Kada je vreme za odvikavanje od cucle

Stalna upotreba cucle inače nije poželjna, jer ograničava detetovo gukanje, smeh, a kasnije i razvoj govora, sprečava ga da izrazi bol, radost i druga osećanja. Zato je koristite samo u određenim trenucima.

  • Magazin
  • Zdravlje


Pedijatri kažu da cucla sme da se daje i novorođenčetu, naravno, pod uslovom da odaberete odgovarajući model i veličinu. Ali, već oko druge godine, beba ne bi trebalo da koristi ovo "umirujuće sredstvo", osim prilikom uspavljivanja.

Stalna upotreba cucle inače nije poželjna, jer ograničava detetovo gukanje, smeh, a kasnije i razvoj govora, sprečava ga da izrazi bol, radost i druga osećanja. Zato je koristite samo u određenim trenucima, jer ćete tako olakšavati i kasnije odvikavanje.

Posledice njene dugotrajne upotrebe mogu da budu balavljenje, pogrešan položaj zuba i govorne mane. Stalno držanje cucle u ustima pojačava lučenje pljuvačke i balavljenje i istovremeno povećava rizik od prodora raznih klica. Takođe, ovaj nezaobilazni, "dečji rekvizit" nepovoljno utiče na razvoj bebinih zubića, pa se može desiti da su preterano izbačeni. Takođe, može negativno da se odrazi i na razvoj govora.

Novosti
foto:internet

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

U 60 tim

05.10.2017 07:37

Sad mi je 60 a odbila me žena prije 2 mjeseca ,, kaze sto si cucli,,, cucli ,,, si.. hehehe al ima komsinica Mica

Ja sam imala nesreću da se nikada nisam odvikla od dudle...

Radodajka

06.10.2017 18:55

cups

05.10.2017 22:31

Obicno kad prodje cucla na red dodju cigarete.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.