SP: Srbija na korak od trećeg šešira!

Srbija navija za Novi Zeland, Irsku i Grčku! Šta bi u baražu za SP Orlovima moglo da omogući lakši žreb u Rusiji?

Fudbal 12.10.2017 | 22:00
SP: Srbija na korak od trećeg šešira!
Posle lude noći u Južnoj i Severnoj Americi imamo 23 sigurna učesnika Svetskog prvenstva u Rusiji. A to su: domaćin Rusija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Nemačka, Engleska, Španija, Nigerija, Kostarika, Poljska, Egipat, Island, SRBIJA, Portugalija, Francuska, Urugvaj, Argentina, Kolumbija i debitant Panama.

Ostalih devet učesnika dobićemo na sledeći način:

1. EVROPSKI BARAŽ (4 MESTA)

Osam evropskih reprezentacija igra u novembru baraž, a njih četiri će vizirati pasoše za Rusiju.

2. INTERKONTINENTALNI BARAŽ (2 MESTA)

U Interkontinentalnom baražu sastaju se Peru (Južna Amerika) - Novi Zeland (Okeanija) i Australija (Azija) - Honduras (KONKAKAF). Pobednici ovih dvomeča idu na Mundijal.

3. AFRIKA (JOŠ 3 MESTA)

U Africi je rešena situacija u dve grupe, a traže se pobednici još tri u poslednjem kolu. U Grupi A, Tunis ima tri boda više od Konga, i u poslednjem kolu (11. novembar) dovoljan mu je i bod kuće protiv Libije da obezbedi mesto na SP. U Grupi C, Maroko ima bod više od Obale Slonovače, i u poslednjem kolu će ove dve reprezentacije u direktnom duelu u Abidžanu odlučiti ko ide u Rusiju. Slonovima treba pobeda, Maroku je dovoljan bod. Na kraju, u Grupi D, Senegal pred poslednje kolo ima dva boda više od Burkine Faso i Zelenortskih Ostrva (i meč manje). Ali Južna Afrika ima četiri boda manje od lidera, i teoretski može do prve pozicije. Senegal i Južna Afrika odigraće 10. novembra zaostali meč, a samo četiri dana kasnije i meč poslednjeg kola. Senegalu je praktično dovoljan bod iz ova dva meča da bi obezbedio plasman na SP jer ima daleko bolju gol-razliku od ostalih rivala. Južna Afrika sa dve pobede ide na Mundijal.

Zašto je sve ovo bitno za Srbiju?

Zato što su Orlovi posle šokantnog ispadanja Amerikanaca „prvi ispod crte“ za ulazak u treći šešir pred žrebanje grupa za SP početkom decembra u Kremlju.

Ako pogledate projektovani sastav šešira, jasno je da bi mesto u trećem značajno uticalo na jačinu rivala u grupi Orlova u Rusiji. Jer svakako je bolje igrati s, na primer, Panamom, Saudijskom Arabijom, Australijom... nego sa Hrvatskom, Danskom, Islandom...

Šta je bitno znati? Pri žrebanju grupa za SP u Rusiji prvi put se se gledati isključivo FIFA rang-lista (i to za oktobar 2017), i neće biti „geografkih intervencija“ kao ranije. Žrebanje će ipak biti poludirigovano, i to s uslovom da u jednoj grupi neće moći da bude više od jedne selekcije s kontinenta, uz izuzetak Evrope, iz koje će u grupi moći da budu najviše dve selekcije.

Šta treba da se dogodi da bi Srbija „upala“ u treći šešir?

Dakle, na objavljenoj grafici vidite projektovani sastav šešira u slučaju da se kvalifikacije u Africi okončaju prema očekivanjima, i da u baražu prođu svi favoriti. U tom slučaju, Srbija će biti u četvrtom šeširu.

Ali idemo redom.

1. Nosioci u baražu u Evropi su Švajcarska, Italija, Danska i Hrvatska, a nisu povlašćeni Švedska, Severna Irska, Grčka i Republika Irska. Šest od ovih osam selekcija ima veći koeficijent od Srbije, a ispod nas su Grčka i Republika Irska. Dakle, navijaćemo da bar jedna od ove dve selekcije prođe u baražu, a ko će s kim igrati znaće se u utorak 17. oktobra. Dakle, nije nam dovoljno samo ispadanje favorita, već je bitno i od koga bi ispao. Ako Severna Irska ili Švedska izbace nosioca, to nam ništa ne znači. Samo prolazak Grčke i Republike Irske nas šalje u treći šešir.

2. Druga šansa leži u Interkontinentalnom baražu. Meč Australija - Honduras nas ne zanima previše jer su i jedni i drugi slabiji od nas, gledajući FIFA renking, i ko god od njih da prođe, ide u četvrti šešir. Drugačija je situacija sa dvobojem Novi Zeland - Peru. Južnoamerička selekcija je, zahvaljujući sjajnim rezultatima u poslednje vreme, značajno napredovala na FIFA listi, i ako prođe, čeka je mesto u - drugom šeširu?! Ali zato je Novi Zeland čak na 113. mestu i njegov prolazak bi Srbiji doneo treći šešir.

3. Kao što smo već naveli, u Africi se čekaju imena još tri učesnika Mundijala. Tunis je projektovan za treći šešir, i potrebno je da se dogodi čudo, da izgubi od Libije kod kuće, i da eventualno prokocka plasman. Na to ne možemo da računamo. Senegal bi takođe bio u trećem šeširu, a očekivati da ne osvoje ni bod u dva meča s Južnom Afrikom - nije realno. I na kraju, ko god da prođe - Obala Slonovače ili Maroko - to nas mnogo ne zanima jer su i jedni i drugi ispod Srbije na listi.

* Zanimljivo je da je na septembarskoj listi Srbija 32, a Senegal 33, ali za žreb će se gledati oktobarske, gde će Senegal preteći Srbiju - oni će biti 32, a mi 34. Što znači da bi onaj poraz u Beču mogao da nas košta trećeg šešira...

Dakle, Afrika ne može da nam pomogne, i ostaje nam da navijamo za Novi Zeland, Irsku i Grčku u novembru kako bi tim Slavoljuba Muslina eventualno dobio lakšu grupu u Rusiji.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar