SNSD ugrožava interese Srpske

U parlamentu BiH vlada opšta konfuzija da li su ostavke poslanika i delegata SNSD u komisijama Parlamentarne skupštine BiH važeće ili ne.

Bosna i Hercegovina 23.09.2017 | 19:43
SNSD ugrožava interese Srpske
Naime, šef poslaničkog kluba SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac tvrdi da su svi poslanici te stranke podneli neopozive ostavke kolegijumu PD i da je tu, što se njih tiče, sva priča završena.
 
- Nebulozne su pojedine tvrdnje da to nije urađeno na adekvatan način, jer upravo kada se biraju komisije na početku mandata, kolegijum PD pravi strukturu komisija, nakon što političke stranke kandiduju imena. SNSD je krajnje ispravno postupio na način da je obavestio kolegijum da svi poslanici SNSD podnose ostavke u komisijama – kaže Košarac.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić, međutim, tvrdi da je sve članove komisija postavio taj dom, koji je glasao o svakom kandidatu za člana komisije.

- Dakle, onaj ko vas postavlja, on vas i razrešava. Kolegijum nema nadležnost nad bilo kakvim smenama ili postavljenjima u komisijama. I zajednički kolegijum oba doma je razmatrao ovu situaciju i zaključio da nema nadležnosti u ovom slučaju. Ako žele razrešenje, onda poslanici SNSD treba da traže tačku dnevnog reda o tome na sednici PD – kaže Bosić.

On tvrdi da je sada na sceni praktično situacija da se poslanici SNSD i dalje vode kao članovi komisija, sve dok se PD ne izjasni o tome.

- Bitno je naglasiti i da je po Poslovniku PD, zastupljenost u komisijama proporcijalna broju mandata koju ima svaki klub ili stranka. Znači, da ta mesta na koje su dali ostavke pripada klubu SNSD i da niko drugi ta mesta ne može popuniti. Očigledno je da su smislili način kako da na perfidan način bojkotuju rad komisija – kaže Bosić.

On smatra da SNSD time otežava zaštitu interesa RS, jer se u PD većina posla rešava u komisijama.

S tim stavom slaže se i poslanik NDP Momčilo Novaković, koji poziva kolege iz SNSD da se vrate u komisije, kako bi zajedno štitili interese i poziciju RS.

- Ne mogu jedni bez drugih braniti interese RS. Čak, iako su njihove ostavke neopozive o tome treba da se izjasni i PD, odnosno da li će ih prihvatiti ili ne. Očigledno je da niko od njih nije ni želeo ozbiljno da se te ostavke podnesu, već je to samo urađeno jer je tako naredila stranka. Međutim, njihovo neučešće u komisijama nas dovodi u situaciju da neke odluke, koje donose same komisije, budu donesene preglasavnjem srpskih predstavnika jer nas nema jedna trećina – ističe Novaković.

Skretanje pažnje

Šef kluba SNSD Staša Košarac smatra da se pričom oko ostavki SNSD u komisijama želi skrenuti pažnja sa nepostojanja većine na nivou BiH.

- Ta tvrdnja da su ugroženi interesi RS time što je SNSD podneo ostavke je nebulozno. Parlamentarni rad se ne završava u komisija, nego u domovima. Mi smo tu vrlo posvećeni interesima očuvanja interesa RS kroz entitetsko glasanje što je potpuno vidljivo kroz način glasanja SNSD, bilo da je reč o PD ili Domu naroda. Međutim, u svemu ovome, neće se čuti od Saveza za promene da nemaju kvalifikovanu većinu koja može da izabere novu strukturu komisija, jer je vidljivo da ne postoji parlamentarna većina – kaže Košarac.

(Blic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

23.09.2017 17:44

Idu li im primanja redovno?

ODGOVORITE
Name

Е

23.09.2017 18:18

Хахаха парламент нема већину а нормално функционише а проблем су тамо неке комисије.хехехе. Хахаха хохохохохохохохохохохохохохо.

ODGOVORITE
Name

Kakva dezava

23.09.2017 18:20

Kakva drzava takav i parlament.

ODGOVORITE
Name

Zoki

23.09.2017 20:16

Ne kakva Drzava,nego kakav Narod takava je i Drzava,a i Parlament.

Name

Re Zoki

23.09.2017 20:31

A je stoka smo.

Name

Kalabic geometar iz Valjeva

23.09.2017 21:06

Kakva drzava takav narod a i sve ostalo a parlament je tek sranje jer ko je u njemu ko septicka jama je

Name

Brzi

23.09.2017 21:36

Njima dobro narod je za šišanje i tako treba. Što glasate nastavite i dalje

Name

Re

24.09.2017 11:21

Ni drzave ni larlanenta ovi drzava nikad nece biti

Name

florida

23.09.2017 20:37

Dok je snsd,bice i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

MiG

23.09.2017 23:31

Samo da li će biti naroda u njoj..

Name

Rajan

24.09.2017 12:54

Popuste vi snsd i RS

ODGOVORITE