Nazvao ih volovi i dobio krivičnu

Crnogorski pokret je podnio krivičnu prijavu protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog, kako navode izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Region 26.09.2017 | 07:31
Nazvao ih volovi i dobio krivičnu
U Crnogorskom pokretu navode da je mitropolit Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskom manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično djelo, javlja RTCG.

- Radović je počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199. Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovi) koje su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskog imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani - saopšteno je iz CP.

Istovremeno je, kako navode, Crnogorce katoličke i islamske vjeroispovesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nisu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nisu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji.

- Svojom izjavom u vezi s vraćanjem krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. KZ CG - poručuju iz Crnogorskog pokreta.

Navode i da Amfilohije to ne čini prvi put, jer je ranije protiv građanina Rista Radovića već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

- Nevješti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj Gori da relativizuje učinjena djela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svjesni očiglednosti i težine djela zbog kojih je Crnogorski pokret podnio prijavu - saopćeno je iz CP.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je ranije da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori.

Na kraju liturgije u Cetinjskom manastiru Amfilohije je nedavno vjernicima rekao da je sveto pričešće suština "naše vjere i našega života, i u vremenu i u vječnosti".

- Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci. I zato što imaju slavne pretke. A slavni preci – svi do jednoga bili kršteni i miropomazani, kao što je danas krštena i miropomazana naša Marija. Svi su dolazili ovdje da cjelivaju kivot Svetoga Petra Cetinjskoga, da od njega uzmu blagoslov. A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci - rekao je Amfilohije.

(Faktor)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Genije

26.09.2017 05:38

Svaka mu je na mjestu.

ODGOVORITE
Name

@genije

26.09.2017 08:37

Svaka mu je na mjestu i dječaci u krilu...

Name

Zoki

26.09.2017 06:02

Sa takvim izjavama i omalovazavanjima samo se vidi ko vodi SPC i zbog cega su razori medju jednim Narodom.Vrijedjanje jednog Naroda i omalovazavanje njihove vjere govori o kakvoj vjeri on pripovijeda i da nije dobro samo kako on misli, svi imaju slobodna prava da se zovu kako hoce i da postuju vjeru i vjeroispovijest koju hoce,a Bog je jedan za sve,a isti taj svestenik koji se tako bahato ponasa nije ni Bog ni njegov sluga vec obicana stara luda drtina,koji unosi mrznju medju ljude;jer u Isusovom ucenju nema mrznje nego samo pokajanja i oprosta.

ODGOVORITE
Name

Ре Сабахудине (Зоки)

26.09.2017 06:31

Када би се порез плаћао на памет, Зоране ти би профитирао, не би платио ништа.....!?

Name

Petar

26.09.2017 06:38

Niko odavno nije nista tacnije prozborio. U svakoj postkomunistickoj zemlji rusili su se stereotipi tog nakaznog sistema. Po vama znaci treba samo na ovim prostorima to prihvatiti i braniti. Pogan zvana Tito i zgadija oko njega posebno je razarala duh srpskog pravoslavnog covjeka. Zato je ovo sjajna vijest da su ta djeca izroda iz CP tuzila srpskog mitropolita jer ce se ogoliti separatisticka politika tzv. crnogoraca u nacionalnom smislu.

Name

Crnogorac

26.09.2017 08:34

E Zoki pravi si vo, nema sta.

Name

ЖИКА Ж

26.09.2017 06:12

ВЛАДИКА НИЈЕ ПОГРИЈЕШИО У СВОМ ОБРАЋАНЈУ.

ODGOVORITE
Name

Pero

26.09.2017 06:34

Imamo i mi vola za gradonacelnika bl i svi volovo koji glasaju za njega.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

26.09.2017 07:10

Ma sve je u pravu. Ali što mi uvrijedi volove časni Vladiko.

ODGOVORITE
Name

Pa da ...

26.09.2017 08:10

Kad ne mozes da progutaš istinu onda počni vrijeđati .

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

26.09.2017 14:14

A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci - rekao je Amfilohije. ____ Nije ih nazvao volovima. Pošto nisu razumjeli, trebaju ponovo u osnovnu školu, za retardirane naravno, pa će im biti jasno šta je rečeno.

ODGOVORITE
Name

re

26.09.2017 14:38

Ko bre ovo pusti na cestu pa prepada decu mici te ga ...

Name

xxx

27.09.2017 16:26

Koja je država Crna Gora. jad i čemer. Nisu ni ko jedno kinesko selo. Milo ih uništio i odvojio da ih što više pokrade. Oni uobrazili da su neko i nešto. kako istina boli? Sad treba tužiti vladiku što je rekao istinu.