Veliki prihod, ali rekordan dug

Uprava za indirektno oporezivanje BiH za devet mjeseci ove godine ostvarila je rekordne prihode. Ukupno je prikupljeno 5 milijardi i 226 miliona maraka,što je za 362 miliona ili 7,43% više nego za devet mjeseci prošle godine.

Bosna i Hercegovina 06.10.2017 | 14:51
Veliki prihod, ali rekordan dug
Od prikupljenih pet milijardi 226 miliona maraka Uprava za indirektno oporezivanje BiH poreskim obveznicima vratila je 935 miliona.To znači da je za raspodjelu ostalo četiri milijarde 291 milion maraka.

,,Zajedničkim institucijama BiH u devet mjeseci ove godine isplaćeno je 560 miliona,od 750 koliko im se godišnje isplaćuje.Ostatak je,na osnovu koeficijenata za raspodjelu,koje Upravni odbor uprave utvrđuje kvartalno,uplaćen na račune entiteta i Brčko Distrikta'',kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević i dodaje da je Federaciji BiH uplaćeno  dvije milijarde 390 miliona, na račun Republike Srpske legla je milijarda i 218 miliona dok je u prvih devet mjeseci ove godine Brko distriktu doznačen 131 milion maraka.

Najviše prihoda Uprava za indirektno oporezivanje prikupila je od PDV-a.
Za devet mjeseci ove godine naplaćeno je tri milijarde 578 miliona što je za 8,27% više nego u istom periodu prošle godine.
Rastu prihodi od PDV-a ali raste i spoljni dug,što najviše pogađa lokalne zajednice koje svake godine dobijaju sve manje sredstava.

Od ukupnih prihoda doznačenih Federaciji BiH za devet mjeseci ove godine za otplatu spoljnog duga otišlo je 428 miliona,dok je za isti period prošle godine dug bio 309 miliona.

Republika Srpska je u prvih devet mjeseci prošle godine platila 170 miliona duga a u ovoj 238 miliona.
Raste i spoljni dug Brčko distrikta.Za devet mjeseci prošle godine platili su dva a ove godine tri miliona maraka.

Osim od PDV-a prihodi se ubiru i od akciza,carina i putarina odnosno poreza na naftne derivate.Svaki litar goriva prodat u BiH oporezuje se sa 15 feninga za održavanje puteva te sa 10 feninga za izgradnju auto-puteva.

Svi prihodi raspoređuju se po utvrđenim koeficijentima na račune entiteta i Brčko Distrikta osim putarine od 0,10 KM po litri goriva za izgradnju auto-puteva koji ide direktno javnim preduzećima.

Za devet mjeseci ove godine na osnovu posebne putarine od 10 feninga po litri goriva za izgradnju auto-puteva prikupljeno je 113 miliona maraka.
Preduzeću "Autoceste Federacije BiH" uplaćeno je 60,3 miliona, "Autoputevima Republike Srpske" 39,8 miliona, dok je Distrikt Brčko za izgradnju autoputeva dobio dva miliona maraka.



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jffuz

06.10.2017 13:37

Sve sto se vise hvale da su prihodi od PDV veci to znaci da obican covjek losije zivi odnosno da vise otimaju od naroda. Druga stvar, to znaci da su cijene vece da je zivot skuplji. Privatna drzava.

ODGOVORITE
Name

Epsko djikansko

06.10.2017 18:36

kmecanje i kukanje,...

Name

Igor

06.10.2017 14:10

Ima para samo sto ih djubrad rasporedjuju kako njima odgovara. I treba kad narod trpi.

ODGOVORITE