Do 150 zahtjeva za spas braka

Bijeljini se godišnje podnese između 100 i 150 zahtjeva za pokušaj mirenja u postupcima razvoda braka, navodi se u informaciji Centra za socijalni rad koja će 26. septembra biti razmatrana u Skupštini grada.

Republika Srpska 23.09.2017 | 10:45
Do 150 zahtjeva za spas braka
U tim postupcima se nađe između 400 do 500 djece koja su predmet rada stručnih timova Centra za socijalni rad, da se konfliktan partnerski odnos ne bi prenosio na djecu.
 
Stručnjaci ocjenjuju da je to ponekad vrlo težak zadatak za partnere u čijim emotivnim reakcijama dominira ljutnja i upozoravaju da je za djecu najrizičnija prva godina nakon razdvajanja roditelja.

"Prekid zajednice života je težak, a za djecu naročito kritičan, zbog čega je važno da roditelji budu podrška jedno drugom, da se uzajamno poštuju i ne podrivaju autoritet jedno drugom", ističu u Centru za socijalni rad.

Najveći broj postupaka mirenja, koji po zakonu prethodi razvodu supružnika koji imaju maloljetnu djecu, završi se sporazumom kojim se bivši supružnici dogovore oko brige o djeci, izdržavanja i načina održavanja ličnih odnosa djece i roditelja s kojim ne žive.

Broj onih koji nastave zajednički život u prosjeku je 10 odsto.

Istraživanja, kao i zapažanja stručnjaka Centra za socijalni rad govore o tome da su mnogi ljudi spremni na dosta trpljenja prije donošenja odluke o razvodu braka jer su u domaćem sociokulturološkom okviru porodica i porodični način života visokovrednovani.

Kao najčešće razloge za razvod braka supružnici navode problem u komunikaciji zbog velikih međusobnih razlika, ljubomoru i vanbračne veze, bolest jednog od supružnika u vidu ozbiljne psihičke smetnje, alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, kao i razne oblike nasilnog ponašanja.

Prema zapažanju stručnjaka koji rade sa porodicama u razvodu, na području Bijeljine na probleme u funkcionisanju porodice utiču i rano stupanje u brak, nezrelost i nespremnost na zajednički život, kao i kratko predbračno poznanastvo.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Alter Ego

23.09.2017 09:05

Ludilo,izlasci,telefon dobar FaceBook ,pije se pun sto ima se može se gluma neopjevana.A zajednički život donosi bolno otrežnjenje,od glumatanja i smekerisanja se ne živi,90% glumaca džepovi šuplji a to nije tako izgledalo u vezi i onda problem.Trc Milojka.

ODGOVORITE
Name

nekad bilo

23.09.2017 10:40

Prije nije bilo toliko razvoda brakova kao kod sadašnjih razmaženih generacija. Supružnici skrive jedno drugome ali bi i dalje šutili i živjeli u braku zbog djece. I u nekadašnjim višečlanim patrijarhalnim porodicama je bilo porodičnih problema ali su se nekako trpili. U srednjem vijeku nikakva crkva nije dozvoljavala razvod braka. Djeca razvedenih roditelja maštaju kako bi bilo da roditelji opet žive zajedno isto kao što djeca umrlih roditelja maštaju kako bi bilo da je umrli roditelj i sad živ.

ODGOVORITE
Name

ap

23.09.2017 11:16

Tako je.Od života očekuju i previše.Da se putuje i postavljaju selfiji a da se ne radi ništa.Kafići puni a pravog majstora ili stručnjaka nema ni blizu.Samo se priča o odmorima i markiranoj garderobi i da budeš viđen u kafiću a kad se pojavi problem zvani LOVA onda svađa i razvod braka.Neka,tako i treba kad neće da rade.

ODGOVORITE
Name

Biće bolje

23.09.2017 11:46

Glasajte za Dodika i biće vam bolje i u braku i na poslu i u životu. Tako ste htjeli da neko vas maltretira i bahati se. Svaki čovjek sam bira sreću i sudbinu ali morate otvoriti četvero očiju. Čuvajte se i dobro razmislite život je jedan.

ODGOVORITE
Name

Shole kakhaz

11.12.2017 01:44

Moje ime je Shole Kakhaz. Prije dvije godine moj muž traži razvod i otišao nakon dvadeset sedam godina (27) braka. Molio sam ga i on nije Slušajte, otišla sam svojim prijateljima i on nije bio gdje se nalaziti. Rekao sam svojoj prijateljica o situaciji i ona mi savjetuje da vidim nazvanu čarobnjak OGAGA KUNTA. Javio sam mu se putem e-pošte, odgovorio je i rekao mi što učiniti i ja to učinio i to je bio kraj problema kada tjedan dana kasnije moj suprug se vratio i zamolio me da mu oprostim. možete doći i do tog čovjeka putem: [email protected]

ODGOVORITE