Imam veliku dilemu koga da povedem u Rusiju!

Da li je to Slavoljub Muslin u intervjuu za Večernje novosti najavio dodatno podmlađivanje nacionalnog tima pred Mundijal. . .

Fudbal 12.10.2017 | 16:00
Imam veliku dilemu koga da povedem u Rusiju!
Dan posle pobede nad Gruzijom (1:0) i plasmana na Mundijal, selektor Srbije Slavoljub Muslin pokušao je da sabere misli. Rano je ipak za ozbiljne analize, andrenalin je visok. Zaslužili su Orlovi i njihov vođa da još malo uživaju u velikom uspehu... 

Prve utiske o svemu što se dogodilo u ponedeljak uveče na Marakani Muslin je izneo za Večernje novosti. Suze kod određenih igrača nešto su što je privuklo najveću pažnju javnosti. Poslednjih godina nismo navikli na tu vrstu emocija kada je u pitanju fudbalska reprezentacija.

"Bilo je suza, zaplakao sam i ja... Igrači su junaci ovih kvalifikacija. Izneli su ih pošteno do kraja, iako se videlo u dva poslednja meča da to nije ona Srbija na koju su navijači navikli. U svlačionici, kasnije i na zajedničkoj večeri, dali smo svi sebi oduška. Lepo nam je i uživamo u činjenici da ćemo sledećeg juna ići na Svetsko prvenstvo u Rusiju". 

Čak i u svečarskoj atmosferi kakva je sinoć bila našli su se oni koji su imali kritike na račun nacionalnog tima...

"Poslednjih nekoliko nedelja mi je u glavi Novak Đoković i sve ono što njega prati proteklih meseci. Više nije prvi na ATP listi, prestao je da igra na nivou na koji je navikao navijače širom sveta i nas u Srbiji. I odmah su počele kritike. Može li išta da se zameri tom i takvom šampionu? Kod nas očigledno može sve, pa i to. Vidim kritike i na naš račun. Imali smo težak put kroz kvalifikacije, odigrali veoma loše poslednja dva meča, ali smo na Mundijalu". 

Muslin je ipak svestan da sam plasman na SP ne znači preporod srpskog fudbala i upozorava:

"Ne može se ovo smatrati renesansom. Iz nekoliko prostih razloga. Prvo, pogledajte na kom nivou nam je domaći klupski fudbal. Drugo, pogledajte igrače u mlađim selekcijama Srbije i njihovu minutažu, pogotovo u inostranim timovima. A iz ova dva segmenta potiče izvor svega dobrog što bi trebalo da vidimo i na vrhunskom nivou, što to je A selekcija. Ovo nije nikakva renesansa srpskog fudbala, već odlazak na veliko takmičenje koji nam mnogo znači". 

Srpsku javnost sada okupira jedno pitanje - sa kakvim će snagama Muslin u Rusiju...

"Tu imam veliku dilemu. Da li da na Svetsko prvenstvo putuju svi koji su uglavnom izneli ove kvalifikacije, jer su na neki način to zaslužili, ili da ekipu osvežimo sa nekoliko najboljih mladih reprezentativaca. Brazilca Ronalda, skoro anonimnog 1994. godine vodili su na Mundijal u SAD i tamo je bio sa strane, ali pokupio je neviđeno iskustvo. U Rusiju smemo da povedemo 20 igrača i tri golmana. A u junu sledeće godine neki od naših aktuelnih i standardnih reprezentativaca biti još osam meseci stariji i da će tada već biti pred krajem svojih profesionalnih karijera", podseća Muslin i kao da nešto nagoveštava.

Pitanje kako ćemo igrati na Mundijalu trebalo bi da bude mnogo lakše...

"Igraćemo kao i do sada, 3-4-3. Promena sistema igre je jedan od četiri razloga zašto smo otišli na Mundijal. Međutim, ne shvatam zamerke na naš račun koje se odnose na predlog da se sistem promeni u 4-4-2. Fudbal i 90 minuta igre su živa stvar. Ko malo bolje gleda shvatiće da se naš sistem 3-4-3 tokom meča nekoliko puta modifikuje". 

Selektor pred žreb u Kremlju 1. decembra ima samo jednu želju.

"Biće izuzetno zanimljivo... Ne verujem da bilo koji selektor na svetu želi Nemačku u svojoj grupi. Dokazali su i tokom ovih kvalifikacija kakva su fudbalska mašina. Inače, jasno je svima da su u najjačem šeširu uglavnom nepoželjni rivali", zaključio je razgovor za Novosti iskusni strateg.

Izvor: mozzartsport

foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar