zaostatku, u drugom kvartalu je ona iznosila maksimalnih 18 poena, ali su u trećem kvartalu Erik Mekolum i Riki Ledo pogurali Efes i potpuno umanjili zaostatak. Ipak, u najvažnijim momentima izostala je koncentracija domaćim košarkašima, posebno Mekolumu, što je Realu bilo dovoljno da preko Dončićauđe u mirniju završnicu i ureže prvu recku. 

Kod Efesa Mekolum je ubacio 26 poena, Ledo je dopisao 17 koševa i devet skokova, aBrajant Danston isti broj poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Vladimir Štimac je odigrao 22 minuta i za to vreme imao sedam poena i pet skokova. 

Ognjen Kuzmić je odigrao nešto manje od sedam minuta u svom evroligaškom debiju za Real i skupio dva poena i tri skoka. 

Posle šest sezona u kojima je prvi plejmejker CSKA bio Miloš Teodosić, "armejci" su započeli novu eru pobedom nad Armanijem u prvom kolu Evrolige.

Pojačanja Serhio Rodrigez (20p, 5sk, 4as) i Vil Klajburn (15p, 12sk, 3ukr) bili su na visini zadatka, Kori Higins (21p) preuzeo je maksimalnu odgovornost, a u poslednjoj četvrtini se probudio i Nando De Kolo, postigavši u tom periodu 13 od svojih 19 poena.

Na kraju, uprkos deficitu od 16 poena u 11. minutu, CSKA je slavio rezultatski sigurnu pobedu - 93:84 (16:30, 22:18, 27:16, 28:20).

Vladimir Micov predvodio je goste iz Milana sa 16 poena, pet skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte.

Na kraju je ekipu Armanija koštala "kratka" klupa, s obzirom na to da je Micov proveo na parketu čak 38, a Endru Gaudlok (17p, 4sk, 3as) 35 minuta.

CSKA je izgledao kao svaka prava ruska Lada. Bilo je potrebno vreme da upali, ali kada joj je to pošlo za rukom, pobeda nije mogla da izostane. Armejci su na svom terenu savladali Armani sa 93:84 u prvom kolu Evrolige.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Kori Higins sa 21 poenom, jedan manje ubacio je Serhio Rodrigez, a Nando de Kolo dodao je 19. Endru Gaudlok postigao je 17 poena za Armani, a Vladimir Micov je postigao jedan manje.

Kako je CSKA počeo utakmicu, navijači domaćeg tima verovatno su se uplašili da ne pukne bruka u Moskvi. Naime, na već na početku druge četvrtine motivisani gosti iz Milana su imali 16 poena prednosti (32:16).

Gaudlok, Micov i Gudaitis su pravili čuda pod oba koša, dok su domaći igrači očigledno bili poprilično šokirani načinom igre i pristupom gostiju.

Nije Armija uspela ni u drugoj četvrtini da uhvati priključ, pošto je Armani ovaj deo meča završio sa 10 poena prednosti i poprilično napumpanim samopouzdanjem.

Ali, kako je počelo drugo poluvreme, tako je CSKA počeo da lomi rivala. Do sredine treće deonice domaćin je stigao do izjednačenja, pa i prvog vođstva (51:50).

Proigrali su Nando de Kolo, Serhio Rodrigez i Kori Higins. U poslednjoj deonici polako, ali sigurno Moskovljani su preuzeli sve konce igre u svoje ruke.

Pomenuti trio je za veoma kratko vreme serijom od 7:0 odlepio Armejce na velikih plus osam (80:72) i posle toga nije bilo povratka Armaniju.

Rezultati 1. kola:

Efes - Real 74:88
CSKA - Armani 93:84
Bamberg - Makabi 20.00
Olimpijakos - Baskonija 20.00
Unikaha - Feberbahče 21.00

u petak

Himki - Valensija 19.00
Žalgiris - Crvena zvezda mts 19.00
Barselona - Panatinaikos 21.00

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar