Analiza: Crvena zvezda u Evroligi - novi početak...

Ekipa Dušana Alimpijevića u petak će odigrati prvi meč nove sezone najjačeg takmičenja.

Košarka 12.10.2017 | 22:30
Analiza: Crvena zvezda u Evroligi - novi početak...
Posle pet meseci pauze i velikih promena u svlačionici, Crvena zvezda mts počinje novu evroligašku sezonu.

Šampion Srbije i regiona ulazi u petu takmičarsku godinu u društvu najboljih, gde će i u sezoni 2017/18 odigrati garantovanih 30 utakmica. Počev od ovog petka.

Ekipa Dušana Alimpijevića otišla je u Litvaniju posle uspešnog početka "jadranske" sezone, pa sa domaćim skorom 3-0 ulazi u modernu "Žalgiris arenu" u kompletnom sastavu.

Mladi trener crveno-belih odveo je na put u Kaunas i nedavno "rovite" Džejmsa Feldina i Nemanju Dangubića, kao i Branka Lazića, koji je u nedelju u Ljubljani odigrao prvu utakmicu od Eurobasketa.

"Taj mali cilj, mini plan, da sa tri dobijene utakmice uđemo u Evroligi, smo ostvarili. Sada sledi start Evrolige, koji za početak treba da potvrdi dobar rad u pripremnom periodu. U Kaunasu ćemo nastupiti kompletni, Lazić se polako uvodi, nije to još na optimalnom nivou, Dangubić se oporavio od povrede, a Feldin trenira sa ekipom od utorka" rekao je Alimpijević.

Govoreći o ambicijama u takmičenju u kojem je Zvezda prošle sezone bila najveće iznenađenje, trener crveno-belih poslao je nekoliko poruka, koje se svode u jednu - da njegov tim obećava samo borbu.

"Crvena zvezda neće ni u jednoj utakmici ići na to da je unapred izgubi. Borićemo se do kraja. Znamo neke naše realne ciljeve u Evroligi. Mnogi su pokazali i određenu dozu zabrinutosti, kako će Crvena zvezda uopšte izgledati u Evroligi, da li će uopšte napraviti tim", podsetio je Alimpijević, pa zaključio:

"Sada, posle ovog starta, opet se pojavljuju neka očekivanja koja su veća. Ono što je sigurno - napravili smo kvalitetan sastav, a za nešto više, kao što je Evroliga, potrebno je dodatno vreme".

Prvi Zvezdin protivnik, ekipa Šarunasa Jasikevičijusa, najčešće je prethodnih dana i nedelja bila pominjana u Srbiji zbog toga što je ovog leta pojačao i Vasilije Micić, reprezentativac Srbije i bivši plej crveno-belih.

Šampion Litvanije pobedio je prošle sezone srpskog prvaka u hali "Aleksandar Nikolić", a Zvezda mu se potom revanširala sa kamatom, savladavši ga ubedljivo u Litvaniji. U jednom trenutku, Beograđani su vodili i 28 poena razlike.

Ipak, sada bi bilo nezahvalno i pogrešno osvrtati se "dublje" na te duele, pre svega zbog promena u ekipama, pa će za crveno-bele u petak igrati samo četvorica igrača koji su i te januarske večeri učestvovali u jednoj od ubedljivijih Zvezdinih pobeda u Evropi (Dangubić, Lazić, Dobrić i Bjelica).

Sa druge strane, Žalgiris je takođe napravio značajne promene, doveo Arona Vajta (Zenit), Brendona Dejvisa (Monako), Di Bosta (Monako), Aksela Tupana (Nju Orleans) i Martinasa Sajusa (Starogard Gdanjski), a rastao se sa penzionisanim Robertasom Javtokasom, kao i sa Avgustom Limom (Bešiktaš), Leom Vestermanom (CSKA), Lukasom Lekavičijusom (Panatinaikos), Brok Motumom (Anadolu Efes) i Renaldasom Seibutisom (Neptunas).

"Šarasova" ekipa odigrala je do početka Evrolige duplo više takmičarskih utakmica od Zvezde, što u stručnom štabu Beograđana vide kao pozitivnu okolnost.

"Žalgiris je ekipa i klub koji se ponaša slično kao i Crvena zvezda. Na prvom mestu, igra sa velikim brojem domaćih igrača, u zemlji u kojoj se fanatično voli košarka i u kojoj je košarka sport 'broj jedan'. Tvrda su i čvrsta ekipa, koja igra na ivici faula. Imamo tu pogodnost da su već odigrali šest utakmica u domaćem prvenstvu, što nam je dalo mogućnost da ih dobro proanaliziramo. Idemo tamo da se prikažemo, ja se nadam u još boljem svetlu nego u prethodnim utakmicama, gde se videla i mala doza neuigranosti", rekao je Alimpijević.

Crveno-beli krenuli su za Litvaniju u šest časova u četvrtak, a u Kaunas će stići letom preko Frankfurta, posle višečasovne pauze u Nemačkoj. U Litvaniji će najpre sleteti u Viljnus, a zatim će autobusom preći 100 kilometara do konačnog odredišta. Alimpijevićev tim izaći će na prvi trening u četvrtak uveče, a na utakmicu u petak od 19 časova.

Kapiten Zvezde Branko Lazić izvešće ekipu na parket.

"Težak meč je pred nama. Žalgiris je odličan tim, imaju odličnu atmosferu u svojoj Areni, predstavljaju zemlju koja voli košarku. Međutim, idemo tamo da probamo da napravimo iznenađenje i da dobijemo i da tako iskoristimo šansu, ako se ona ukaže. Time bismo na pravi način 'otvorili' i drugo takmičenje u sezoni", poručio je lider crveno-belih, koji je u nedelju proveo 20 minuta na terenu, u svom prvom nastupu ove sezone.

"Sremali smo se dva i po meseca za ovo"

"I Žalgiris, kao i naš tim, ulazi u ovu sezonu u promenjenom sastavu, što ne znači da će biti lošiji. Čeka nas jaka utakmica, izuzetno teško gostovanje, možda i najteže, ne računajući prve dve-tri ekipe Evrolige. Tu je i težak put do tamo, ali dobro, svesni smo svega toga što nas čeka. Sremali smo se protekla dva i po meseca za ove stvari i ne bi trebalo da bude iznenađenja. Idemo iz utakmice u utakmicu", rekao je Milko Bjelica, jedan od najiskusnijih igrača Zvezde.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar