Želimo održati jaku EU

Želimo održati jaku Evropsku uniju i napraviti detaljnu analizu zašto je AfD dobio tako veliki broj glasova, izjavila je Angela Merkel, njemačka kancelarka u prvom obraćanju nakon izbora.

Svijet 24.09.2017 | 20:30
Želimo održati jaku EU
Ostvarili smo strateški cilj, bez nas nije moguće formirati vladu, a mi smo ponovo dobili odgovornost da to učinimo – rekla je Merkel i kampanju ocijenila teškom.

Ona je obećala da će „dobrom politikom“ pokušati pridobiti glasače koji su dali svoj glas radikalno-desničarskoj stranci AfD. Moramo nastaviti ekonomske reforme i održati snažnu ekonomiju. 

Naravno, želimo održati i snagu EU i Evrope. Boriti se protiv ilegalne imigracije i uzroka imigracije i naravno učiniti sve da održimo unutrašnju sigurnost – rekla je Merkel.

Ona je već za sutra najavila razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju nove vlade, za svoj četvrti mandat na kancelarskoj poziciji.

Šulc priznao poraz

Nešto prije nje, javnosti se obratio Martin Šulc, čelnik SPD-a, koji je iznio zadovoljstvo rezultatom svoje stranke, ali rekao da će oni ostati u opoziciji nakon četverogodišnje koalicije sa CDU.

Uprkos značajnom padu broja glasova kršćanski demokrati Angele Merkel ostaju najjača partija u Bundestagu sa 32,7 posto glasova, ali su na treće mjesto  izbili radikalni desničari AfD koji su prema najnovijim izlaznim anketama osvojili 13,4 posto glasova Ispred njih su socijaldemokrati SPD sa 20,2 posto, što je najlošiji poslijeratni rezultat ove stranke. Izborni prag su prošli Ljevičarska stranka, Zeleni i FDP.

Vučić čestitao Merkelovoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iskrene i srdačne čestitke kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel na izbornoj pobedi.

"Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta", ističe se u čestitki predsednika Vučića.

Vučić je napomenuo da je Merkelova još jednom pokazala čeličnu odlučnost da vodi svoju zemlju i građane na putu ka boljoj i svetlijoj budućnosti.

"Veliki lideri poznaju se po svojim delima, koja su rezultat marljivosti, odanosti i posvećenosti poslu kojim se bave. Podržani od strane onih koji su im odani i u teškim trenucima, postaju jači i još odlučniji da osvoje bitku za napredak i prosperitet", navodi se u Vučićevoj čestitki Mekrelovoj.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dzoo.

24.09.2017 17:57

Nikad nisam navijao za nemce. Danas iskreno navij za Merkel

ODGOVORITE
Name

Desničari će sa Bajom

24.09.2017 18:55

Ali sa desničarima neće niko praviti vladu.Sada mogu da uspostave kontakt sa Bajom.Pošto su njegovi prijatelji isto desničari iz Austrije

ODGOVORITE
Name

Radnik

24.09.2017 19:47

Tako to rade normalni napredni narodi, a nebeski nazadni narod neka se drži baje i šatora.

ODGOVORITE
Name

A pod šatorom

24.09.2017 20:04

Eh drug moj a pod šatorom i mlada pečena krmetina i pride dvije hladne klipače

Name

re radnik

24.09.2017 20:48

Bravo Radnik!

Name

@

25.09.2017 05:42

Ако сматрате да су Њемци и остали ЕУропејци "нормалан напредан народи" а Срби "небески назадни народ" онда постаните Хрвати (или Бошњаци) - ако већ нисте. Сви они имају хектолитре крви на рукама, и дошли су до богатства захваљујући поробљавању и пљачци. И то и данас раде (и са нама Србима). А Баја је окупациони намјесник управо тог запада, са задатком да уништава Србе и Српску.

Name

Za@

25.09.2017 08:04

Jeste pošteni i nevini u pm ! Zato su 6 osuđena za genocid a dvojici se jos sudi . A da sve je to laž i namješteno zar ne ? Samo zato sto su Srbi ? Nisu svi srbi zločinci ali svi zločinci su sa ovog prostora gledaj slučaja Srbi..

Name

@Za@

25.09.2017 13:26

Јесмо, врло смо поштени и невини! Били сте стално били под скутама Ватикана, Османлија, Аустроугара, Њемаца, НАТО-а и онда сте, јер сте сваки пут били на страни губитника, дошли код Срба и хтјели да се китите нашим побједама над свим наведеним зликовцима и да правите државу са нама. Ако је шест осуђених Срба у Хагу по теби доказ за нашу кривицу онда то значи да сте ви (Хрвати и Бошњаци) били анђели нпр. у Другом свјетском рату јер нико од вас није био осуђен у "непристрасном" Хагу него су (шаку) вас осудили комунисти. Каква логика! Ем је суд у Хагу пристрасан (најбољи примјери су ослобађајућа пресуда за Готовину и Маркача, као и Харадинаја) и тиме је сваки његов легитимитет ништаван, ем су Усташе и Ханџар дивизија вршиле грозне злочине над Србима за које нико није одговарао. О онда се чудите што нисмо хтјели да живимо под предсједницима Туђманом и Изетбеговићем - обадвојица доказани нацисти - и зашто смо морали да узмемо оружије да нас не бих опет ваше каме сјекле вратове.

Name

Bojan

24.09.2017 20:38

Ovi desnicari ne bi dobili ovoliko glasova da nisu imali podrsku od Rusa useljenih u Njemacku kojih ima oko 1,5 miliona.Ne mogu da ih shvatim da su i oni protiv izbjeglica a sami su izbjeglice koje nijemci nikad nece prihvatiti kao svoje.Cestitam na pobjedi Angele Merkel koja vodi politiku suzivota i tolerancije svih naroda koji u Njemackoj zive.

ODGOVORITE
Name

Julio

24.09.2017 22:18

Matora je izgubila izbore, ovo je obicna labudova pjesma da je ona pobjednik.