Ove namirnice i lijekove nipošto ne treba miješati

Biznis insajder predstavlja četiri najopasnije kombinacije lekova i hrane na koje bi ubuduće trebalo da obratite pažnju. . .

Zdravlje 20.09.2017 | 15:22
Ove namirnice i lijekove nipošto ne treba miješati
* Zeleno povrće (brokoli, spanać, prokelj) bogato je vitaminom K koji suzbija antikoagulativno dejstvo razređivača krvi, tako da se ova kombinacija nikako ne preporučuje.

* Pojedini lekovi protiv povišenog pritiska podižu nivo kalijuma u organizmu. Ukoliko se kombinuju sa bananom koja je takođe bogata kalijumom, ova kombinacija može da poremeti pravilan srčani ritam ili prouzrokuje lupanje srca.

*Hrana bogata biljnim vlaknima (poput oraha) sprečava apsorpciju pojedinih lekova protiv bolesti štitne žlezde. Ukoliko konzumirate velike količine ove namirnice, možda bi trebalo da povećate dozu leka.

*Sok od grejpfruta povećava nivo lekova za snižavanje holesterola u krvi. Posledica su povečane šanse za nastanak nuspojava poput bolova u nogama. Konzumiranje ove voćke takođe bi trebalo da izbegavate ukoliko uzimate lekove protiv povišenog krvnog pritiska, abnormalnog srčanog ritma ili anksioznosti.

B 92
foto:internet
 

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar