Posao za podobne kandidate

Politika je već odavno glavni faktor pri zapošljavanju u školama na području Istočnog Sarajeva, tvrdi Mirjana Kutlača u izjavi BN televiziji. Nedavno je, kako kaže, konkurisala za mjesto profesora srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža”, ali tvrdi da posao nije dobila, jer nije bila politički podobna.

Republika Srpska 21.09.2017 | 18:35
Posao za podobne kandidate
Prosjek ocjena, test znanja i godine radnog staža nisu pomogli Mirjani Kutlači da dobije posao profesora srpskog jezika u Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža”. Na rang listi od sedam kandidata završila je na četvrtom mjestu, a da nešto nije u redu, kako kaže, vidjelo se na bodovima koje je dobila na intervjuu pred tročlanom komisijom.

“Kada vi poslije šest godina radnog staža dobijete jedan bod na intervjuu, to govori da ne znate ništa, da nemate nikakve komunikacijske vještine i sposobnosti. Ja smatram da imam i sa kojim pravom su uradili to”, kaže Kutlača.

Nešto ranije raspisan je i konkurs za prijem nastavnika srpskog jezika u Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš”, gdje su se prijavili isti kandidati. Kandidatkinja koja je dobila posao u Srednjoškolskom centru, na rang listi u ovoj Osnovnoj školi bila je na posljednjem mjestu. Čitava priča Kutlači je sumnjiva zbog čega joj je, kako objašnjava, sve jasnije da je riječ o političkom zapošljavanju.

“Imam informacije da se ovdje u školama zapošljavaju kandidati DNS-a. Možda griješim, ali bih voljela da se provjeri, jer se očigledno nešto dešava. Nemoguće je da kandidat koji je najlošiji, preko noći postane najbolji. Šta da čekam, da se promijeni vlast? Zašto postoji pravilnik o bodovanju kada nije ništa bitno, ako se testom i intervjuom bude sve namješteno?”, pita Kutlača.

Odgovor smo potražili od rukovodstva Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, ali pred kamere ne žele.

Poručuju da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravilnikom o prijemu radnika, što je, kako kažu, nedavno potvrdila i prosvjetna inspekcija.

Mirjana Kutlača tvrdi da u Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža” nisu htjeli da joj daju na uvid zapisnik sa intervjua, kao ni ostalu dokumentaciju za koju u ovoj obrazovnoj ustanovi tvrde da je u skladu sa zakonom.

Ipak, od žalbe na, kako tvrdi, očigledne malverzacije, neće odustati.



BN televizija

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zakon sta to bi?

21.09.2017 16:43

Samo bahato,do Oktobra možete kako hocete a onda...

ODGOVORITE
Name

Ma

21.09.2017 18:06

Trebalo bi uhljebskom kandidatu koji je neosnovano dobio posao, objaviti ime i staviti ga na stub srama i da taj kandidat bude neko ko vikse nikada i nigdje nece moci dobiti zaposlenje.

Name

Ha, ha....

21.09.2017 17:09

Pa republičku prosvjetnu inspekciju drže socijalisti. Neće valjda jedni na druge!? Sve je pod kontrolom.

ODGOVORITE
Name

Risto

21.09.2017 17:38

Naravno da treba da se primi podobni kandidat. Niko nije lud primiti nepodobnog. I djevojku kad trazis, trazis da je podobna, a kamo li radnika. Sta imate protiv podobnih kandidata?

ODGOVORITE
Name

Re Risto

21.09.2017 18:58

Potpuno ispravno

Name

dejanpd

21.09.2017 17:38

Zanimljivo je da tu pojavu, namjestenih konkursa ili konkursa forme radi, vec nekoliko godina provode bukvalno svi od najmanje javne ustanove, Sudova, lokalnih zajednica (evo bas je u toku u Prijedoru za cak 20 radnika, koji vec odavno rade), pa do Vlade Republike Srpske, kancelarije predsjednika, a o Elektroprenosu BiH, Agenciji za drzavnu sluzbu, Regulatornoj za energetiku i drugim, toboze nezavisnim institucijama i organizacijama da ne govorim. Sve je to javno "pokrivanje" odnosno, kriminal koji se retroaktivno i nakaradno podvuce pod zakonske okvire, jer i zakon je naknadno korigovan da bi se mahinacije mogle prikrivati. Gdje su gradjani. Gdje su nezavisni mediji, kud nestade istrazivacko novinarstvo? Gdje su agencije za borbu protiv korupcije? Gdje su strane organizacije da uskrate podrsku ovakvoj drustvenoj tvorevini?

ODGOVORITE
Name

Nezaposlena

21.09.2017 17:48

Zasto ta ista Mirjana Kutlaca nije zvala inspekciju kada ju je kum Cevarkapa zaposlio u OS''Sveti Sava'', pa u osnovnoj skoli u Trnovo kada je opet dosla na zamjenu preko veze.

Name

nisam odavde

21.09.2017 18:09

Mi smo drustvo koje je prihvatilo korupciju, nepotizam, kriminal i pljacku kao nesto normalno ili cak i moralno. Opsteprihvaceni obrazac zivljenja na ovim prostorima.Tesko cemo se iscupati iz sopstvenih zamki.

Name

Perica

21.09.2017 18:13

Pa oni samo vide kako je kad ne prođu, a kad njihovi primaju onda se ušute! Dokle više lažnog morala!??

Name

Dijagnoza

21.09.2017 17:54

Ama svaki put odgovore da je urađeno po zakonu. Pa kakav je to zakon. Zakon jačeg kao u prvobitnoj zajednici.

ODGOVORITE
Name

Perica

21.09.2017 18:47

Naravno da politika odredjuje kandidate.Ima direktor OS koji je bio u SNSD-u pa za jos jedan mandat oresao u DNS i sad kadrovsku politiku vode obje stranke da bi raj dirdktor istao na funkciji.A pomocnik i dalje SNSD, najveci neradnik a sudbina radnika u njegovim rukama.Jadna nasa djeca sa ivim sistemom.

Name

Nepodobni

21.09.2017 18:14

U svim oblastima je tako,podobni a ne sposobni i zato propadamo na svim poljima..

ODGOVORITE
Name

DNS

21.09.2017 18:48

U mjestima na Istoku Republike Srpske u kojima DNS gotovo da nepostoji ,a mora da ima direktora škole dešava se pojava da oni najgori koji smatraju da su "sposobni "da budu direktori učlane.se u DNS i dobiju funkciju.To su uglavnom nastavnici fizičkog vaspitanja i i njima slični.Mala su to mjesta pa se zna ko je ko.Taj DNS je pun ološa koji zna da pliva u ovoj stranačkoj podjeli pa se učlanjuje u tu stranku zbog ekspresnog zaposlenja i direktorske funkcije za koju neispunjava druge uslove osim članstva u DNS.

ODGOVORITE
Name

propadamo jer tako zelimo

21.09.2017 19:33

Najvise je nastavnika tehnickog obrazovanja na podobnickim funkcijama direktora skola.

Name

Zarko

21.09.2017 20:52

Marina providna si,ko gubi ima pravo da se ljuti.

Name

Zeks

21.09.2017 21:00

Marina imala si ogromnu zelju da ti se produzi mandat,ogroman si trud ulozila, lobirala u svim mogucim strankama ali dzaba.Vjerovatno su svi procjenili da si iskompleksirana i nesposobna pa ti ne produzise mandat.

Name

Jad i bjeda

21.09.2017 19:35

Ne pričajte bajke kao djeci. Zna se kako se ovdje zapošljava. Samo koverta i u njoj nekoliko hiljada km ili evra i eto posla. Tad na intervju ne treba znati ni predstaviti a dobit će svih šest mogućih bodova. Pusti partiju, školu, znanje jer ova korumpirana Vlast sve gleda preko koverte to je svagdje pa čak i kod doktora . ŽALOSNO

ODGOVORITE
Name

MisterX

22.09.2017 05:18

Nema te komisije koju ne bih isamarao da se meni ovako nesto dogodi. Uprkos posljedicama takvog postupka i dalje sam spreman na takav postupak. Samo cekam da se desi da me podobne idiotine pocnu maltretirati.

ODGOVORITE