Zapušteni objekti ruglo u Srpcu

Nekoliko gradjevinskih objekata u srbačkom „Zanatskom centru“, nadomak Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, pošte i stambenih zgrada godinama predstavljaju pravo ruglo Srpca. Vlasnici ovih objekata od izgradnje nisu ih stavili u funkciju niti održavaju, pa su, zbog atmosferskih uticaja i ograničenog vremena trajanja gradnje, izloženi propadanju i predstavljaju potencijalnu opasnost po bezbjednog gradjana, javlja dopisnik BN-a. .

Republika Srpska 22.09.2017 | 16:39
Zapušteni objekti  ruglo u Srpcu
Zgrade su obrasle travom, krovovi se urušavaju, stakla na prozorima razbijena, a unutrašnjost neki ugostitelji koriste za odlaganje stakla i drugog otpada. Omiljena su mjesta za okupljanje pasa i mačaka lutalica kojih u ovom gradu ima u velikom broju.  Gradjani su ogorčeni jer niko od nadležnih organa godinama ne reaguje da se ova ružna slika ukloni iz grada.



„Pravo je čudo da do sada niko nije nastradao, jer su objekti u ruševnom stanju. Sagradjeni su prije dvadesetak godina namjenski za otvaranje zanatskih, proizvodnih  i uslužnih radnji, a  njihov rok trajanja je bio deset godina. Nikada nisu opremljeni i privedeni funkciji“,  kaže jedan vlasnik  firme u „Zanatskom centru“, koji nije želio da mu se spomene ime.

U Odjeljenju za prostorno uredjenje i  stambeno-komunalnu  djelatnost opštine Srbac kažu da je  ovaj slučaj u nadležnosti Odjeljenja za inspekcijske službe, koje je pokrenulo aktivnost da se ovaj  dugogodišnji problem napokon riješi.

„Vlasnicima tih objekata  uručili smo rješenja u kojima zahtjevamo da u roku od mjesec dana urede objekte i preuzmu brigu o njima u skladu sa  opštinskom odlukom o komunalnom uredjenuju“, kaže načelnik Odjeljenja za inspekcijske službe Nenad Bilanović.  Medjutim, nije nam mogao reći šta će uslijediti nakon isteka datog roka ukoliko vlasnici ne budu postupili po rješenju.



U Srpcu  ima veliki broj stambenih  i drugih objekata koje njihovi korisnici ne održavaju u skladu sa važećom opštinskom regulativom. Posebno problem predstavlja dugotrajna  i neobezbjedjena gradilišta, uništavanje zelenih površina i  ukrasnog drveća, pa i dječijih igraonica.

„Srbac je danas, nažalost, daleko od nekadašnjeg  imidža  najčistijeg i najuredjenijeg grada u Bosni i Hercegovini , koji je zvanično  nosio  sedamdesetih godina prošlog vijeka“, sa sjetom  ističe stariji stanovnik grada na ušću Vrbasa u Savu.

(BN/S. K.)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pitanje

22.09.2017 14:54

Ma nemoj vi bi da vam neko to uredi dzabe ili stimate da neko ugrabi te lokacije po niskoj cijeni. Ako vas zanima za biznis pljuni pare digni kredit i pjevaj, nema hljeba do pogace. Jedan cova je u blizini prodao lokal i sad svake godine ide na godisnje po cijelom svijetu, pametnom dovoljno.

ODGOVORITE
Name

BL

22.09.2017 17:47

Srbac a i vlast su kompletno ruglo.

Name

Payton

23.09.2017 08:32

Pametan bi to sam sredio.

Name

Damir

22.09.2017 15:01

Srbac tacno ce te sami sebe unistiti...

ODGOVORITE
Name

pitam

22.09.2017 21:54

A jel to bijase svinjarevo? Pa ime kaze! Haha haha

Name

Srbac

23.09.2017 08:09

Nema sad SNSDova vlast vremena da se posveti takvim problemima. Njima je priritet kako zaposliti svoje nezaposlene aktiviste u elektru, šumariji, opštinskoj upravi i u drugim budžetskim ustanovama. A ostali neka rade za 400 KM kod privatnika po 10h dnevno. To je suština politike SNSDa u Srpcu.

ODGOVORITE