Erdogan stiže večeras u Srbiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže večeras u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Srbija 09.10.2017 | 12:00
Erdogan stiže večeras u Srbiju
Erdogan stiže večeras, a prema najama iz Beograda i Ankare, zvanični deo posete počinje u utorak, 10. oktobra. Erdogan će se odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković, a zajedno sa predsednikom Srbije trebalo bi da učestvuje i u radu poslovnog foruma.

Drugog dana posete, u sredu, 11. oktobra predviđena je poseta Novom Pazaru.

Erdogana će čuvati 50 telohranitelja i 3.000 srpskih policajaca

Kako su objavile "Novosti", Erdogana će čuvati najmanje 50 ličnih telohranitelja. U velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika biće i osam turskih ministara.

Osim Erdoganovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno će brinuti i oko 3.000 naših policajaca.

S obzirom na to da su politički protivnici prošle godine pokušali njegovu likvidaciju, uopšte ne čudi što apsolutni lider Turske toliko veliku pažnju poklanja ličnoj bezbednosti. Od tog neuspelog puča u Turskoj sredinom jula 2016, Erdogan je značajno pojačao obezbeđenje, pa ga u stopu prati veliki broj telohranitelja.

Investicije, Turski tok, poslovni forum...

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U posetu Srbiji sa predsednikom Turske doputovaće i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Biće održan poslovni forum Srbija-Turska i potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa.

Tekstilne fabrike

Po ranijim najavama do kraja godine biće otvorene dve fabrike turskih tekstilnih kompanija, u Lazarevcu i Lebanu, a postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji.

Robna razmena Srbije i Turske prošle godine je iznosila oko 900 miliona dplara, a procene su da će ove godine premašiti milijardu dolara. Od janura do avgusta ove godine Srbija je u Tursku izvezla robu u vrednosti 442 miliona evra, a uvezeno je za 284 miliona dolara.

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona evra, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i gradjevinskoj ndustriji.

Erdogan je poslednji put posetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

Ulje direktno iz Srbije, ne preko BiH

Kako piše RTS, Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. biće proširen. Umesto u BiH, pa odatle u Tursku, od sada suncokretovo ulje direktno ide iz Srbije. Kako je objavio RTS, Bescarinski ćemo moći da izvozimo 35.000 tona i 15.000 tona sirovog suncokreta.

- Carina je nula, do sad bila od 50 do120 odsto, neke druge zemlje su imale tu privilegiju, mi nismo. Ovo je prilika da povećamo zasade pod suncokretom - napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bez carina će ići i pet hiljada tona goveđeg mesa. Nedimović ističe da Srbija ima dovoljne količine za tu kvotu.

Agencije)

- Samo u poljoprivredi, te dve stvari vrede 60 miliona evra u robi - dodaje resorni ministar.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milan

09.10.2017 10:18

Erdogan je veliki covjek ,Turci su bili bjeda kao mi sad ,Erdogan je Tursku pretvorio u Silu !

ODGOVORITE
Name

ATF

09.10.2017 10:19

Kad se neko od ovih "velikana" pocne da vuca po prostorima bivse YU to mi cesto smrdi mnogo i nikako dobar osjecaj nemam prema tome. Da budem jasan, vazi to i za Putina i za svu ostalu mraku..

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

09.10.2017 11:43

A gdje će, i Turke kao nas Bošnjake, Srbe mrzi čitava Europa.

Name

Разлике

09.10.2017 12:36

Да, у праву си по питању мржње. Ипак, постоји разлика у разлогу за мржњу: Турке мрзе јер су пријетили да их освоје, јер су муслимани, јер (кад се доселе у Европу) неће да имају контакт са земљом у коју дођу. Бошњаке мрзе јер знају да сте се стално окретали како вјетар дува и јер су муслимани. Србе мрзе јер смо непокорни, јер су због нас губили ратове, јер ни једна империја није могла да нас сломи.

Name

Re Bosnjak

09.10.2017 15:31

Mrze oni nas podjednako jer se sano znamo klati.Niko ovde drzave niti zna niti hoce da napravi.Bolesni Balkan.Jadno.

Name

re Razlike

09.10.2017 16:49

Ako su srbi bili neka jaka imperija i niko njih nije mogao slomiti ni zaustaviti, sto su onda turci pre 500 godina uspjeli da dodju do Beca/austrije? Sreca da turcima nije bio interes da okupiraju slavske drzave, inace bi ti „RAZLIKE“ sad se molio u dzamiji, kao pola istocne evrope. Razlog je drugi sto mrze srbe. Najbolji primjer je tvoj komentar! Uvijek krivice na druge svaliti i nikad krivice priznati.

Name

Zoki

09.10.2017 11:17

Dok se oni vucaraju ovdje oko nas to znaci da nismo zaboravljeni i da mozemo nesto i da zatadimo.Bez veliki mi smo kap vode u moru i nebitni faktor.Neka samo dolaze grade i zaposljavaju Narod,nemozemo uvijek na sve gledati crno i kao neprijatelje.Niko nije lud uloziti veliki novac ovdje da nema dobre namjere,ali mi uvijek sudimo prije suda,pa zato nas niko i nevoli,jer mi smo najbolji i bezgresni.

ODGOVORITE
Name

OO5

09.10.2017 16:39

Hoce li i Mile dolaziti?

ODGOVORITE
Name

kiki

09.10.2017 19:03

Bakir je sahista i za Dodika i za Vucica. Objavi presudu Oricu dan prije nego sto Erdogan dolazi u Srbiju...majstorki,svaka mu cast.

Name

Walter .

09.10.2017 19:18

Dolazi babo u Srbiju .

ODGOVORITE