Srbi pomogli odbrani Orića

Zašto je i kako pala optužba protiv Nasera Orića?! Krivce ne treba tražiti samo u pristrasnosti suda, već i Tužilaštva BiH, kojem su pomagali brojni saradnici Nasera Orića, među kojima su i neki Srbi. Zanimljivo je da je najveći pomagač Naseru Oriću bio komandant bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske Sreten Petrović, koji je zbog toga hapšen i od strane Sipe. Uostalom, pogledajte vijest koju su objavili ''Glas Srpske'' i brojni mediji prije godinu dana.

Bosna i Hercegovina 10.10.2017 | 14:05
Srbi pomogli odbrani Orića
Bivši komandant bataljona Bratunačke brigade Vojske RS Sreten Petrović uhapšen je u petak zbog sumnje da je pokušao da minira sudski proces protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića tjerajući svjedoke da promijene iskaz u Orićevu korist.

Oriću i njegovom saborcu i tjelohranitelju Sabahudinu Muhuću u Sudu BiH se sudi zbog ratnih zločina, odnosno ubistvo Milutina Miloševića, Slobodana Ilića i Mitra Savića na području Srebrenice i Bratunca. Suđenje je počelo u januaru i najmanje pet svjedoka u ovom slučaju do sada su ili promijenili iskaz ili odustali od svjedočenja.

Petrović je pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa uhapšen u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH izvedenoj po nalogu Tužilaštva BiH. Sproveden je u SIPA gdje je nad njim obavljena kriminalistička obrada, a nakon toga je tužilac trebao da odluči da li će zatražiti pritvor.

Prema nezvaničnim informacijama, Petrović je posredstvom Orićeve odbrane došao u posjed pisanih iskaza svjedoka iz istrage. Svjedoci koji su saslušali pripadnici MUP-a RS potvrdili su da im je Petrović uz predočavanje njihovih ranijih izjava sugerisao da promijene iskaz i da paze šta pričaju u sudnici.

MUP RS pokrenuo je obimnu istragu o pritiscima na svjedoke u slučaju "Orić" i prikupio brojne dokaze o nezapamćenim pritiscima, prijetnjama i podmićivanju i dostavio ih Tužilaštvu BiH.

''Petrović je važio za dobrog borca Vojske RS, ali se upleo u kriminalnu priču. Veliki novac koji posjeduje Orić bio je mamac da se uplete u kupovinu svjedoka. Čak su i potomci žrtava za automobil mijenjali iskaz koji su ranije dali'', kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi i dodaje da su Petrović i Orić dobri prijatelji i da zajedno idu u lov iako su se u ratu gledali preko nišana.

Dio plana za rušenje optužnice protiv Orića je i hajka protiv tužioca u tom predmetu Miroslava Janjića.

''U hajku i pritiske na Janjića uključene su i mnoge njegove kolege tužioci, ali i neki advokati iz Srpske'', kaže sagovornik.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pokrenuo je nedavno disciplinsku tužbu protiv Janjića zbog navodnog nedovoljnog angažovanja u predmetu protiv Gligora Begovića. Begović je, međutim, osuđen na deset godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, što je otvorilo pitanje zbog čega se pokreće proces protiv tužioca koji je u veoma kratkom roku uspješno završio predmet.

Janjiću su početkom godine napakovane i optužbe da je uzeo mito da bi minirao svjedoke u slučaju protiv Orića, a sve je završeno hapšenjem višeg inspektora u Odjeljenju za ratne zločine Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dženane Omerhodžić zbog sumnje da je lažno prijavila Janjića i svog kolegu Novaka Mijovića.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu ni hapšenje Petrovića ni proces protiv Janjića.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su pritisci na svjedoke očigledni i da je to posebno izraženo u procesu protiv Oriću.

''Svjedoci su pod sumnjivim okolnostima mijenjali iskaze. Orić je i preko Petrovića vršio pritiske na njih. Upravo zbog toga je traženo da Oriću bude određen pritvor. Mjere zabrane koje su mu izrečene umjesto pritvora ništa ne znače jer su oni koji rade za njega dolazili gdje je on tražio. Sada Orić može slobodno da se kreće, a protiv tužioca koji radi na tom predmetu pokreće se disciplinski postupku, što je nevjerovatno'', rekao je Kojić i dodao da je jedini način da sve bude vraćeno u zakonske okvire da Orić bude uhapšen.

Orić: Vojvoda brani Turčina

Naser Orić je izjavio "Glasu Srpske" da sjedi sa prijateljima i da se slatko smije svemu što radi glavni tužilac BiH Goran Salihović.

''Došlo vrijeme da vojvoda brani Turčina i serdara. To može samo kod Salihovića. Kako je krenuo očekujem da uhapsi predsjednika RS Milorada Dodika i da ga poveže sa mnom. Petrović je vojvoda i nema ga većeg u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Ganjali smo se u ratu. To je apsurd i mi smo baš neprijatelji'', rekao je Orić dodavši da će vrijeme pokazati sve.

Izvor: BN/Glas Srpske

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Nikola

10.10.2017 12:11

Sve jasno kao dan! Na Orićeve pare mnogi nisu odoljeli!?

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.10.2017 12:22

Udbaška posla.

Name

DA

10.10.2017 12:26

Upravo tako,pare,sistematski i organizovan pristup odbrane,lobiranje i aminovanj najačeg lika u BiH Bakira itd,a sa druge strane loši karakteri,pohlepa, lopovija i pušteni ljud na milost i nemilost,da pokušaju nešto učiniti,bez bilo čije pomoći RS,jer zaboga radi se o žrtvama neka ide kako ide,bitno je da smo blokirali sud BiH da ne radi kriminal od Dodika i dalje.

Name

borac VSS

10.10.2017 12:27

Nisu odoljeli ni oni kojima je Oric ubio najmilije. Gade mi se takvi Srbi.

Name

re

10.10.2017 12:41

Presuđeni ratni zločinac Novak đukić pobjegao u Srbiju

Name

jamimiga

10.10.2017 12:46

Ne znam zašto se digla ovolika frka oko Orića? Da pojasnimo: 1. Predmet 'Naser Orić' je formiralo Tužilaštvo u Bijeljini (dakle, u RS-u) a Sud BiH ga je samo preuzeo na dalje postupanje, uz kompletnu dokumentaciju, dokaze itd. koju su priložili SRBI. 2. Glavni tužilac u ovom predmetu bio je SRBIN. 3. Sudsko vijeće Suda BiH koje je donijelo oslobađajuću presudu činila su trojica sudija od kojih su dvojica SRBI. Odluka sudskog Vijeća o oslobađanju donesena je JEDNOGLASNO, dakle bez izdvojenog mišljenja ili nekoga protiv. 4. Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu također je oslobodio Orića svih optužbi po istom ovom pitanju. I šta je sad sporno? Pametnom čovjeku je ovo i više nego dovoljno. E sad, ako se hoće nekome na silu napakovati i osuditi ga iz političkih razloga, onda je to nešto drugo.

Name

Jamitimeni

10.10.2017 13:11

Pa ko pobi te Srbe u podrinju. To mora da je Ratko Mladić. Prikačite i to njemu i slučaj riješen.

Name

re jami jami

10.10.2017 13:20

Pa hoce Srbi kobajagi da dokazu da smo mi bili isti ko i Cetnici ili tako zvana VRS al posto to nije slucaj kao sto je dokazano onda se ide na ove fore...

Name

СРБ

10.10.2017 13:46

У сваком житу, па и међу Србима, има кукоља. Они који се зову Србима а немају србско сопство и чојство су помогли ослобођењу Орића, поубијали муслимане у Сребреници, предају КосМет, уништавају Српску...

Name

rejamitimeni

10.10.2017 14:00

Pa valjda Sud treba utvrditi ko je pobio te ljude. Samo kazem da je u ovom slucaju Sud, na osnovu priloženih dokaza, rekao da to nije uradio Orić.

Name

re re jamimiga

10.10.2017 14:28

Pa valjda ih je pistolj ubio tako pise u obdukciji a sad sto su oni uzeli puske i isli u rat to je opet prica za sebe....

Name

Dr

10.10.2017 17:17

Textove svedocenja pokazao svedocima i objasnio im da su svedocili suprotno od onoga sto su rekli tokom istrage. Dakle spasao ih od optuznice za lazna svedocenja.

Name

Re jamitimeni

11.10.2017 12:44

Prvo razdvoji vojne i civilne žrtve pa se onda javi! One vojne, jeste pobio Mladić, jer ih je poslao na ratište...

Name

ccc

11.10.2017 14:50

Srbi tužili, Srbi Presudili (oslobodili), Srbi pomogli oslobođenju, po Srbima za sve to krivi Bošnjaci hahhahhahahhahaa

Name

BassaniaPokret

01.12.2018 05:57

Umrli u ratu boreci se za ideju neke tkz velike servije koja nikad na ovim prostorima nije postojala niti ce ikad postojati.Jedan minobacac nosio i ubijo,jedan pun oruzja i snajperista svi ratnici,kriminalci,zlocinci koji su se okrenuli i napali vlastitu zemlju za tudji narod.Tvrda im zemlja Bosanska koja ih je progutala.Naser Heroj

Name

Lune

10.10.2017 12:13

Sve je to ista mafija kojom novac vlada,a narod i nacionalni interesi su samo farsa za mase!

ODGOVORITE
Name

Dr

10.10.2017 13:29

NE BI ME CUDILO DA JE OVO SVE DODIKOVO MASLO JER SE SASTAJAO SA ORICEM U LAKTASIMA I RANIJE. A MI SRBI TREBA DA STAVIMO PRST NE CELO I DOBRO SE PREISPITAMO DOKLE NAS JE DOVELA OVA VLAST PO KOJOJ SE SVE MOZE KUPITI.

Name

MK

10.10.2017 14:52

ORIĆ IMA VLAST U ŠACI A ŠTA JE U PITANJU MOŽETE DA ZAMISLITE SAMI.KOJI ŠVERC KOJE UBISTVO I KOJE PRANJE NOVCA SVE TO PRATI VLAST I IZ BIH I IZ R.SRPSKE.RUKE UPRLJANE SVIMA .

Name

Dzoo.

10.10.2017 12:28

Davnih dana sam rekao Vojvoda ce braniti Turcina. Beda smo mi u mozak. Treba to ostaviti pa kasnije se suditi a sad pohapsiti nasu mafiju inace nestacemo kao iz Hrvatske i Kosova.

ODGOVORITE
Name

Ma dajte

10.10.2017 12:56

Orica je oslobodila politika i bosnjacki lobi. Sve ostalo je pusta prica. Bio bi oslobodjen bez obzira na to ko je bio sudija i tuzilac.

ODGOVORITE
Name

I šta je bilo sa Petrovićem

10.10.2017 12:56

Taj Petrović je priveden na saslušanje i šta je bilo dalje nakon godinu dana nije podignuta optužnica protiv njega

ODGOVORITE
Name

Re

11.10.2017 12:47

Znači bila ujdurma.

Name

cris

10.10.2017 13:00

ti "uplašeni" svjedoci su samo trebali pomisliti na sve te žrtve kako su prošle,ni jedna stvar kad pomislim kroz šta su jadna djeca prošla me ne bi mogla uplašiti,sad su u istom košu kao i orić

ODGOVORITE
Name

Kiki

10.10.2017 15:09

Pa lazni svjedoci svasta napricaju a kad im rekne sudija da se za lazne izjave ide do 5 godina u zatvor i kad ih suoce sa drugim ljudima koji su involvirani u desavanja...normalno da ce promjeniti iskaz..ko ce sjedit u prdekani 5 godina za nista.

Name

Re kiki

10.10.2017 16:02

Nista tu Syd nije reko vec su isli teroristi koji su ubijali u ratu I zastrasivali svjedoke.to se odma znalo kako ce biti.

Name

borac

10.10.2017 13:04

Papci pa imamo ih na sve strane a sit sam ja i vojni komadanata iz rata vecina ih je bila sveckomerc jadni su bili sita vojnici cijenim Baju i ostale dezertere sto su imali nos i odma znali da od rata nema nista.

ODGOVORITE
Name

realno

10.10.2017 13:37

Koji to od vas ne bi za 20 ili 50 000 promjenio iskaz a cekate 100 maraka borackog dodatka,nemate posla,buducnosti?kakvo srpstvo to ima samo na drustvenim mrezama i nekakvo kofrcenje ko biva ne bi ja ni za kakve pare...prodali ste đedovinu za sitne pare a kamoli obraz.to je samo suplja prica,Naser vec godinama sarađuje sa Srbima i svi su manji od makovog zrna pred njim.

ODGOVORITE
Name

Hm

10.10.2017 14:04

Skeptička puna do vrha.

ODGOVORITE
Name

ludaci

10.10.2017 14:07

Svoje ljude upropaštavaju ni krive ni dužne a tuđe dušmane brane od zaslužene kazne.

ODGOVORITE
Name

ludaci

10.10.2017 14:10

Ako je Sreten Petrović uhapšen zato što se odlučio da brani Nasera Orića nema potrebe žaliti tu budalu Sretena što je uhapšen.

ODGOVORITE
Name

Srpska posla

10.10.2017 14:26

Srbin Srbinu je najveći neprijatelj!

ODGOVORITE
Name

Roki

10.10.2017 14:31

Srpska posla, mamicu im balijsku hebem. Za pare bi guzicu dao.

ODGOVORITE
Name

Mišljenje

10.10.2017 14:32

On je kriminalac i kao takav sklon agresiji. Tužilaštvo ga je do sad moglo skloniti zbog sto stvari ali nije. Lože nas na televizijama ali sumnjam da vrane vade oči svojima, sve tri vrane.

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.10.2017 14:53

Ne budite naivni pa zar vi stvarno mislite da bii Naser Oric bio osudjen od suda BIH taman da su imali stoporocentne dokaze o njegovim zvjerstvima.Ne vrijede vapaji srpskih majki ali zato Srebrenicke majke kunu sve srbe javno.U njima se vidi samo mrznja dok su srpske majke ponosne i samo traze pravdu za sve zrtve...

ODGOVORITE
Name

re dragan

11.10.2017 14:54

Ne može biti žrtva onaj ko drži jedan teritorij u potpunom okruženju i totalnoj blokadi.

Name

Re(alitic)ReDragan

13.10.2017 05:34

Pa da a dovozite kerove i otkopavate stare grobove i prenosite zrtve u potocare. A pusteni ste preko Srbije da idete u Tuzlu, pa ste na racun srebrenice dobili papire u EU. Nema obraza kod turcina ni do podne.

Name

Bizmark

10.10.2017 15:12

S obzirom na moralne i radne vrijednosti srpskog naroda, veliki je uspjeh da isti jos uvijek postoji.

ODGOVORITE
Name

Iiii

10.10.2017 15:32

Sta sad KO je insistiro na smjenu salihovica da nije mozda Milorad dodik ili Mektic sve jasno a i danas SE oglasio da podrzava sud bih.

ODGOVORITE
Name

Roljan

10.10.2017 15:49

Vec danas bacena kost medju budale.

ODGOVORITE
Name

kako Mektic rece

11.10.2017 13:52

Treba cijeli sistem sudski i sve sudije suspendovati,drzavne i entitetske ali svakog narocito one koji su pod kontrolom tri nacionalisticke partije i uspostaviti nove sudije koji ce posteno raditi svoj posao bez mita i korupcije i po nalozima stranaka,inace nema spasa mislim da trebaju svi narodi podrzati tu mekticevu incijativu.

ODGOVORITE
Name

Tihi

11.10.2017 14:15

Kakvi bre srbi ljudi dozovite se vise pameti

ODGOVORITE
Name

BiH 4 all

11.10.2017 19:57

Optuzenica za smrt tri srpska vojnika zarobljenika i to je jedva sastavljena na osnovu neuvjerljivih izjava svjedoka.glavna stvar kljucna-nedostatak materijalnih dokaza...covjek se ne osudjuje na osnovu izjave nekog nekredibilnog svjedoka koji mjenja iskaze...nema smisla,mi nismo bili zlocinci u ratu...ptihvatite to srbi i bit ce vam lakse,ovo je sve politika,nemoze se nesto na silu izjednaciti...sve je politika,nemate DOKAZA!!!!

ODGOVORITE
Name

fočko

13.10.2017 06:08

A zločin u Jošaničkim selima kod Foče na Nikoljdan , zločin u fočanskoj Jabuci.... žene,djeca,starci su ubijani na pragovima od strane budala koje vam i sad šetaju po Goraždu i Sarajevu. I naše budale šetaju po Foči ,al sve do trenutka dok i jedni i drugi ne budu ono što jesu,zločinci , a ne heroji , ovde srece nema. Sve dok se sa sve tri strane u BiH čuje, pa i oni su , ovde srece nema. USTVARI OVDE SREĆE NEMA I TREBA IĆI ŠTO DALJE ODAVDE, RADI DJECE,UNUČADI I PRAUNUČADI,IĆI DA BI SE OSTALO ČOVJEK A NE POSTALO ŽIVOTINJA.

Name

S.sBratunac

30.10.2017 20:43

Ja licno ispadoh osoba koja mijenjah iskaz za novac .Nigdje veze,izjavih samo sto sam cula jer ja nisam bila na liniji.A sporni Zoran je Zoran Simic koji je poginuo nekad posle.i eto kaze presednik boracke organizacije kako ja uzeh novac,umjesto da me stiti .TakoGojko tako te sreca pratila kroz zivot .Svaka te moja suza stigla.Takvi smo mi srbi slozni.

Name

Cia Giovanna

11.10.2017 21:25

PARA VRTI GDE BURGIJA NECE! NISTA CUDNO JER JE CIKA MITA JOS TEKAKO ZIV,

ODGOVORITE