Leđa bole kad se mišići grče

Bolovi u donjem delu leđa veoma su česti, ali uglavnom potpuno bezopasni, a najčešće im je uzrok nepravilno držanje, slabost u mišićima, te nagli i nepravilni pokreti.

  • Magazin
  • Zdravlje


Grčevi u mišićima najčešći su razlog bolova u donjem delu leđa. Zbog toga terapija najčešće uključuje opuštanje napetosti u mišićima. Rizik od grčeva znatno se povećava ako su slabi mišići u području stomaka, napeti na kukovima, slabi leđni ili jer je karlica previše nagnuta napred.

Oko 80 do 90 odsto odraslih osoba osećalo je bolove u donjem delu leđa u nekom periodu života, ali oni se sa starenjem javljaju sve češće. Prvi se javljaju između 30. i 50. godine zbog sedelačkog načina života i peti su najčešći razlog odlaska lekaru.

Malo odležati da bi bolovi u leđima prestali zvuči logično, međutim, nije jedino i najbolje rešenje. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje nastave normalne i uobičajene aktivnosti ranije primete prestanak bolova. Ako se dugo ostane u istom položaju, povećava se rizik od nastanka upale zglobova.

Uglavnom nije potrebno snimanje leđa jer snimci neće pokazati stanje mišića ili ligamenata, osim ukoliko je bilo povrede leđa ili ako bolovi ne prestaju ni posle nekoliko nedelja.

Nakon prvog naleta bolova treba se odmarati dan-dva i nanositi hladne obloge, potom tople da bi se napeti mišići opustili. Lekovi protiv bolova se uzimaju jedino ako su bolovi zaista nesnošljivi. Preporučiljivo je ostati aktivan što je više moguće, dok oni koje se odluče da se nekoliko dana odmore valja da probaju da šetaju svakih nekoliko sati jer će kretanje ubrzati ozdravljenje. Poseta doktoru je, ipak, neizbežna ako se bolovi ne ublaže ili pogoršaju nakon deset dana.

Osobe koje spavaju na umereno čvrstom madracu mnogo brže primete pozitivne rezultate, pošto on manje pritiska na kukovima i ramenima te dopušta san u prirodnom položaju.

Kiropraktičar, fizikalna terapija, joga ili masaža mogu mnogo pomoći. Međutim, osobama koje pate od bolova duže od sedam dana i stručnjaci preporučuju alternativne oblike lečenja, čak i nakon svih preduzetih mera.

B 92
foto:internet

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Venogel

01.10.2017 00:21

Problem s kicmom zbog udarca punim stopalom u ledja kaf sam imala mozda 11 godina. Muskarac visok 1,78, cipela 43. Bolovi me prate preko 40 godina. Jedino olaksanje mi je venogel. Napazem na ledja. Bol nestane satima. Pitanje je da li se venogel moze kupiti u inostranstvu ili naruciti pouzecem. Probala sam sve do onih tableta s trokutom. Samo venogel donosi olaksanje.

cups

05.10.2017 02:57

Ako narucite odmah 2 pakovanja dobijete na poklon lopatu za snijeg :)

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.