Nove prijetnje Haradinaja

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, govoreći o formiranju ZSO da "novi pristup Srbije - da se obrati EU i da upoređuje Kosovo sa Katalonijom, ne olakšava ove teme i otežava klimu".

Srbija 05.10.2017 | 21:16
Nove prijetnje Haradinaja
Premijer samoproklamovanog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas, govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), da bi "Kosovo delovalo po mnogim pitanjima, kada bi bilo sigurnije po pitanju svoje perspektive" i da "novi pristup Srbije - da se obrati EU i da upoređuje Kosovo sa Katalonijom, ne olakšava ove teme i otežava klimu".

Haradinaj je u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" (RSE) kazao da po pitanju formiranja ZSO "treba da se deluje onako kako je Ustavni sud doneo odluku, a kada je utvrdio da su pojedini delovi sporazuma o Zajednici u suprotnosti sa Ustavom i da treba da se harmonizuju sa kosovskim zakonodavstvom".

"Mi nismo kandidat za EU, jedino imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je veoma zakasnela faza za Kosovo. Još nemamo liberalizaciju viza. Još nismo napredovali na putu ka NATO. Još nismo dali ustavno ime i mandat vojsci Kosova. Neki od ovih procesa bi unapredili kapacitete i mogućnosti Kosova da preduzme smele korake kada se radi o pojedinim pitanjima u zemlji", tvrdi Haradinaj. 

On je naveo da je "Kosovo ove godine prošlo kroz izborne procese i da je u tom smislu neodrživa politička agenda doprinela tome da se razmotri prijem Kosova u Interpol i UNESCO".

"Što se tiče Interpola, mi smo već krenuli sa radom kako bi se sledeće godine prijavili za prijem, a što se tiče UNESCO-a, to će biti za dve godine, a u međuvremenu potrebna je jedna ozbiljnija mobilizacija", kazao je on.

Rekao je da je "na Kosovu nedostajao ozbiljan rad po tom pitanju, ali je naveo i da "mora da se preispita i ponašenje zvaničnog Beograda kada je u pitanju njihova opstrukcija prilikom članstva Kosova u međunarodne organizacije".

RSE navodi da je Haradinaj rekao da "proces dijaloga (sa Beogradom) sada predvodi kosovski predsednik Hašim Tači", ali da je "u toku priprema platforme o očekivanjima Kosova iz ovog dijaloga, kako bi taj proces bio na usluzi građana".

Haradinaj je kazao da će "vlada podržati agendu predsednika o dijalogu" i da "očekuje i angažman opozicije u tom procesu".

(Tanjug/Novosti)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Џејмс 007Bond

05.10.2017 19:59

Све више Албанаца са Косова тражи пасош и држављанство Србије, али не да би живели у Србији - него да би лакше побегли са Косова... Јер онај њихов косовски пасош у западним земљама не вреди ни по луле дувана... Тако да је Србија свима њима кључ за бољи живот, и удомљавање на западу! ... Јер толико им лоше иде да им је незапосленост 50%...А Косово, Хрватска и Сирија су земље са најбољим пражњењем/селидбом становништва на свету!

ODGOVORITE
Name

Fina pojava

05.10.2017 20:06

Fina pojava.Od teroriste do demokrate u tri dana.

Name

Bošnjak

05.10.2017 22:14

Srbija daje papire Albancima a nas u Bošnjake u Bosni odbija.... e jes čudna ta država Srbija

Name

СРБ

06.10.2017 05:15

Шиптари и Хрвати су ентитети без трунке самопоштовања. Хрвати су дизали споменике Геншеру, пјевали "Данке Дојчланд"; Шиптари су дигли споменике Клинтону и Бушу млађем. Иако су дотични били живи у то вријеме (Геншер је скоро умро, друга двојица још нису). Колико ниско мораш да будеш да чиниш такве чинове самопонижења?

Name

Saša

05.10.2017 20:01

Uzvišeni Bog je rekao"Radi moj robe šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš".

ODGOVORITE
Name

Kal

06.10.2017 04:45

Isti kao i Vučić

Name

Darko

06.10.2017 05:21

Uzviseni bog je reko radi robe sta hoces ali neces doklr hoces ali to vazi za sve robove ne samo za jedne.

Name

Prognoza

06.10.2017 00:38

Ma oni (šiptari )će se kad tad sasut ko kula od karata.

ODGOVORITE
Name

mislis

06.10.2017 10:46

Prije ce oni nas sasuti prijatelju nasi uvlakaci si su sve prodali njima

Name

kokosovo

06.10.2017 04:42

Saka jada. Da ih ne financiraju s vana malo sutra bi trazili nezavisnost.

ODGOVORITE