Očekuje pozitivno mišljenje

Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, vjerovatno će dati pozitivno mišljenje o izvozu pilećeg mesa iz BiH na tržište EU, rekao je Mirko Šarović, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose.

Bosna i Hercegovina 07.10.2017 | 22:33
Očekuje pozitivno mišljenje
„Konačni stav službeno ćemo dobiti za nekih 15 dana, a ja sam uvjeren da će stav biti pozitivan“, rekao je Šarović za SB.

Pozitivno mišljenje vjerovatno će dobiti sve četiri mesne kompanije koje su podvrgnute pregledu evropskih inspektora. Riječ je kompanijama "Ovako" i "BroviS" iz sastava "Akova Group", kao i firmama "Madi" i "Agreks".

Ove četiri firme spadaju u red najvećih proizvođača pilećeg mesa u BiH.

Nakon pozitivnoh mišljenja predstoji provođenje procedure dodjele zvanične dozvole, koju treba odobriti Evropska komisija. Zbog svih procedura predviđenih u ovom procesu očekuje se da bi prvi kontingenti piletine iz BiH prema zemljama EU-a mogli krenuti početkom marta naredne godine.

Prema uslovima kandidature za dobijanje dozvole, domaće firme mogu izvoziti sirovu i smrznutu piletinu, odnosno sve proizvode od neprerađenog pilećeg mesa, kao što su cijela pilad, bataci, pileća prsa, iznutrica i slično.

Prema riječima ministra Šarovića, pozitivno mišljenje predstavlja priznanje za BiH jer ono podrazumijeva da su nadležne institucije u  zemlji dovoljno osposobljene i opremljene da vrše adekvatnu kontrolu proizvoda, kako bi osigurali poštivanje evropskih standarda.

(SB)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ime

08.10.2017 05:25

Bosanski Srbi bi trebali da uče i nauče od ovog čovjeka . Manje Srbovanja i vise rada-rezultata.Pa i da ukrade bar ima nešto da pokaže da radi kako treba.Drugi kradu a nikakvih rezultanta od njihovog rada. Ovaj čovjek i poput Mektica su za primjer . Svi ostali duplo golo. Prodaju jeftinu retoriku na kojoj niko ništa nema osim njih

ODGOVORITE
Name

Radisa

08.10.2017 09:32

Pa zato ce on posle 2018 i voditi srbe na ovim prostorima. Jedini koji prica o ekonomiji. U nasoj zemlji se vise ne spominje ekonomija, kultura, natalitet... i sport su upropastili pa gledaju kako da uvale clanske karte sportistima. Samo nam pune glavu o napadima, ugrozenosti, prijetnjama... kakvim nas vjestima zasipaju dobro je da se ne ubijamo po ulici.

Name

Lektor

08.10.2017 09:34

Kakvi "bosanski" Srbi? Vuk S Karadžić je rekao Srbi svi i svuda! Ako ti imaš problem primarnog identiteta Srbi nemaju! PS. Poštovanje za najboljeg ministra.

Name

Te lektor

08.10.2017 10:56

Imas li ti neki malo bolji telefon koji ce ti objasniti ko si i sta si a odakle si ! Posto ti to nećeš da shvatiš odakle si uključi Google maps !!!!! Suprajsssssssssss!?

Name

Re lektor

08.10.2017 11:00

Vuk Karadzic je guslo gusle a ovo su moderna vremena gdje technologija ti objasni nesto ako si glup. A ako i ni to ne vjeruješ otišli u Srbiju pa reci da si Srbin a dolaziš iz BiH pa ce ti oni neke stvari objasniti odakle si !

Name

Re

08.10.2017 11:16

Stara mutikasa al zasto cemo da uvozimo odpad iz EU ovaj pobi vise naroda nego ratni vihor

Name

Re

08.10.2017 11:24

Kakvi bosanski srbi drugi eto dat cemo vam GA bosnje za dzabe netrebaju nista da platite nek vas ubija i dalje SA uvoznim mesom a vi izvozite zdravo ugovor IMA i drudu stranu izvoz uslov uvoz odpada

Name

Re radisa

08.10.2017 11:25

Neznam na Koje mislis one u federaciju ja al u RS nema danse da i nas ubija odpadom iz evrope nek on jede to uvozno

Name

Re ime

08.10.2017 11:50

Koju slavu slavis.znas li ti da je bosna srpska zemlja.raspitaj se dobro kosi I sta si posto ocigledo jos neznas.mi smo Srbi iz Republike Srpske I sve je to Srbija

Name

Re Re Ime

08.10.2017 13:03

I ja sam Pepeljuga

Name

Upitnik

08.10.2017 14:29

Malo je nejasno zašto ovi sa krizama identiteta uporno objašnjavaju Srbima ko su Srbi? Valjda kad nemaš svoju istoriju, tradiciju, jezik i kulturu ne treba ni drugi da ih imaju.

ODGOVORITE