Sport i dešavanja u Kataloniji - koja ste opcija?!

Da li ste za nezavisnost kao Đerar Pike ili ste umereni kao Pau Gasol, ili ste pak protiv otcepljenja poput Rafe Nadala. Četvrta verzija se, verujemo nikom neće svideti. . .

Ostali sportovi 04.10.2017 | 23:00
Sport i dešavanja u Kataloniji - koja ste opcija?!
Sport i politika teško da su ikada zajedno doneli išta dobro. Naravno, to je zbog politike, a ne sporta. Upravo zato i atlete širom sveta pokušavaju da kriju svoje stavove, razmišljanja i borbe. Jer, em su mladi, em nije to njihov posao.

Možda retko ko u svetu, a naročito u Evropi zna kako iznutra izgleda raspad sistema i kada brat zamrzi brata, od nas sa Balkana. I nama su pojedini sportisti tih "neveselih devedesetih" pokušavali da otvore oči, ali jednostavno, nije se dalo. Ko je kriv, manje ili više, to više nikom normalnom nije ni važno. Važno je ono što je ostalo za ratom i rasulom, a to je ono što živimo sada. Tegobnu svakodnevicu iz koje odlazi sve više ljudi.

Znajući to, situacija u Kataloniji nam deluje kao već viđeno, samo na našim prostorima. Oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo - što bi rekao jedan vojnik JNA na početku ratnih dešavanja u Sloveniji. Bilo kako bilo, situacija u najbogatijoj španskoj pokrajini se opasno naoštrila, narod se buni, milicija bije, a kada pendreci rade demokratije nema.

Naravno, zabrinuti su i mnogi sportisti koji ne žele da budu nemi svedoci raspada domovine. Zato smo izdvojili tri trenutno najpoznatija igrača koji su rođeni u Kataloniji i koji imaju pritom različite stavove.

Pro-nezavistnost je opcija za koju je Đerar Pike, komandant odbrane Barselone, što i nije neko iznenađenje.

"Zašto mislite da smo mi Katalonci najgori, mi samo želimo da glasamo!", jecao je Katalonac kada su ga zaustavile kamere nakon meča sa Las Palmasom, "Dok je vladao Franko, nije bilo demokratije i to pravo sada moramo da branimo. Ovo mi je najteži dan u životu! Videli ste svi da je narod želeo mirno da glasa, a svet je video šta se desilo."

"Negde između" nalazi se najbolji košarkaš kojeg su Španija i Katalonija iznedrile, Pau Gasol kojem je najvažnije da se situacija smiri."Zar smo morali do ovoga da dođemo?! Da li je nasilje bilo potrebno?! Ne nasilju! Dijalog!", napisao je as San Antonija na svom Tviter nalogu.

Sa druge, unitarističke strane spektra nalazi se Rafael Nadal. Najbolji teniser Španije svih vremena rođen je na ostrvu Majorka koje se nalazi blizu obale Katalonije, stasao je u teniskom klubu u Barseloni, a i stric Migel Anhel Nadal je bio zapaženi fudbaler Blaugrane pre decenijju ipo, dve, Nadal ipak navija za Real Madrid i za jedinstvenu Španiju, te je on tteško doživeo tragično situaciju u ovoj španskoj pokrajini:

"Kad vidim celo špansko društvo, ne samo katalansko da je tako radikalizovano, ujedno sam i iznenađen i razočaran. Plače mi se kada vidim da u zemlji koja je svima bila primer saživota dođemo u ovakvu situaciju!"

Da li ste za nezvisnost kao Đerar Pike ili tražite dijalog Pau Gasol, ili ste pak protiv otcepljenja poput Rafe Nadala. Četvrta opcija se, verujemo nikom neće svideti. Jer četvrta opcija je bratoubilački rat.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar