Kako da se izborite s holesterolom na prirodan način?

Ako ne želite da u jednom trenutku života postanete doslovno zavisni od lekova za povišen holesterol, morate regulisati ishranu i redovno raditi analize krvi.

Zdravlje 10.10.2017 | 10:02
Kako da se izborite s holesterolom na prirodan način?
Pravilnim odabirom obroka u većini slučajeva možete regulisati odnos "dobrog" i "lošeg" holesterola i tako znatno smanjiti šansu od pojave mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Predstavljamo vam namirnice koje će vam pomoći u tome:

Ovsena kaša
Ovsene pahuljice prepune su rastvorljivih vlakana, za koje je poznato da snižavaju nivo lošeg holesterola. Poželjno je da sami pravite svoju ovsenu kašu, jer instant varijante nemaju ni približno dovoljno vlakana.

Riba
Riba je bogata zdravim masnoćama i omega 3 masnim kiselinama, koje pomažu vašem telu da se izbori sa nagomilanim holesterolom. Vaše telo ne proizvodi omega-3 samo i zbog toga je neophodno da ga unosite kroz hranu ili suplementaciju.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su idealna užina. U njima, kao i u ribi, nalaze se nezasićene masnoće, koje snižavaju nivo "lošeg" holesterola u ćelijama. Neki orašasti plodovi su bolji od drugih, ali su u umerenim količinama svi poželjni u ishrani.

Mahunarke
Mahunarke su ubice holesterola, jer su prepune rastvorljivih vlakana, koja podstiču varenje i izbacivanje svih štetnih materija.

Zeleno lisnato povrće
Svi znamo da je zeleniš dobar za vas, ali je naročito koristan u borbi protiv holesterola. Uz svaki obrok pojedite spanać ili salatu, a neka se na vašoj trpezi redovno nađu kelj i kupus. Zeleno povrće prepuno je vitamina i minerala, kao i već pominjanih vlakana.

Avokado
Avokado je bogat izvor zdravih masnoća i zato može biti vaš saveznik u borbi protiv holesterola.

Čaj
Birajte zeleni čaj ili neku mešavinu biljnih čajeva namenjenu snižavanju holesterola. U pojedinim travama, kao i u zelenom čaju, nalaze se fitohemijski antioksidansi koji pomažu vašem telu da se izbori sa povišenim holesterolom.

B 92
foto:interent

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

16.10.2017 13:23

Bijeli luk i limun.

ODGOVORITE