Odluka: I Izrael napušta Unesko

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz Uneska, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.

Svijet 12.10.2017 | 20:56
Odluka: I Izrael napušta Unesko
Navodi se da je Netanjahu odluku SAD da napusti Unesko nazvao "hrabrom i moralnom" i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

SAD su donijele odluku da se povuku iz Uneska zbog "antiizraelskih stavova" tijela, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja "cijenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsjedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava "novu eru" u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka dijelom izazvana zbog "stalne pristrasnosti u Unesku usmjerene protiv Izraela".

Agencija podsjeća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tijela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto vjeruje da prije toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

TAS prenosi da je predsjedavajući ruskog Savjeta federacije Kosačev, reagujući na potez SAD, ocijenio da je "u nizu odluka o napuštanju sopstvenih međunarodnih obaveza, ovaj potez djeluje posebno sramotno".

"On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavljaju. Ova odluka neće donijeti dobra SAD, a Vašington je ozbiljno oštetio sopstvenu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom", napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP navodi da se administracija predsjednika SAD Donalda Tramp već mjesecima pripremala za mogućnost napuštanja Uneska, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri Unesku ljetos rečeno da je sve na čekanju i savjetovano im da potraže druge poslove.

Trampova administracija u prijedlogu budžeta za narednu fiskalnu godinu, prema AP-u, nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje Uneska koje je Vašington ranije uveo.

Navodi i da su se na nedostatak osoblja u misiji i planova za finansiranje Uneska nadovezivale stalne optužbe na račun ove agencije UN koje su dolazile od visokih američkih zvaničnika, uključujući i ambasadorku SAD pri UN Niki Hejli.

U agencijskom izveštaju se podsjeća da su se SAD osamdesetih godina 20. veka povukle iz Uneska, a pored lošeg upravljanja, navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratile u članstvo 2003.

Ova agencija prenosi da je američki Stejt department saopštio da se SAD od 31. decembra 2018. povlače iz Uneska, dok je prethodno u Rojtersovoj vijesti stajalo samo da odluka "stupa na snagu 31. decembra".

"Odluku nije bilo lako donijeti i ona odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u Unesku, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u Unesku usmjerene protiv Izraela", navedeno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati "da budu i dalje angažovane... kao zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinijele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom".

U ime Uneska reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

"Nakon što sam primila zvanično obavještenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka Uneska želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz Uneska", saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i cjelokupnu UN porodicu".

Rojters podsjeća da su SAD znatno smanjile budžetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodjeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Izvor: B92

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Misko

12.10.2017 19:11

sad mogu da prime Kosovo pa ce opet biti uspostavljena ravnoteza. Jedna sila zamijwnice drugu.

ODGOVORITE
Name

Germany

12.10.2017 19:14

Ovi su najgori i svjetska bolest. Oni i usa.

ODGOVORITE
Name

GANDI

13.10.2017 07:05

To je ta njihova Demokratija.Ja Sef a drugi niko i nista.Jesu izabrani narod da prave Ratove i spletke.Sve moraju ciniti da svom narodu dokazu da su ugrozeni.Nije ni Mile daleko od ovakve Politike.

Name

I treba

12.10.2017 19:37

I treba.Ti nazovi medjunarodni mirotvorci turaju nos gdje ne treba.Pocesto.Kod nas mogu.Kod jakih ne mogu.Sikter.

ODGOVORITE
Name

bar dan

12.10.2017 19:44

Mogli ste sačekati bar jedan dan, ovako ste ispali smiješni.

ODGOVORITE
Name

Muda

12.10.2017 20:00

Oni koji su slobodu cekali 2000 godina i koji jesu izabrani narod ne cekaju nikoga ni jedan dan.Svaka njima cast.

Name

Nema Vise Vremena Za BIlo Sto

12.10.2017 20:14

Ovde neki spominju neku novu eru,ja to ne vidim tako,mislim da smo sa erama zavrsili.radi se o jos kojem danu i zato odoh popiti rakiju,pivo i nesto povaliti.

ODGOVORITE
Name

Rakija

12.10.2017 22:22

Samo ti prika po rakiji..ebes ere.Za nas je svaka ista.Jasi il Kurta il Murta.

Name

Samo da se zna

13.10.2017 08:42

Rochild je Židov ! A on je sufinancirao Hitlera i sve svjetske ratove. Zato od Zidova možeš svašta očekivati osim logike. Politika je kurva bila i ostala. Onaj ko ne zna sa kurvama ne zna ni biti političar .

ODGOVORITE