Trošak na luksuz milijardu kuna

Ante Ramljak juče je javnosti otkrio kako je posljednjih godina poslova ''Agrokor'', i iako nije želio otkriti kako se sve trošio novac, ipak je rekao novinarima kako je više od milijardu kuna potrošeno na luksuz.

Region 10.10.2017 | 14:43
Trošak na luksuz milijardu kuna
Nije želio precizirati ali je otkrio kako se radilo o ljetovanjima, jahtama i helikopteru.

Današnji ''Nacional'' donosi još neke detalje tog trošenja novca. Prema podacima koji imaju, tim se novcem kupovalo i prestižno donje rublje poznate marke ''Victoria´s Secret'', plaćao se najam skupocjenih jahti čija je cijena nekoliko desetaka hiljada evra sedmično samo za osnovne troškove, zatim helikopterski letovi na zimovališta, itd, itd….

''Nacional'' piše i kako nije isključeno da se novac trošio na “prikrivenu motivaciju” financijskih menadžera koji su odlučivali hoće li, kako i s koliko novih miliona nastaviti finansirati ''Agrokor''.

Podignuta krivična prijava protiv Todorića

Podsjetimo, nakon što je juče objavljeno revidirani izvještaj ''Agrokora'', Ante Ramljak podigao je krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića i odgovornih ljudi u kompaniji. Todorić je odmah odgovorio tvrdnjom da je sve laž.

Juče predstavljeni revidirani izvještaj ''Agrokora'', s obzirom na gubitak iznad visine kapitala od preko 14 milijardi kuna, pokazuje da ta kompanija praktički više ne postoji i da bi njen vlasnik i bivši predsjednik, Ivica Todorić, mogao završiti u zatvoru.

Ukupni kapital ''Agrokora'' nakon revizije umanjen je za 21,7 milijardi kuna i to u razdoblju od kraja 2014. do kraja 2016. godine.

Stvarni rezultat kompanije u 2015. godini bio je minus od 1,2 milijarde kuna, iako su Todorić i uprava prikazali dobit od 3,6 milijardi.



Nepravilnosti u izvještajima

Takođe, revizor je uočio brojne nepravilnosti u izvještajima, pa tako nije prikazano 3,9 milijardi kuna obaveza, 2,3 milijarde kuna operativnih i finansijskih troškova, te je 2,1 milijarda kuna novca i novčanih ekvivalenata nepravilno klasifikovano.

Obveze ''Agrokora'' krajem prošle godine iznosile su 56,3 milijarde kuna, a imovina 41,8 milijardi pa je gubitak iznad visine kapitala 14,5 milijardi.

''Agrokor'' je godinama, kako pokazuje izvještaj, skrivao dio troškova. Neprikazani troškovi u razdoblju od 2010. do 2015. ukupno iznose 2,3 milijarde kuna.

Skrivali su se i primljeni krediti. ''Agrokor'' nije prikazao ili je pogrešno prikazao ukupno 3,9 milijardi kuna primljenih kredita.

Kako bi prikazao da ima što više gotovine, zajmovi u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna prikazani su kao novac ili novčani ekvivalenti.

Izvor: Index.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zool

10.10.2017 15:22

Pa kriva je država koja je dozvolila lažne revizorske izvjestaje da prolaze a zar je Todorić trebao da se oblaci na buvljaku i da ljetuje u bungalovu?!Nema veze jedno sa drugim.

ODGOVORITE
Name

Hitno

10.10.2017 16:48

Smjeniti revizora.

ODGOVORITE