Optužnica protiv 38 lica u FBiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Alije Delimustafića, ratnog ministra unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH, i još 37 fizičkih, te osam pravnih lica obuhvaćenih istragom u predmetu "Pravda".
Optužnica tereti osumnjičene za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, povredu zakona od strane sudije, pranje novca, falsifikovanje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Bosna i Hercegovina 06.10.2017 | 19:16
Optužnica protiv 38 lica u FBiH
Prema navodima optužnice, Delimustafić je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižene su na članove organizacije i rodbinu, a potom su sklapanjem ugovora prodavane trećim osobama.

Počinjenjem pomenutih krivičnih djela osumnjičeni su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona KM.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo navode da su u ovoj sistemskoj korupciji uz Delimustafića, učestvovali sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori preduzeća.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uz optužnicu predložilo Kantonalnom sudu produženje pritvora Delimustafiću, a zatraženo je i oduzimanje imovinske koristi koja je stečena počinjenjem navedenih krivičnih djela.

Lejla Fazlagić Pašić nije optužena budući da nije izručena BiH, kao ni Juso Škrijelj i još pet lica koja su nedostupna organima gonjenja.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Txt

06.10.2017 17:20

Sve su to ugledni građani BiH. Snašli se, šta ćeš.

ODGOVORITE
Name

Jedno od najzanimljivijih suđenja

06.10.2017 17:46

Predstoji jedno od najzanimljivijih suđenja u kantonu Sarajevo.Odličan posao glavnog tužioca Dalide Burzić,SIPE I OBE

ODGOVORITE
Name

MODA IV

08.10.2017 12:02

Dalda, svaka ti čast, kamo sreće da si ti glavni tužilac BiH,

ODGOVORITE
Name

MODA IV

08.10.2017 12:06

Dalida, svaka ti čast, mislim da si jedini tužilac u BiH, koji nije korumpiran. Kamo sreće da si ti glavni tužilac BiH, onda bi BH pavosuđe izgledalo mnogo drukčije.

ODGOVORITE