Bijeljina slavi Dan grada

Na svečanoj sjednici Skupštine grada Bijeljina večeras su dodijeljena 34 gradska priznanja pojedincima i kolektivima koji su podstakli razvoj lokalne zajednice u oblasti privrede, nauke i sporta.

Republika Srpska 24.09.2017 | 21:15
Bijeljina slavi Dan grada
Povelja Bijeljine, najviše gradsko priznanje koje je u posljednjih 10 godina dodijeljeno samo tri puta, uručena je Švedskoj međunarodnoj razvojnoj agenciji /SIDA/ za izuzetan doprinos razvoju Bijeljine, u kome se posebno poklanja pažnja zaštiti životne sredine i afirmaciji razvoja lokalne zajednice.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić čestitao je sugrađanima dan oslobođenja grada od fašizma i 74 godine života u slobodi, uz poruku da je sloboda izbor i poziv građanima da budu jedinstveni u njenom očuvanju, kao i u zajedničkom razvoju grada.



Obraćajući se prisutnima u prepunoj sali Centra za kulturu "Semberija" koja prima 350 posjetilaca, Mićić je ukazao na velike projekte koji se u gradu nastavljaju uz pomoć Vlade Republike Srpske i brojnih donatora.

Među tim projektima su izgradnja drinskog nasipa, kanalizacije, gasifikacija grada, završetak nove školske zgrade i objekta Centra za socijalni rad sa dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama.

"Djeca rastu u slobodi", poručili su najmlađi građani Bijeljine iz vrtića "Čika Jova Zmaj" koji su kroz pjesmu i igru oslikali Semberiju i njene ljepote.

Prije svečane sjednice lokalnog parlamenta gradski čelnici odali su počast i položili vijence i bijele ruže na spomenik palim borcima iz proteklog rata.



Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za predstavnike SUBNOR-a, borce, njihove potomke i poštovaoce borbe protiv fašizma iz Semberije, Srema, Kruševca i Vukovara.

U noći između 23. i 24. septembra 1943. Bijeljina je prvi put oslobođena od fašizma. Iako je konačno oslobađanje od fašističkog terora nastupilo u aprilu 1945. godine, ovaj dan, 24. septembar, slavi se kao Dan grada.

“U toku narodnooslobodilčke borbe u Semberiji je bilo više od 5.000 učesnika u partizanskim jedinicama, dok je poginulo 1.070 boraca”, izjavio predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a iz Bijeljine Mihajlo Vidić.

Bijeljina je jedan od rijetkih gradova koji je zadržao Dan oslobođenja grada, kao dan prvog oslobođenja Bijeljine od fašizma, istakao je gradonačelnik Mićo Mićić.

“Smatramo da je fašizam bio jedna velika opasnost za čitavo čovječanstvo i da je veliki dan, dan kada je Bijeljina oslobođena od tog zla”, istakao je Mićić.

Oštećeni spomenici herojima u gradskom parku će biti popravljeni, obećao je Mićić i dodao da će i to biti mjesto polaganja vijenaca u znak sjećanja na borce iz Drugog svjetskog rata i borbu protiv fašizma.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

24.09.2017 21:07

Drugi svjetski rat je završen prije 72 godine. S obzirom da se još šetaju navodni učesnici NOR-a ispade da su neki ušli u rat sa 6-7 godina. A neki članovi SUBNOR-a imaju manje od 72 godine. Dokle ćete nas više zamajavati sa otrcanom komunističkom propagandom. Da je sreće ne bi se javljali jer je komunizam najveće zlo koje je zadesilo srpski narod.

ODGOVORITE
Name

@crni

24.09.2017 22:58

Najveće zlo koje je zadesilo Srbe su Turci, koji su im prenijeli svoje Azijske divljačke gene.

Name

Semberac

24.09.2017 21:13

"U kome se poklanja naročita pažnja zaštiti životne sredine"... Najbolji doprinos tome je deponija smeća na periferiji grada...

ODGOVORITE
Name

Hvala za mir

25.09.2017 09:11

A na bini i proslavi....hm....opet oni sto unapredjuju grad u svakom smislu od drugog svjetskog do danas...Djeca radtu u miru i odlaze u tisini u neki bolji mir od kog mogu zivjeti a roditelji ne suse obraze jer nisu uspjeli svojim radom toj istoj djeci pruziti zivotne uslove i egzistenciju i sve drugo dostojno covjeka u svojoj zemlji i svom gradu..

ODGOVORITE