Srbi i dalje bez konstitutivnosti

Potpredsednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Vesna Saradžić, iz reda srpskog naroda, rekla je da neuvrštavanje na dnevni red parlamenta amandmana na Ustav kantona o konstitutivnosti Srba, predstavlja demonstraciju sile i jačeg.

Bosna i Hercegovina 02.10.2017 | 17:39
Srbi i dalje bez konstitutivnosti
Saradžićeva je navela da to traje svih 17 godina, koliko je na snazi odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda u svim područjima BiH, a koja nije uvrštena u Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Za mene je poraznije da u 21. veku tražite nešto što vam i prema Božijem i prema ljudskom zakonu pripada - rekla je Saradžićeva, nakon što amandman nije danas uvršten u dnevni red kantonalne Skupštine, jer je protiv glasalo 15 poslanika iz reda hrvatskog naroda.

Za uvrštavanje na dnevni red glasalo je 13 Bošnjaka, jedan iz reda ostalih i Saradžićeva, koja je i predlagač amandmana.

Poslanik HDZ BiH Tomislav Martinović rekao je da je ovo samo dokaz da je Hercegovačko-neretvanski kanton složen.

- Treba da budemo strpljivi i uvažavamo jedni druge, te tako da dođemo i do rešenja. Niko iz Kluba hrvatskog naroda nije protiv konstitutivnosti Srba. Ovo je `papirnata` konstitutivnost koja i da se dogodila ne bi pomogla Srbima u ovom kantonu. Ponavljam, Srbi imaju predstavnike u Skupštini i Vladi. Hrvati su za konstitutivnost sva tri naroda, ali ne na ovakav način - rekao je Martinović.

On je naveo da je sadržaj amandmana bio sporan i da se njime samo delimično uvodi konstitutivnost, a žele se ugraditi neke druge stvari, poput sastava kantonalne Vlade.

- Klub Hrvata predložiće Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona koji će biti realan i sadržavati sva ova pitanja. Niko ovde nije protiv Srba, a ove što ovo rade pozivam da prestanu, jer prerano je za predizbornu kampanju - dodao je Martinović.

Poslanik HDZ 1990 Ilija Cvitanović, koji je i predsednik ove stranke, rekao je da je licemjerno samo u ovom kantonu gurati ovako važna pitanja.

- Ovo političko pitanje vidimo u sklopu jednog celovitog administrativno-teritorijalnog sistema ili izmene Ustava BiH. Više puta sam govorio da ćemo podržati konstitutivnost Srba u ovom kantonu, ali ne na ovako selektivan način. Licemerno je preskočiti federalni parlament, a da ne širim priču na hrvatski narod u Republici Srpskoj -  reko je Cvitanović.

Predsednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago očekuje da se kroz političke razgovore pokuša doći do rešenja ovog pitanja i da se niko u kantonu ne oseća diskriminisano.

Poslanici SDP-su nakon usvajanja dnevnog reda napustili sednicu, obrazloživši da je protivno svim civilizacijskim normama ovakvo ponašanje kantonalne Skupštine koja ne želi da Srbi budu konstitutivni, već građani drugog reda.

Poslanik SDP Amer Zagorčić kaže da je civilizacijska sramota da se u 2017. godini uopšte raspravlja o ovom pitanju.

Kantonalna Skupština prekinula je u srijedu, 27. septembra, ovu sednicu nakon što poslanici nisu mogli da se dogovore o dopuni dnevnog reda sa amandmanom na kantonalni Ustav, kojim se Srbima daje konstitutivnost.

Neslaganje sa uvrštavanjem na dnevni red izrazio je tada Klub Hrvata, obrazlažući to činjenicom da nije ispoštovan poslovnik, te navodeći da oni nisu za "papirnatu" konstitutivnost, već stvarnu.

Srbi nisu konstitutivni u četiri kantona u Federaciji BiH, iako je Ustavni sud BiH još 2000. godine doneo odluku o konstitutivnosti na celom području BiH, a visoki predstavnik 2002. godine nametnuo amandmane na Ustav FBiH.

(Blic/Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Puniša Račić

02.10.2017 15:53

Šta predsjednik Dodik kaže za ponašanje svojih prijatelja hrvata?

ODGOVORITE
Name

mm

02.10.2017 16:42

Zabole ga ...

Name

modricanin

02.10.2017 16:19

Posle 17 godina nije provedena presuda ustavnog suda o konstitutivnosti naroda,a trazi se da se provede presuda o ukidanju slavljenja 9 Januara.Ko je ovde lud?

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2017 17:05

Ti izgleda! Pitaj Dodika svog predsjednika!On je brat Covicem i vise Brain izgradnju Peljeskog nista od Covica! A ovamo Bosnjaci se moraju boriti za pravu Srba u Federaciji!

Name

Reciprocitet

02.10.2017 16:32

Samo reciprocitet.Ako Srbi nisu konstitutivni tamo onda ni oni ne mogu biti ovde.I.Tacka.

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2017 17:12

Ako je neko budala,ja sm jos veca.

Name

B.L.

02.10.2017 16:48

Vidi Dodinih Hrvata kako štite interese Srba a ti šefe samo guraj ministre Hrvate i busaj se u prsa kao veliki Srbin.

ODGOVORITE
Name

TripleB

02.10.2017 17:02

Još jedan put Čović obrisa .... sa Bajom!

ODGOVORITE
Name

Dil

03.10.2017 13:20

Majorizirani latini.

Name

Mislim man

02.10.2017 21:47

Najveća diskriminacija je određena gradnjom ustava i ovih odrednica Ko je konstitutivan Ko nije. Ja bih ukinuo sva prava narodima koji su 20 godina dobili šansu da ako nista izabere nešto. 25 godina se priča o nečemu samo se brkljaci bezveze. Šta ako bi neko Ko je češkog porijekla rodjen u BIH ili neko sposoban do bola da zemlju izvadi iz govana... Šta, takav nemoze biti predsjednik jer nije konstitutivan? E Pa velike čestitke svima, nije ni čudo što neće niko da živi dole. Ja sam, srećom, već 29 godinu proslavio vani, i drago mi je sto se sada nemoram integrirati, učiti jezik ili sl... Odavno sam prošao ta sranja

ODGOVORITE
Name

popara

04.10.2017 13:15

Srbi u Federaciji postali konstitutivan narod upravo zahvaljujući apelaciji koju je Izetbegović uputio Ustavnom sudu. Tu konstitutivnost do danas nisu dobili isključivo u kantonima u kojima vlada Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, stranka kojom rukovodi Dodikov politički partner i prijatelj Dragan Čović.

ODGOVORITE