„Petrićevac“ - policijska bruka

Akcija kodnog naziva „Petrićevac“, kojom se ministar Lukač isprsio pred javnošću, upravo dokazuje da je krajnje vrijeme za ozbiljnu čistku u vrhu MUP RS.

Republika Srpska 20.09.2017 | 11:05
„Petrićevac“ - policijska bruka
U Republici Srpskoj je sve moguće. Tako ministar policije Dragan Lukač i „razbijač“ organizovanog kriminala Darko Ilić sazovu konferenciju za štampu i bombastično saopšte kako je pohapšena organizovana kriminalna grupa od čak 28 članova.

Kažu da je ova kriminalna grupa od marta pod istragom zbog nedozvoljene proizvodnje i prometovanja drogom. I nakon pola godine „intenzivnog rada“ policija saopštava da je kod pohapšenih pronađena marihuana. Koliko je marihuane pronađeno od sramote nisu smjeli ni saopštiti.

Neka banjalučka policija u kasnim noćnim satima tokom vikenda nasumično izabere 28 momaka i izvrši kvalitetne preglede odjeće (ne pretrese!) naći će veću količinu narkotika nego što je pronađena kod ove „organizovane grupe“. Pošto nije nađena droga našim „stručnjacima“ valja i oružje, pa su se tako pohvalili kako su pronašli (čak!) gasni pištolj, te po jednu poluautomatsku i automatsku pušku.

Na sve to Ilić ističe kako su 22 pripadnika ove „grupe“ bili potpuno nepoznati policiji. Normalno da su nepoznati kad policija hapsi anonimuse, dok pravi narko-dileri (sudski dokazano!) rade kao inspektori za suzbijanje narkomanije. Ili, krupni dileri su u talu sa policijom, pa je iracionalno očekivati da ih neko hapsi.

GDJE LEŽI PRAVA ISTINA?

Uopšte ne treba imati nikakvih sumnji zbog čega je ova „velika akcija“ upriličena. U pitanju je dugogodišnja nakaradna praksa primjene posebnih istražnih radnji. U martu je pribavljena naredba za telekomunikacijsko nadziranje ili narodski rečeno prisluškivanje telefona nekoliko kriminalaca zbog sumnje da prometuju narkoticima.

I onda je policija „revnosno“ slušala razgovore, te širila naredbu na sve koji su sa osumnjičenima kontaktirali. To je trajalo šest mjeseci, koliko Zakon o krivičnom postupku dozvoljava primjenu posebnih istražnih radnji.

Elem, tu nastaje pravni problem. Ukoliko nakon šest mjeseci primjene posebnih istražnih radnji izostane bar policijski izvještaj tužilaštvu postupajući sudija (koji je odobrio prisluškivanje) dužan je pismeno obavijestiti sve osobe obuhvaćene naredbom da su bile podvrgnute posebnim mjerama.

Takvo sudijsko obavještenje je sasvim dovoljan pravni osnov da svako ko je podvrgnut mjerama, a nije procesuiran za krivično djelo, tuži Republiku Srpsku i traži nadoknadu. Može se čak obratiti i tijelima nadležnim za kontrolu rada policije, ombudsmanu, specijalizovanim NVO za zaštitu prava građana i ino.

Da bi se to izbjeglo godinama se primjenjuje „mali trik“ u kom policija pohapsi osumnjičene i saopšti im (bar deklarativno) da su nad njima preduzimane posebne istražne radnje. Tako pravosuđe „ne prlja ruke“, a policija „opravdava“ plate. No, koliko je sve to pravno utemeljeno?

Kao kriminalistički inspektor bio sam deklarisani protivnik ovakve nakaradne i potencijalno opasne prakse primjene posebnih istražnih radnji. Zalagao sam se za uvođenje principa da se naredba za posebne istražne radnje može izdati bez prethodno podnesenog izvještaja tužilaštvu samo u uznimno hitnim i neodložnim situacijama.

Konkretno, zalagao sam se da policija prvo tužilaštvu podnese izvještaj protiv identifikovanih počinilaca, pa da obrazloži kako je dalje istraživanje primjenom „klasičnih“ istražnih radnji nemoguće ili skopčano sa složenim problemima, pa je potrebna primjena posebnih istražnih radnji.

Međutim, takav princip nije odgovarao svima koji su navikli sjediti u udobnim foteljama i sav „policijski rad“ svesti na preslušavanje razgovora. Još manje je takav princip odgovarao onima koji su skloni zloupotrebama telekomunikacijskog nadziranja.

Npr. nekog političkog neistomišljenika prikažete kao „NN lice“ i dobijete naredbu za prisluškivanje i lociranje njegovog telefona (pratite kretanje). Takve zloupotrebe su realnost sa kojom se kao društvo trebamo ozbiljno pozabaviti.

Dakle, akcija „Petrićevac“ je tek pokriće za šestomjesečno prisluškivanje kriminalnih anonimusa i bezbjednosno krajnje nerelevantne društvene opsanosti. Ministar Lukač je sprečavanje organizovanog kriminala i teške korupcije digao na nivo uprave, a onda se priča svela na nekakve sitne uživaoce marihuane.

Ima li ova uprava na mjerama kog ministra, načelnika opštine, direktora javnog preduzeća ili tajkuna? Nema! Jesu li ljudstvo i resursi Ilićeve uprave namijenjeni suzbijanju organizovanog kriminala i teške korupcije, ili „kokošara“ za koje ni policajci nisu čuli? Koga Lukač i Ilić prave budalama?!

Uostalom, već za dan-dva vidjećemo svu „veličinu“ ove akcije po tome za koliko lica će sud odrediti mjeru pritvora. Ono šta je za sud relevantno u ovom slučaju jeste količina pronađenih narkotika (svih nekoliko grama marihuane!), broj vaga sa tragovima narkotika (nema!), dokazi pribavljeni tokom trajanja posebnih istražnih radnji (kojih opet nema!) i sve ostalo čega u ovom predmetu NEMA.

To što su pronašli nekakvih par komada oružja bez dokaza da je služilo u svrhu prometovanja narkoticima i rasvijetlili jednu provalu mogu slobodno „okačiti mačku o rep“ jer slučajni nalazi nisu upotrebljivi kao dokazi.

Znači, ako je društveni interes da „udarna pesnica“ MUP RS protiv organizovanog kriminala i teške korupcije hvata uživaoce marihuane i sitne lopove, a građani svakog dana svjedoče milionskom kriminalu i korupciji unutar institucija, onda imamo ozbiljan problem. Kako ovaj problem riješiti? Baš kao i svuda u svijetu – čistkom u vrhu policije! Ako u policiji već neće da rade ono za šta ih građani plaćaju, pa bio bi red da bar ne vrijeđaju našu inteligenciju.

P.S. Samo komparacije radi, da bi se doponovalo sve oružje, ekspolzivne materije i droga koje sam pronašao i oduzeo tokom policijske karijere trebalo bi poveliko skladište. A gdje su desetine ukradenih automobila, teška ubistva, razbojništva, zelenašenja i iznude, eksplozije, stotine provalnih krađa i ino? Zato se gnušam ovakvih "predstava za lakovjernu javnost".

Borislav Radovanovic blog

Komentari / 63

Ostavite komentar
Name

Najveća stoka

20.09.2017 09:15

A u slučaju hapšenja osuđenog zelenaša Smiljanića krili su od tužilaštva snimke razgovora između Smiljanićevih zaštitnika inspektora Gorana Guske,Gorana Vojvodića i Siniše Karanovića.Mada je tadašnji direktor policije Gojko Vasić rekao da pomenuti inspektori biti procesuirani do toga nije došlo

ODGOVORITE
Name

Vasic

20.09.2017 09:56

Pa sto se cudis, Vasic i Uros Pena su imali nadimak -Uros nejaki.

Name

Misko

20.09.2017 11:02

Ili dsa kojim slucajem Lukac malo istrazi svog kuma?

Name

aaa

22.09.2017 08:43

Kuma Djolu, e to neces dozivjeti...

Name

Miki maus

22.08.2018 10:05

Momke je poderalo sa robijom.dobili su vise nego sto heroin prodaju sto je zbog njih pomrlo pola grada.svak danas duva i mladi i stari i to treba legalizovati a ne davati po 5 godina robije sto je prodo 10 piseva.nisu ljude oni navukli oni su im cinili uslugu.

Name

Bravo

20.09.2017 09:19

Bravo, strašno je stanje u R. Srpskoj i to svako ko ima iole pameti vidi. Ali kako da "policija" radi svoj posao kada je vodi nasilnik koji prebija djecu i prijeti ubistvom, krampom u leđa.

ODGOVORITE
Name

Bravo

20.09.2017 10:59

Ne mogu oni tjerati kriminalce pošto bi morali krenuti od samih sebe svijet nije zapamtio veče kriminalce od Lukača,Dodika i njihove cijele svite!

Name

Mata

22.09.2017 09:04

SIPA neki dan u brckom uhapsi tri lica i pronadje dva kilograma heroina to je posao

Name

Bravo

20.09.2017 09:21

Bravo Ilic bravo Milosevic

ODGOVORITE
Name

Nista Cudno

20.09.2017 09:25

Nista cudno, pa sef kabineta je profesor talijanskog a mjenja je Matijasevicev prevodilac.

ODGOVORITE
Name

Kaljina

20.09.2017 09:29

Odavno je nama jasno da je MUP rezimski i na strani jednog covjeka. Gdje Lukac prodade svoju cast iz rata, ako ju je uopste i imao. Da li je tacno da je u svojoj vikendici krio nekog bihackog kriminalca. Ako jeste, bruka i sramota

ODGOVORITE
Name

Dumine

20.09.2017 09:32

Diletanti.

ODGOVORITE
Name

Lula

20.09.2017 09:42

Ha ha sve klinci i balavurdija gdje su bosovi glavni nalogodavco oni su izuzeti i zasticeni taj ilic je olos belosvetski znao je on za inspektore koji dilaku bave se iznudom i zelenasenjem i on se okoristio pravo i steko kapital a maher je za podmetanje afera i montiranje procesa.

ODGOVORITE
Name

lula

20.09.2017 11:04

Bosovi su naredili da se pohvataju ovi klinci a to su Dragan Lukač ,Milorad Dodik i sva vladajuća postava tu pripada i bivši direktor policije Gojko Vasić

Name

zaca

20.09.2017 11:14

Ne mozes ni cipele da mu ocistis jer si nesposoban,ali zato mozes da ga mrzis,pravo se covjek zabrinuo zbog tvog pasjeg komentara,eno ga ne dise od smijeha

Name

MK

20.09.2017 13:00

SPAVATI MOŽDA I MOŽE JER TAKVI LJUDI I NEMAJU SAVJESTI ALI SVE DOĐE NA NAPLATU PA NEĆE NI NJIH MIMOIĆI.

Name

Klkovn

20.09.2017 09:43

Pravi cirkus.

ODGOVORITE
Name

RE Klkovn

22.09.2017 13:21

Nemogu da vjerujem da dlere droge branite zbog politike.Vjervovatno ima ih dosta pa su dobri kao potencijalni glasaci.

Name

RASPUCHIN

20.09.2017 09:45

Веома прецизна анализа "великог полицијског успјеха" једино се питам да ли је довољна чистка само у врху полиције или би се она требала протегнути и на ниже нивое па све до неких позорника?

ODGOVORITE
Name

olja

20.09.2017 09:49

Neka Lukac pocne od sebe i slicnih njemu.

ODGOVORITE
Name

Olja

20.09.2017 11:06

Slažem se i nadam se da će ubrzo doći i njihov kraj da završe u zatvoru

Name

MK

20.09.2017 13:02

SVE DOĐE NA NAPLATU.

Name

jake drzave

20.09.2017 09:51

Sve ovo lici na jednu maskaradu od drzave jer njen aparat policija je najkorumpiranija,bar ja sta godsam kod njih zavrsavo sam uvjek placao,na sta sam i naviko cak mi ta korupcija i odgovara.Al za obicne ljude ona je problem veliki jer ti isti policajci od svih ocekuju novac za bilo kakve radnje .

ODGOVORITE
Name

Zozon

20.09.2017 09:54

Ministar Dragan Lukač je nešto najbolje što se moglo dogoditi policiji Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

20.09.2017 10:27

Jeste tebi Zozon dileru i narkomančino...

Name

Zozon

20.09.2017 11:08

Vodiga kući da ostali narod može normalno da živi sigurna sam da si ti njegov poltron uvlačiš se u G....u samo ti nožni prst viri

Name

MK

20.09.2017 13:05

JEDINI MINISTAR JE BIO ČAĐO ALI ČOVJEK IAKO MU JE KOMŠIJA I DRUG IZ MLADIH DANA DOIKOV KRIMINAL VIŠE NIJE HTIO DA ŠTITI .JEDINI PRAVEDAN I POŠTEN .

Name

re MK

20.09.2017 13:52

Šta ti reče i ostade živ?Svi znaju da je Čađo smijenjen zbog javnosti i učestvovanja u saobraćajnoj nesreći na tranzitu kada je poginuo onaj dečko Đurović

Name

Turboskara

22.09.2017 06:25

Dok je federaciji baje lukaca RS sigurno tone ka svome unistenju.Baja unisti a lukac ga.brani federalci likuju.Lukac izvodi bajinu privatnu policiju n a i narod.i prijeti djeci na protestu.Ja jos nisam procitao negdje u bosnjackim portalima ili od bosnjacki politicara da neko govori o ikidanju rs.Samo od naseg baje koji.je.marginalno brani od isti ti marginalni rusitelja.Brani je uz pomoc diktature lukaca i HDZ .Okrenuo je srbe SNSD kvazi pravi i jedine srbe patriote protiv svih ostali Srba izdajnika opozocije obicnog naroda.Lukac i policija treba da su uz narod.kao sto je postupio legija sa svojim snagama i policijom.pri protestima protiv rezima Slobodana Milosevica koji je tad odbio da posalje policiju pendrake gumene metke vodne topove bojevu municiju i snajpere.I stao je tada uz narod.Jer nije baja lukac zeljkica spirke radmanovic stevandic lukac Rs,vec narod.A ovaj lukac je ustanju to uraditi i opet imamo srbe protiv srba i nista od samo sloga srbe spasava.Narode treba dobro razmisliti o postupcima lukaca jer ovo je postalo preozbiljno baja ce sve uraditi da ostane na vlasti,a terorom diktaturom strahom lukac ce.mu cuvati kao i dosad ledja.

Name

buraz

20.09.2017 09:54

Sve je ovo tačno buraz....darko ilić se bavi svojom privatnom firmom i zgrće milione....jebe se njemu za suzbijanjem kriminala....tako je onomad uhapsio onog šefa iz uino pa dijelio snimke televizijama.. a nije naveo da mu firma duguje 120.000 km za PDV i što je krivično djelo neplaćanja PDV a kazna 6 mjeseci do 5 godina..cijela banja luka to zna i priča o tome....još se fali po banja luci da je hapsio on jedini u uino....a sipe nema nigdje...zato mu je odletio prijatelj Salihović....i on će bogami za njim...i treba.....

ODGOVORITE
Name

baro

20.09.2017 10:43

koja je firma Darka Ilića?

Name

re baro

20.09.2017 11:13

Pilićarnik u srpcu

Name

djuro

20.09.2017 11:17

Za tebe je Ilic gospodin kojeg mozes samo da mrzis jer za drugo nisi sposoban

Name

buraz

20.09.2017 13:22

firma mu je d+v agros d.o.o. u Gradišci...radila i sa robnim rezervama zato su i propale...a ovaj komentar djuro to je napisao on Darko Ilić...tako on radi....folirant....bez škole....

Name

Milan

20.09.2017 10:00

VELIKI DILERI ZA KOJE SVI ZNAJU SU U SEMI SA POLICIJOM I ONI SE NE HAPSE.POLICIJA TAKVE NESMIJE NI ZAUSTAVIT AKO BRZO VOZE JER ODMA PRIJETE TOJ ISTOJ POLICIJI DA CE ZVATI NEKE JAKE IGRACE JER JA SAM CLÀN SNSDa.

ODGOVORITE
Name

pele

20.09.2017 10:18

Pozdrav policiji. Zivi bili

Name

Milan

20.09.2017 11:12

Potpuno si u pravu čak mnogi među njima i koriste drogu to le opšte poznato vlastodršcima i kako da ih gone kad ovi rade za njih

Name

Policajac

20.09.2017 10:11

MUP je spao na najniže grane od kad postoji. Par grama pronađene marihuane porediti sa desetinama milijardi štete u privredi je besmislica. MUP se sveo da hapsi kokošare koji duvaju marihuanu dok političari i tajkuni pljačkaju državu na milijarde. SRAMOTA, BRUKA I BIJEDA. E crni Lukavče, i kukavče. FUJ.

ODGOVORITE
Name

Archimedes

20.09.2017 10:12

U MUP-u trenutno vlada i odredjuje smjernice rada i djelovanja mreza politicki podobnih ljudi . koji su dobri samo u slijepoj poslusnosti svojim politicarima koji su ih na to mjesto postavili. Za sve iz domena policijskih poslova ili drugih poslova koje je potrebno obavljati u MUP-u da bi ta organizacija kvalitetno radila , ta grupa je nesposobna i nezainteresovana. Bitno je ostvariti potpunu dominaciju i glumatati toboznji rad i organizovanost u MUP-u. U stvari je na djelu progon i eliminacija bilo kakvog strucnog kadra koji pokazuje tendenciju ka profesionalno obavljanju svojih poslova, bez obzira sto je taj kadar vec dokazan u provjeren kao kvalitenan i sposoban za obavljanje najslozenijih radnji iz domena svoje profesije, samo zbog toga sto ne dozvoljavaju da se njime manipulise i da se koriste na nezakonit i kriminalan nacin od strane njihove uprave. Da , upravo ta uprava u MUP-u je osnovni problem Republike Srpske . Oni su ti koji unistavaju i slabe zivo tkivo MUP-a i koji svojim izmisljenim akcijama sramote ostatak skrajnutih i postenih potlacenih radnika MUP , nerijetko njihov kvalitetan rad usmjeravaju u pravcu izgradnje svojih profesinalnih pozicija , kiteci se tudjim perjem , a u kranjoj liniji zloupotrebe kvalitetan rad svojih potcinjenih za kriminalne radnje u licnoj reziji.Za to vreme , profesionalci istisnuti u mup-u na margine , svoj angazman usmjeravaju ka strukturama koje su izvan MUP-a . i nudeci im van radnog vremena , sasvim zakonito usluge koje su od strane mup-a neiskoristene . Tako se dogadja da privatnim licima izvan MUP-a prave veoma sposobne i kvalitetne ekipe za zastitu, organizuju profesionalni sistemi za nadzor i zastitu, prikupljaju i analiziraju podaci , vrsi pracenje , nadziranje i organizuje sistem komunikacije koji MUP nece dosegnuti ni za 10 godina. I upravo zbog toga sto se MUP ponasa tako ispolitizovano i podanicki , uglavnom neprijateljski prema ljudima koji su u svojim strukama sigurno vrh u Republici Srpskoj , ti ljudi su prinudjeni da rade za spoljne igrace ne razmisljajuci o njihovom zakonitom ili nezakonitom karakteru. Za to vreme ove anafabete moraju rezirati i odigrati po koju policajsku epizodu za javnost i poslodavce.

ODGOVORITE
Name

Vuk

20.09.2017 10:13

Ovo su pravi kriminalci koji pljačkaju RS, njih treba hapsiti !!! http://vijesti.ba/clanak/375612/tibih-aerodromi-rs-sklopili-ugovor-sa-firmom-predsjednika-nadzornog-odbora

ODGOVORITE
Name

borac

20.09.2017 10:20

E pa nemojte tako oni su otkrili zasade ali cekali su da naraste zbog dokaza radi ova policija a mora da nebi iz dosade otisli oni u koju pljacku.

ODGOVORITE
Name

Лија

20.09.2017 10:27

У рату и непосредно послије рата, полиција је била много ефикаснија, јер се на челу МУП-а налазио ''провјерен'' кадар. Сви редом су били заљубљеници у Радована и Момчила.

ODGOVORITE
Name

Komunist

20.09.2017 10:27

Kakav Predsjednik takva i policija,sve lopov do lopova a jadni narod kad dodje vrijeme glasanja uzbune se ko pcele pred kisu pa okrenu za maticom koja ih odvede u propast.

ODGOVORITE
Name

re komunist

22.09.2017 07:01

Pravi komentar. Bravo!

Name

ROMANIJA

20.09.2017 10:30

Vidi ovog lole kako sjedi na konferenciji, ovo je slika policije....

ODGOVORITE
Name

OZZY

20.09.2017 10:31

Znaci pendrekom po ledjima zbog posjedovanja svete biljke koja je lijek za maligna oboljenja (strasne marihuane koja je pocetkom dvadesetog vijeka bila sastavni dio kompleta u torbi svakog americkog doktora). Koja upropastenim generacijama ( koje su pendrek nalogodavci unistili), da bar malo radosti i bijega od odvratne stvarnosti ( koju i dalje isti odrzavaju). Prokleti da su!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola neznanovic.

20.09.2017 10:32

Jedinoce biti dobro da Lukac podnese ostavku Dodik i Zeljka da podnesu ostavku i citava vlada da narod ozivi.Dase oni pozatvaraju u zatvor pod hitno.Tajkuni njihovi Su Lukacova policija Dodikovi specijalci koji cuvaju Dodika.Provaljuju i plackaju banke placenici vrjemeje da se vlada voza u tackama zeljeznog koleta i u zeljeznim kolima Ne da uzmaju avijone nova auta pa koriste za privatnu rskurziju pozdrav svima u studiju inreziji BN. I slusaocima.Sto vise na proteste citava Amerikaje ptotiv nji poz.

ODGOVORITE
Name

Vukelić

20.09.2017 10:47

MILAN VUKELIĆ?????????

ODGOVORITE
Name

Farma

20.09.2017 11:11

"Nahrani svinje i nista ne diraj."

ODGOVORITE
Name

Caca

20.09.2017 11:18

Stvarno mi nije jasno,kako ih više nije sramota da stalno prepisuju isti scenario i tako već decenijama.Čim se počnu približavati izbori svi kao nešto rade,policija,vlast,samo da se narodu mažu oči.Već vidjeno,hvatanje par kokošara,a pravi kriminalci nedodirljivi.

ODGOVORITE
Name

boro

20.09.2017 11:52

Ma nisu oni hapšeni zbog nedozvoljene trgovine , već zbog nedovoljne

ODGOVORITE
Name

RE BORO

22.09.2017 04:42

Bravo za komentar.

Name

Znam

23.09.2017 08:06

Lukac na Petricevcu ima kucu.Hoce mir u naselju.

Name

Brko

20.09.2017 13:13

Nije Banja Luka velika,sve se zna.Svi znaju ko radi pravu robu na palete,ali nikom nista.Hvataju ove sa sijenom u dzepu da zamazu oci,bez veze policija,bez veze drzava u pokusaju.Jadno

ODGOVORITE
Name

ja da vam kažem

20.09.2017 13:27

Darko Ilić je jedan običan drincer i reketas....vidjecete brzo će ga Mile sutnuti....vrlo brzo.....

ODGOVORITE
Name

čuj to

20.09.2017 14:41

Neće njega mile smijeniti boji ga se....tog Ilića... Ilić ga oslobodio odgovornosti za zgradu vlade kad je radio u specijalnom....zato Ilić javno govori da Milu ima u šaci....pa radi to što radi....e moj Mile jadan li si...

Name

momo

20.09.2017 18:43

Mozete samo da duvate u frulicu Darku Ilicu,mnogo je jak za vas miseve mekinjare.

Name

Da se potsjetimo

21.09.2017 07:29

RIBA SMRDI OD GLAVE. Kakav ministar, takva i policija. Da ne pricam o predsedniku boljeg entiteta. Smrad je osvojio sve oblasti u RS.

ODGOVORITE
Name

borac

21.09.2017 08:41

Zivio MUP RS. Samo hapsi ko god se ogresi o zakon. Zivi bili policajci. Nije lako biti policajac sve naj bolje vam zelim.

Name

COOL

21.09.2017 11:53

Svaka čast za tekst !

ODGOVORITE
Name

Mara

21.09.2017 13:04

E, zamisli, uhvaceni dileri marihuane! A U centralnom dnevniku akcija pentranja uza zid zgrade i sve pred kamerama RTRS. APa moraju nesto kad nemaju kapac. za komplikovanije slucajeve.

ODGOVORITE
Name

Zoran

22.09.2017 07:01

Dajte prvo vratite novce koje ste uzeli od gradjana Gradiske

ODGOVORITE
Name

BUDALA

22.09.2017 08:48

Svaka budala zna,da su najveci dileri u policiji

ODGOVORITE