Susreti Crnatka na Samitu UN-a

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku, gdje se prvog dana na marginama zasjedanja GS UN sastao sa novoimenovanim generalnim sekretarom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Tomasom Gremingerom.

Republika Srpska 20.09.2017 | 12:41
Susreti Crnatka na Samitu UN-a
Crnadak je Gremingeru čestitao preuzimanje dužnosti generalnog sekretara OEBS-a u julu ove godine. Istakao je da je BiH opredijeljena za jačanje odnosa sa državama u regionu, kao i provođenje aktivnosti u cilju postizanja bezbjednosti i stabilnosti.

Takođe, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je u Njujorku održao bilateralni sastanak sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom kojem je zahvalio na dosljednim izrazima podrške Mađarske u procesu evropskih integracija BiH, a posebno u realizaciji projekta upućivanja mađarskog diplomate u MIP BiH, koji je početkom septembra došao u Sarajevo, te će u dvogodišnjem vremenskom periodu prenositi mađarska iskustva u procesu približavanja EU.

Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Mađarske.



Ministar je u večernjim časovima prisustvovao prijemu čiji su domaćini bili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini. Ministar je imao kratke susrete sa ministrima inostranih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, Srbije Ivicom Dačićem, Makedonije Nikolom Dimitrovim, Bugarske Ekaterinom Zaharievom i Kube Bruno Eduardom Rodriguez Parilom.

Drugog dana boravka u Njujorku, ministar Crnadak će učestvovati na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri inostranih poslova zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han.



Zatim će imati susret sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Siblezom, te će prisustvovati prijemu koji organizuje ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Građanin

20.09.2017 11:09

On je naša ljepota i reprezent širom svijeta.

ODGOVORITE
Name

Napredujemo

20.09.2017 12:21

Stalno konstatuju da mu napredujemo.