I Vlada distrikta iskočila iz šina

Bruka nastala poslije ministarskog sastanka u Trstu na kome je BiH dobila kreditnu liniju od 46 miliona evra za projekte infrastrukture i natezanja koja su procedure barem za sada dovela do kraja, uz naknadnu pamet Bošnjaka u Vladi distrikta o kreditnom zaduženju za revitalizaciju Luke, jednoj od četiri velike investicije, stigla je danas iz Brčkog: sjednica Vlade je prekinuta jer su predstravnici ovog naroda odbili da se u dnevni red uvrsti rasprava i izjašnjavanje o zaduženju, javio je dopisnik BN televizije.

Bosna i Hercegovina 20.09.2017 | 16:45
I Vlada distrikta iskočila iz šina
"Umjesto toga suočeni smo s nekom vrstom ucjene pa sam prekinuo zasjedanje na kome je trebalo da potvrdimo ono što je ranije već bilo dogovoreno. Pozvao sam predstavnike svih stranaka u vlasti da hitno obave nove konsultacije jer bi mogli doći u situaciju da kredit i grant koji ga prati, kao i druga tri projekta u BiH, dovedemo u pitanje, jer je komesar EU takvu mogućnost najavio u pismu Savjetu ministara u kome je rok za otklanjanje svih prepreka 30. septembar“, rekao je nakon sjednice gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Promjenu stava Bošnjaka u vlasti distrikta predsjednik SDA i predsjednik Skupštine Esed Kadrić obrazlaže uz tvrdnju da nisu protiv revitalizacije „Luke Brčko“, ali da su sredstva o kojima je riječ „najmanje vezana za Luku“.  

„To je samo priča koja se provlači mjesecima, a koliko je pojedinci i grupe forsiraju, stičem utisak i da se radi o interesima koji ne donose ništa dobro distriktu. Uostalom, o projektima koji nemaju veze s Lukom i u ovom trenutku nisu opravdani i prioritetni, niko nije tražio niti dobio političku saglasnost. Sve to, kao i ko je i u čije ime i za čiji interes pregovarao u ime distrikta, treba objasniti poslanicima Skupštine koji konačno odlučuju o kreditu“, kaže Kadrić i dodaje – kuća se ne gradi od krova a Savjet ministara bi trebao da se pozabavi plovnim putem rijeke Save pa tek onda ulaganjima u revitalizaciju Luke“.

Ti suvišni projekti o kojima Kadrić govori su izmještanje lučkog kolosijeka iz centra grada koji prolazi kroz stambene blokove i ozbiljno ugrožava i ljude i objekte, izgradnja nove trase kolosijeka do lučkog platoa, puteva do Luke bez problema i čestih zastoja u saobraćaju, uređenje lučkog platoa i obale Save. U julu prošle godine Vlada je obavijestila Savjet ministara da prihvata kreditno zaduženje kod EB a dokument o tome potpisao je tada zamjenik gradonačelnika - Esed Kadrić.

„Ne stoji nigdje moj potpis, to nije tačno. Tačno je samo da je Vlada prihvatila inicijativu da se pregovara s Evropskom bankom o kreditu a mene nikada i niko nije obavijestio o nastavku tih aktivnosti i projektima koji će se finasirati “, tvrdi Kadrić.  

BN TV ima u posjedu zaključak Vlade o prihvatanju inicijative za kreditno zaduženje s čitkim potpisom Eseda Kadrića koji je ostao zatečen kada smo mu isti stavili na uvid. A zatečeni su i u poslovodstvu Luke: nakon što je zbog niskog vodostaja pretovar mjesecima bio blokiran jak vjetar je  ovih dana skinuo s kolosijeka dizalice stare više od 50 godina.

„To su problemi koji nam donose dnevne gubitke u poslovanju veće od 10.000 KM, a ova havarija je najveći argument za ulaganja u obnovu „Luke Brčko“ čiji su pretovarni plato i dizalice odslužili i više od radnog vijeka. Neshtaljivo je da se, iz ko zna kojih razloga, odbija grant od 3,1 milion evra koji je, uz prihvatanje vrlo povoljnog kredita od sedam miliona, usmjeren upravo za kupovinu nove dizalice“, kaže direktor ovog Javnog preduzeća koje je, podsjećamo, zvanično na spisku strateških za BiH, Marinko Viljušić.   

S obzirom da je korišćenje kredita i grantova u visini od 46 miliona evra uslovljeno kod Savjeta ministara ispunjavanjem svih obaveza do 30. septembra, u ovom trenutku nije jasno da li će, ako Bošnjaci u Brčkom nastave s blokadom rada Vlade, sredstva biti, kako je najavio komesar EU, preusmjerena u neku drugu zemlju.

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kalabic

20.09.2017 15:01

Nešto mi govori da ovi iz SNSD kada vide kredit i pare naprosto se povampire. Mislim da i u ovom slučaju, a pratim desavanja, ove pare najmanje ce se koristiti za luku. Cilj je da se izmesti pruga i oslobodi zemljište koje je vidi slučajnosti pokupovali ovi iz SNSD te da kad izmjeste prugu to zemljište mogu prodati kao građevinsko. Zaboravili su jedan detalj Brčko nije RS Da Dodikovci mogu raditi sta hoće. Narode pod hitno glogov kolac u ruke ove vampire treba uništavati dok još imamo imalo krvi.

ODGOVORITE
Name

Mulj

20.09.2017 17:44

Pare su već rasporedjene, čeka se samo da legnu na račun. Malo toga ide za rekonstrukciju Luke kako bi trebalo.

Name

Šamac

20.09.2017 15:04

Prije rata Sava je bila plovna do Siska. Poslije rata su obnovljene luke u Brčkom i Šamcu ali slabo nešto...

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2017 15:43

Pa umjesto brodova korišteni su traktori ...

Name

Dzeki Cen

20.09.2017 16:07

Nisi u pravu,u Brcansku luku dolaze brodovi cak iz Hong Konga.

Name

Re

20.09.2017 17:45

Sta hoće ovi muslimani. Nemojte nam ljutit predsednika da nam napravi istu ovakvu luku u Trebinju.