Dodatno podržite Vučića i Srbiju

Grupa od 14 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa uputila je pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem poziva na obnavljanje političke pažnje posvećene Balkanu i dodatnu podršku Srbiji.

Srbija 06.10.2017 | 07:31
Dodatno podržite Vučića i Srbiju
"Srbija je politička okosnica celog regiona. Značaj regiona Balkana pokazivao se kroz istoriju: sa izostankom balkanske stabilnosti, biće ugrožena evropska stabilnost", navodi se u pismu čija su prva dva potpisnika kopredsedavajući srpskog kokusa Ted Po i Emanuel Kliver, prenosi "Glas Amerike".

Kongresmeni navode da Balkan i dalje opterećuju duhovi sukoba iz prošlosti, a da zategnuti i nepotpuni odnosi Srbije i Kosova ostaju ključna prepreka za stabilnost celog regiona. Oni citiraju reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prošlog meseca, u odnosu na to dugotrajno pitanje naveo da će njegova vlada zauzeti "ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realističan, okrenut ka budućnosti".

"Verujemo da je u interesu Sjedinjenih Država da podrže taj pristup čiji je cilj promovisanje trajne stabilnosti i uzajamnog poštovanja uz obezbeđivanje spremnosti srpskog rukovodstva da ga sprovede", ocenjuje grupa kongresmena.

U pismu, poslatom 3. oktobra, se ističe da su produžena američka pažnja i podrška regionu Balkana neophodni, imajući u vidu bezbednosne izazove sa kojima se zemlje regiona sada suočavaju.

"Srbija je odgovorila odgovorno i pozitivno na migrantsku krizu koja je zahvatila Evropu uprkos velikom humanitarnom i finansijskom opterećenju njenog sistema azila", navode kongresmeni koji dodaju da je Beograd radio na borbi protiv trgovine ljudima koja se posebno razvila zbog migrantske krize, te da je od početka krize Srbija uhapsila oko 2.300 krijumcara ljudima.

Zemlje regiona takođe se suočavaju sa novim bezbednosnim izazovima koji prete zbog regrutovanja terorista, navode kongresmeni uz podatak da se u Siriji trenutno nalazi najmanje 875 boraca sa Balkana.

Srbija, kao centralna zemlja regiona, sarađuje sa američkom vladom i međunarodnom zajednicom u borbi protiv međunarodnog terorizma i razvoju snažnih antiterorističkih mera i strategija, ističe se u pismu Tilersonu.

"Podrška SAD Srbiji je od posebno vitalnog značaja za Beograd, kako bi ostvario strateški cilj članstva u EU. Njen put ka Uniji će ne samo ojačati demokratske aspiracije Srbije već će i unaprediti americke interese trajnog mira i stabilnosti u širem regionu. Odlučno uključivanje Srbije u zapadni tabor takođe će pružiti najbolju odbranu od spoljnih zloćudnih uticaja čiji je cilj da se poremeti evropsko jedinstvo i transatlantsko savezništvo", navode kongresmeni.

"Nadamo se da će Balkan, posle nemira proteklih decenija, imati budućnost kao deo demokratske i mirne Evrope. Pozivamo vas da kao prioritet postavite podršku širem regionu Balkana generalno a specifično - Srbiji", navodi se u pismu Tilersonu.

Pismo su pored Poa i Klivera potpisali Stiv Stivens, kongresmen iz Ohaja, Piter Viskloski iz Indijane, Džejms Mekgavern iz Masačusetsa, Zoi Lofgren iz Kalifornije, Rendi Veber, kongresmen iz Teksasa, Gregori Miks iz Njujorka, Brajan Ficpetrik iz Pensilvanije, Dženis Šakovski iz Ilinoisa, Dejvid Sisilin iz Rod Ajlenda, Albio Sires iz Nju Džersija, Skot Peri iz Pensilvanije i Gas Bilirakis, kongresmen iz Floride.

Izvor: Glas Amerike, Tanjug

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Vuk

06.10.2017 06:20

Znači idemo idemo na zapad, idemo u EU, idemo u NATO ..ništa od Rusije! Šta ce sad naš Baja ?? sad je samo on za Rusiju

ODGOVORITE
Name

Trge

06.10.2017 06:36

Ne druže nego će biti rata na Balkanu sigurno a vjerovatno i u ostatku Evrope.

Name

Re Vuk

06.10.2017 07:46

Baja je seoski knez koga niko ne pita za misljenje. Odluke se donose na mjestima koja su njemu nedostupna.

Name

Oo

06.10.2017 17:15

Nema nam nista bez Rusije.

Name

Џејмс 007Bond

06.10.2017 06:30

Србија би била још јача и утицајнија кад би сте јој вратили тј. припојили следеће територије: 1- Републику Српску, Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац, 2-Црну Гору, 3-Косово, 4-РСК, САО источну, западну Славонију, западни Срем, Барању, Дубровник ...И онда би и даље наставили људски да се понашамо према мигрантима и транзитним избеглицама., и даље би били савезници: Америма, Русима, Кинезима (али само у неутралном војном смислу).,а тад би ојачала и политичко-безбедносна ситуација на целом Балкану, јер тако јаки би подржали и Грчку, Бугарску, Румунију, па би и оне биле јаче и стабилније...

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

06.10.2017 08:18

Hahahaha pazi koje gljive jedeš. Pojedine su ludare Ahahahahahahahahahahaha

Name

Dragutin

06.10.2017 09:18

Bar da nam dozvole za sada RS-u + Bosansku krajinu i Kosovo da se vrati ponovo Srbiji to je minimum minimuma koji treba pod hitno ispuniti!!!Zašto da se muslimanima(bošnjacima) i šiptarima dozvoljava da otimaju vekovne Srpske teritorije i da prave nekakvu tamo državu BiH i Kosovo?Zašto???Čime su muslimani(bošnjaci) i šiptari zadužili ovaj svet i šta su doprineli da im se daju te vekovne Srpske teritorije sa kojih su oni oterali skoro svo Srpsko stanovništvo?Čime???

Name

Lažno Ime

06.10.2017 11:36

@ Dragutin Srbija je zaradila da joj se oduzme Kosovo zbog etničkog čišćenja! Nikad ništa preko Drnie nije pripadalo Srbiji, niti će ikad! Nema pokajanja granica i pljačke. To se oduvijek kažnjavalo oduzimanjem teritorije! Jasnije?

Name

Re

06.10.2017 11:53

Krezubi ЏЕЈМС BOND i DRAGUTIN je jedan te isti glupan i idiot! Svinjogojac jes naranio svinje? Hahahaha...

Name

Pravdo

06.10.2017 06:49

I ima Hrvata koji se bore u Ukraini

ODGOVORITE
Name

Zoki

06.10.2017 06:54

Ma koja ludost,BiH i Srbija se trebaju kretati putem gdje i njihove komsije,a Rusija je mnogo,mnogo daleko od nas to je uvijek za nas bilo nedistizno jos iz proslosti.Zelja je jedna,a mogucnost druga.

ODGOVORITE
Name

Jagosh

06.10.2017 07:06

Kad je CG sa Djukanovicem usla u Nato i Srbija ce u EU.Bosna isto u Nato.Oni nece se baviti ko je i koliko od naroda ukrao,njima su drugi interesi.

ODGOVORITE
Name

###

06.10.2017 10:32

MOZE AMERIKA PODRZAVATI SRBIJU KOLIKO HOCE, MOZE RUSIJA,MOZE EU, ALI SRECE NEMA DOK SE DODIK PITA U SRBIJI I UOPSTE DOLAZI U SRBIJU.A SVE CE TO RADITI DA SRBIJA GRADI PO DRVARU,GLAMOCU, B.LUCI,PRAVI PUTEVE, KAKO BI TROSKOVE ULOZENE DODIK UKNJIZIO NA TROSKOVE RS.SRBIJI NEMA SLOBODE DOK SE VUCIC NE ODVOJI OD NJEGA MILOM ILI SILOM.SRBA STO IMA U RS ONI KOJI NISU PODGUZNE MUHE DODIKA I ZELJKE POLAKO ALI SIGURNO UMIRE I NESTAJE.SRBIJO PUSTA NAS DA SOKNCAMO POD DIKTATUROM DODIKA I ZELJKA.

Name

Opa

06.10.2017 17:14

AJDE DODO PODRZI SAD VUCICA MALO SUTRA SAMO KAD JE TEBI KRIZA POMAGAJ VUCICU KRADOM ODLAZIS U ZAGREB A SAD STA NISTA.

ODGOVORITE