Dijalog o statusu otpušenih radnika

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća pozdravio je otvaranje dijaloga vlasti BiH i Hrvatske o rješavanju radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH koji su u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni sa posla u Hrvatskoj, ali je napomenuo da se s tim uveliko kasni.

Bosna i Hercegovina 07.10.2017 | 11:45
Dijalog o statusu otpušenih radnika
“Udruženje se godinama zalaže i insistira na otvaranju dijaloga između vlasti BiH i Hrvatske da bi konačno bila riješena radna prava i socijalni status radnika koji su bespravno u Hrvatskoj tokom proteklog rata otpušteni sa posla”, rekao je Puzigaća.

On smatra da je potrebno intenzivirati međudržavne razgovore BiH i Hrvatske da se ovo pitanje okonča i da predstavnici ovog i drugih udruženja, čije članstvo muči ova problematika, na određeni način budu dio ovog procesa.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izjavio je u četvrtak u Sarajevu nakon susreta sa ministrom rada i penzionog sistema Hrvatske Markom Pavićem da je otvorio pitanje rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH koji su u periodu od 1991. do 1995. godine otpušteni s posla u Hrvatskoj.

Osmanović je naveo da je Savjet ministara formirao radnu grupu, koja je nekoliko puta analizirala ovaj problem, te očekuje da to učini i Hrvatska da bi ovo pitanje bilo riješeno.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gujan

08.10.2017 07:59

A kako su se zapušili?

ODGOVORITE