“Globus“: Moguće hapšenje Todorića

''Agrokor'' je ponovo već danima u centru pažnje hrvatske javnosti i sve u vezi s tim koncernom postaje sve dramatičnije, piše zagrebački nedjeljnik ''Globus'', koji ne isključuje mogućnost spektakularna hapšenja i samog Ivice Todorića, ali i probleme na spoljnopolitičkom planu, koji su posljedica finansijskog kraha te kompanije.

Region 28.09.2017 | 16:36
“Globus“: Moguće hapšenje Todorića
Prema informacijama koje posjeduje ''Globus'', Rusi se pripremaju na snažan pritisak, daleko veći i opsežniji nego do sada, u želji da dokažu da su prevareni od svih i da će se to sasvim sigurno reflektovati i na političku dimenziju cijelog slučaja.

Nedjeljnik ukazuje da priče o hapšenjima u ''Agrokoru'', međutim, nisu nove.

"Govorilo se da je i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić išao u tom smijeru još dok se afera nije do kraja razbuktala, ali da su mu bila potrebno još dva-tri mjeseca da istraga bude kompletno dovršena", podseća ''Globus''.

U međuvremenu, ulazuje se, da je Most nezavisnih lista, bivši koalicioni partner vladajuće HDZ, ispao iz igre. Bilo je tu, kažu, pregršt spinova, pa je danas teško procijeniti da li je Orepić zaista namjeravao da privede glavne aktere, među kojima je i sam Ivica Todorić. Utisak je, tvrdi ''Globus'', sada sličan, da su takve akcije “u vazduhu”, iako se od onih koji znaju šta se događa i šta će se narednih dana događati ne može ništa detaljnije saznati.

“Poslije izvještaja revizije biće mnogo toga jasnije”, navodi ''Globus'' ne imenujući izvor takve najave.

Nedjeljnik piše da izvori bliski hrvatskoj vladi smatraju da će tada pasti mnoge maske, ali i da će se vidjeti da je vlada premijera Andreja Plenkovića bila krajnje odlučna samo u tome da cijeli slučaj s posrnulim koncernom ne prepusti stihiji i ulici. To bi bila katastrofa prije svega za zaposlene u koncernu koji bi preko noći ostali na ulici, rekao je isti izvor i dodao da je "na sreću to spriječeno".

U Banskim dvorima, napominje se, vlada potpuni mir u vezi s daljnjim razvojem događaja o i oko ''Agrokora''. Navodi se da je očita procjena da se nervoza osjeća na Todorićevoj strani uoči objavljivanja nalaza revizije i da je bivši najmoćniji privrednik Hrvatske primenio taktiku lansiranja poluistina.

"Nikome u vladi ne pada na pamet da polemiše sa njim nakon njegovih objava na blogu, jer bi to bilo ispod svakog nivoa, ali i nema nikakva smisla. Priča o Todorićevoj vladavini u ''Agrokoru'' uskoro bi se mogla preseliti na stranice crne kronike, sa čim vlada ne želi da ima nikakvog posla", navodi ''Globus''.

S druge strane, piše nedjeljnik, mnogi smatraju da Ivica Todorić neće samo tako ćutke da padne.

“Sukob Todorića i vlade će se zaoštriti, u to nema sumnje. Ostaje naravno da se vidi šta sve Todorić zna i šta je spreman da kaže, ili samo blefira kako bi stvorio utisak u javnosti da je i dalje moćan jer posjeduje informacije od kojih se neki tresu", piše nedjeljnik.

Dodaje, pozivajući se na riječi jednog istaknutog privrednika koji, kako se navodi, ima veliko isustvo da sada sve to izgleda kao poker u kojem svako ima lošu kartu ali želi drugog da zastraši.

Navodno se, piše ''Globus'', i Maksim Poletaev, moćni šef Sberbanke, ponovo sprema da dođe u Zagreb, a Rusi istovremeno pokreću novu ofenzivu kako bi obezbijedili povratak dijela novca koji su uložili u ''Agrokor''.

Ta vruća tema bi, kako se najavljuje, mogla da bude na dnevnom redu tokom predstojeće posjete hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, kada je predviđeno da se u Sočiju sastane sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Teško da će se to moći zaobići, a pitanje je i šta će se do tada događati u Hrvatskoj. Mene ne bi začudilo da uskoro uslijedi i hapšenje Todorića ili nekih njegovih ljudi. Uostalom i Rusi na sve strane govore kako ih je on prevario, a afera se može preliti i mnogo dramatičnije izvan granica Hrvatske, pa je sada odlučan trenutak za energične poteze. Todorić priprema teren u javnosti, napada vladu, a konačno će se i njegove karte ipak pokazati slabijima od onih koje drže Banski dvori”, izjavio je za ''Globus'' neimenovani sagovornik iz svijeta biznisa.

Drugo pitanje, dodaje se, je šta se može očekivati na relaciji Todorić - HDZ.

Ukazuje se da je sve više onih u HDZ-u koji smatraju da stranka ne smije da se protivi osnivanju posebne komisije, jer je to naprosto neminovno u demokratiji.

Uostalom i sve druge evropske demokratske zemlje su u sličnim situacijama formirale parlamentarne istražne komisije, a ovako se može steći utisak da HDZ ima neke posebne razloge što to želi da odloži ili da spriječi.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kokolilinda

28.09.2017 15:06

Agrokor je afera milenijuma.To se neće raspetljati brzo i jednostavno.Kolinda ide u Moskvu,ali ne kako priča hrvatskim medijima da se pita Putina i avionima i vojnoj saradnji Rusije i Srbije što je i maloj djeci smiješno.Razlog posjete je LEX Agrokor koji Rusija ne prihvata jer potraživanja dvije ruske DRŽAVNE banke koje potražuju oko 2 milijarde po osnovu kredita nisu prioritet u naplati.Rusija će to naći načina da naplati a šta će Kolinda ponuditi jer nije lako objasniti da Rusi preuzimaju Agrokorove firme u Srbiji,BiH i Sloveniji nego i Hrvatskoj koje će naravno prodati (još ako budu srpski tajkuni Karić,Kostić,Mišković,Matijević)jer bankama netreba ta imovina.

ODGOVORITE
Name

Афера

29.09.2017 10:21

Дуг агрокора је 14 МИЛИЈАРДИ евра! С тим да ово - према ријечима принудног управника кога је поставила хрватска влада - није коначна цифра. Мени су два развоја догађаја интересантна: (1) Шта ће Руси урадити је више него интересанто. Дуг који њихове банке имају је веома велик (само Сбербанка има 50% дуга, плус остале руске банке) и сваки покушај разних закона које Хрвати доносе да би спријечили руско мијешање врло вјероватно неће завршити добро по Хрватску. С друге стране ће претпостављам, прије свега САД, савјетовати Хрватску како би што више оштетили Русију (претпостављам да је и "LEX Agrokor" њихово чедо). (2) Министар финансија у Пленковићевој влади је бивши финансијски директор Агрокора. То је, само један, показатељ спрега тајкуна и политике. Што значи да ће се ствар гурати под тепих како би се хрватски политичари "опрали" одговорности. У чланку се спомиње некаква парламентарна комисија која би "истражила" цијели случај, по узору на ЕУропске земље. Свако ко прати дешавања у нпр. Њемачкој, Аустрији, ВБ зна да такве комисије постоје да заташкавају цијелу ситуацију - то им и јесте примарни задатак. Секундарни је да стварају утисак како "држава нешто ради у интересу заједнице".

Name

BOBA

28.09.2017 16:04

POZDRAV IVANU PERNARU. VELIKA PODRŠKA NJEMU I NJEGOVIM ISTOMIŠLJENICIMA.

ODGOVORITE
Name

Ante

28.09.2017 19:57

Prije godinu sam pricao dasu skuvali todorica tako i jest i mene je zlocinacka organizacija zvana hdz unistila i pokrala

ODGOVORITE
Name

Njofra DJmantu

29.09.2017 15:26

Pa i država je dužna 70 milijardi EURa. Todorić se samo uspješno uklopio u sistem. Hoće li i svi hrvatski političari koji su uzeli tih 70 milijardi takodje u zatvor?

ODGOVORITE