Za saradnju 14 miliona evra

Projekti vezani za prekograničnu saradnju između BiH i Srbije biće nastavljeni uz pomoć Evropske unije. Evropa je za ovaj projekat izdvojila dodatnih 14 miliona evra bespovratnih sredstava, precizirali su predstavnici EU na svečanoj konferenciji u Etno-selu “Stanišići” u Bijeljini.

Bosna i Hercegovina 03.10.2017 | 17:46
Za saradnju 14 miliona evra
Cilj projekta je podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage, kao i jačanje društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području između Srbije i BiH. Evropska unija ovim putem nastavlja da pruža pravni okvir za obezbjeđivanje finansijske pomoći državama kandidatima i potencijalnim kandidatima i time potstiče političke, ekonomske i institucionalne reforme.

“Za prvi poziv dostupno je 5 miliona i 400 hiljada evra iz finansijskih alokacija za 2014, 2015, 2016. godinu. Tematski prioriteti za projektne prijedloge su: zaštita životne sredine, upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama, promocija biodiverziteta, kao i zaštita i promocija kulturnog identita u programskom području”, izjavio je Tarik Džaji iz Direkcije za evropske integracije BiH.

U periodu od 2007. do 2013. godine objavljena su tri poziva sa sličnim tematskim prioritetima. Za realizaciju tih projekata utrošeno je devet miliona evra, koliko je donirala EU, uz dodatnih 15 odsto sredstava koje kofinansiraju partneri na projektu.

“Prekogranična saradnja je veoma važna za EU i za te namjene se izdvajaju izuzetno velika sredstva, čak i za saradnju unutar EU, jer je podrška regijama važna za sve građane koji žive na toj teritoriji”, objašnjava Štefan Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji.

Mihajlo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije smatra da je za Srbiju ova saradnja od izuzetnog značaja i ističe da je realizovano 36 projekata.

Pravo na apliciranje imaju sve neprofitne organizacije kao što su ministarstva i agencije na različitim nivoima vlasti, lokalne samouprave, razvojne i nevladine organizacije, ali i muzeji i škole.

Minimalan iznos donacije po ugovoru je 120.000 evra, dok je maksimalan iznos milion evra.

Poziv je otvoren do 16. novembra.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

03.10.2017 16:55

EU nam ovdje uporno servira komunizam koji jos niko do sad nije dostigao, nemojte nista proizvoditi, mi cemo vam dati para koliko vam treba pa sebi kupite. Medvjedja usluga. Takvo ponasanje EU ivdje ustvari proizvodi korupciju, negativnu selekciju i organizovani kriminal. Sto umjesto toga ne animiraju svoje poslodavce da ovdje otvaraju fabrike?

ODGOVORITE