Najveće Dodikove prevare i laži

Od silnih predizbornih obećanja o referendumu za otcjepljenje Republike Srpske od BiH, Milorad Dodik je održao samo jedan i to onaj o 9. januaru, Danu RS, koji je njegova najvjernija i najbliža saradnica i premijerka RS Željka Cvijanović nazvala "anketom". Taj referendum, održan 25. septembra 2016. u jeku izborne kampanje, osim trošenja budžetskog novca, nije donio nikakav rezultat. Osim možda koji glas više za SNSD i kratku priliku da glume žrtve zarad "viših nacionalnih interesa".

Republika Srpska 19.09.2017 | 23:07
Najveće Dodikove prevare i laži
Sada, kada je opozicija odlučno krenula na put bez povratka, shvativši da će u potpunosti izgubiti podršku građana ako se oštro ne suprotstavi arogantnoj i osionoj vlasti, zavladala je panika među vladajućima. Naročito među Dodikovim buldozima iz prvih redova, od kojih je većina ucijenjena ili skupo plaćena opljačkanim narodnim novcem.

Makedonski scenario, narandžasta, žuta ili drugom bojom obojena revolucija, bauk je kojim ovih dana Dodikovi kerberi posredstvom režimskih medija plaše građane Republike Srpske. Sve to nakon samo jednog oštrijeg nastupa opozicije u Narodnoj skupštini, na šta je vlast reagovala - oružanom silom!

- Građani Republike Srpske nisu spremni da se odreknu državnosti za koju su se izborili uz teške žrtve i koja im je garantovana u Dejtonu, a nezadovoljstvo ekonomskom situacijom nije dovoljno da izađu na ulice i traže smjenu vlasti, jer je ta vlast, ipak, garant samostalnosti Srpske u okvirima Dejtonskog sporazuma, navodi se u komentaru ruske novinske agencije "Sputnjik" na srpskom jeziku na parlamentarnu krizu u Banjaluci.

U tekstu pod naslovom "Srpsku čuvaju Srbi i - neće na ulicu" autor Nikola Joksimović upozorava da nema garancija da će Republika Srpska biti samostalna i nakon eventualnog "makedonskog scenarija", jer ih tome uče druge obojene revolucije.

Autor u potpunosti zanemaruje činjenicu da je Republika Srpska već preživjela dvije "obojene revolucije" i to 1997. i 2006. godine. Preživjela, a nije (p)ostala samostalna poslije Biljanine revolucije iz 1997. godine i Dodikovog dolaska na čelo Vlade RS 1998. uz podršku Zapada.
Republika Srpska nije (p)ostala samostalna ni nakon što je na vlast 2006. godine ponovo došla politička opcija na čijem čelu je Milorad Dodik. Naprotiv. Aktuelno rukovodstvo Republike Srpske, odnosno vlast koju već 11 godina predvodi SNSD, revnosno je izvršavala sve naloge koji su dolazili iz Vašingtona i Brisela.

Zato se Dodik i njegovi sljedbenici i plaše izlaska građana na ulice i narodnog gnjeva. Plaše se čak i "onih dječaka koji vozaju autiće", kako je omladince iz udruženja "Restart Srpska" sa ekrana RTRS posprdno nazvao ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Isti ministar koji je naoružanu policiju suprotstavio golorukim opozicionarima i time pokazao da je za nas i Turska oličenje demokratije. U Turskoj se poslanici potuku i okrvave u parlamentu, ali ih ne razvađa naoružana policija.



Ima li razloga za proteste?

Ako ekonomsko uništavanje Republike Srpske nije dovoljan razlog da njeni građani izađu na ulice i pokažu da nisu zadovoljni što ih vlast pljačka, šta je dovoljno? Šta treba da ih pokrene na bunt? Da ih silom iz kuća istjera naoružana policija, kao što je to prije nekoliko dana učinila sa poslanicima opozicije u Narodnoj skupštini?

Aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj danas je na naplatu došlo sve ono što je činila tokom protekle decenije, kao i ono što je obećala, a nije činila.
Čitava priča u vezi sa navodnim "makedonskim scenarijem" u Republici Srpskoj, koja stiže iz Dodikove kuhinje, vrti se oko izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je nedavno rekao da mu je "makedonski scenario" u Republici Srpskoj "prihvatljiv".

- Da se, kojim čudom, u Republici Srpskoj dogodi "makedonski scenario" i Dragan Mektić ili bilo ko drugi posle toga dođe na vlast, on bi, poput Zaeva u Makedoniji, morao da sprovodi ne ono što je volja građana, već ono što je volja Bakira Izetbegovića, visokog predstavnika i američkog ambasadora. Sve drugo bilo bi nevažno, kaže se u tekstu koji je objavio Sputnjik.

A šta je Dodik sve ove godine činio, osim što je provodio naloge iz Brisela i Vašingtona!?

U prvom premijerskom mandatu ukinuo je platni promet sa Srbijom u koju se danas kune, eliminišući sredinom 1999. srpski dinar kojeg je zamijenila konvertibilna marka.

Nijedna sjednica Vlade RS kojom je Dodik predsjedavao nije mogla da počne prije nego što OHR verifikuje njen dnevni red. Za servilnost stigla je i nagrada, pa je novac od donacija, ali i iz budžeta, dijelio svojim pulenima šakom i kapom, zbog čega je kasnije završio na sudu. Njegovim oslobađanjem od odgovornosti, kao predjednika vlade, počeo je sunovrat domaćeg pravosuđa koji traje i danas.



Iako je Dodik 2006. osvojio vlast najavljujući bespoštednu borbu protiv kriminala i SDS-ovih poratnih tajkuna, nikakve istrage protiv njih nije bilo. Naprotiv. Većina tajkuna zaštitu je našla u SNSD-u, uključujući i one najkrupnije (poput vlasnika Integrala i još sijaset preduzeća, Slobodana Stankovića; stasao u vrijeme vlasti SDS), koji već godinama rade najveće infrastrukturne projekte i povlače novac iz budžeta i kredita koje Dodikova vlast bespoštedno uzima kod stranih kreditora.

Specijalno tužilaštvo RS koje je osnovano 2006. godine, ugašeno je je deset godina kasnije, bez ikakvih ozbiljnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, ili školskom terminologijom rečeno "kriminala bijelih kragni". Jedina "zasluga" Specijalnog tužilaštva jeste što je obustavilo istragu protiv Milorada Dodika i ostalih koji su se našli pod istragom zbog malverzacija prilikom izgradnje autoputa Gradiška-Banjaluka i zgrade Vlade RS.

Ni obećanu reviziju započete privatizacije u RS Milorad Dodik nikada nije proveo, iako famozna komisija zadužena za taj posao i danas egzistira.

Kada je skupština Kosova 17. februara 2008. godine proglasila nezavisnost, Milorad Dodik se držao obećanja datog Amerikancima da u Republici Srpskoj "neće biti nikakvih problema". Na ulice Banjaluke izašlo je nekoliko stotina studenata banjalučkog Univerziteta koji su izrazili podršku srpskim studentima na Kosovu i protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Jedna grupa došla je pred kancelarije američke ambasade sa jajima i kamenjem i tu ih je dočekao kordon policije. To je bila sva Dodikova "pobuna" protiv samostalnosti Kosova.
Gora od ovoga bila je jedino Dodikova ponuda Srbima sa Kosova da se presele u Republiku Srpsku.

Dan nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović primio je u Sarajevu Grujicu Spasovića, tadašnjeg ambasadora Srbije u BiH, koji mu je uručio pismo predsjednika Srbije Borisa Tadića u vezi situacijom na Kosovu.

U saopštenju nakon sastanka, iz Radmanovićevog kabineta je navedeno:

- Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izrazio je potrebu da se u BiH u ovom trenutku sačuva mir i stabilnost i ne dozvole nikakve nepotrebne i ishitrene reakcije.

Godinu dana kasnije, 2009., SNSD je preko srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića pokrenuo mehanizme za pristupanje BiH NATO savezu.BiH je danas u predvorju NATO saveza, a Dodik jedini odgovor nap omen NATO-a je još jedan referendum - o ulasku u NATO.



Od silnih predizbornih obećanja o referendumu za otcjepljenje Republike Srpske od BiH, Milorad Dodik je održao samo jedan i to onaj o 9. januaru, Danu RS, koji je njegova najvjernija i najbliža saradnica i premijerka RS Željka Cvijanović nazvala "anketom". Taj referendum, održan 25. septembra 2016. u jeku izborne kampanje, osim trošenja budžetskog novca, nije donio nikakav rezultat. Osim možda koji glas više za SNSD i kratku priliku da glume žrtve zarad "viših nacionalnih interesa".

Dodikov hod po žici

Opasni hod po žici između Rusije i Zapada Dodik je započeo onda kada su njegovi zapadni mentori počeli da ga pritišću zbog sve veće arogancije prema njima, ali i institucijama BiH. Dodikova Ahilova peta u ovom slučaju je nemjerljiv kriminal u kome je ogrezla njegova vlast. Ta vlast i danas iz ekonomski skršene Republike Srpske izvlači novac po principu cijeđenja suve drenovine. Nema tendera u javnom sektoru a da se Dodikovi tajkuni nisu unaprijed u njega ugradili.

Američke sankcije Dodiku iz januara ove godine samo su ga djelimično obeshrabrile. Ipak, dočekao se na noge i uz pomoć podmitljivih birokrata EU privremeno odložio uvođenje sankcija Brisela.



Sada ponovo koketira sa Zapadom pokušavajući da utiče na tokove političkih procesa u BiH, kako bi pokazao da još uvijek nije gotov. Ipak, bez obzira na sve propuste opozicije i njen rejting u javnosti, svako komešanje u kome se u pomoć poziva narod da bude konačni sudija, Dodiku se tresu gaće. A kako i ne bi?

Taj narod iz dana u dan svjedoči sveopštem rasulu, korupciji, kriminalu i partokratskoj vladavini koja je stranačku knjižicu pretpostavila i Bibliji. Zbog toga su na izborima 2014. godine razočarani građani, barem koji su odlučili da uopšte glasaju, opoziciji dali gotovo polovinu mandata. Sve nakon toga ponovo je bila korupcija, politička trgovina, kriminal...

Opozicija je godinama propuštala da čini ono što je morala, pa je sada sustiže sve što je odlagala. Tako je 2014. dopustila formiranje parlamentarne većine u Narodnoj skupštini uprkos očiglednoj političkoj korupciji i trgovini poslaničkim mandatima. Nedugo potom, opozicija je olako dopustila i formiranje druge vlade Željke Cvijanović, uprkos audio snimku koji dokazuje trgovinu "papcima" koji su pojačali većinu za izbor njenog kabineta.
Sada, kada je opozicija odlučno krenula na put bez povratka, shvativši da će u potpunosti izgubiti podršku građana ako se oštro ne suprotstavi arogantnoj i osionoj vlasti, zavladala je panika među vladajućima. Naročito među Dodikovim buldozima iz prvih redova, od kojih je većina ucijenjena ili skupo plaćena opljačkanim narodnim novcem.

Zato se olako poteže oružje i prijeti upotrebom sile. Izbori su još daleko, a svako popuštanje zahtjevima opozicije u vidu smjena ili istrage odgovornih, poraz je koji Dodik ne može da podnese. Tako je bilo i sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom koji je odgovoran za stotine miliona budžetskog deficita. Umjesto Tegeltijine glave, na žrtvenik vlasti prinesena je ona revizorska, Duška Šnjegote.

Jedina dobra stvar u aktuelnoj krizi u Narodnoj skupštini sadržana je u tome što ni opozicija ne smije olako da uzmakne. Ako sada ne istraju u disciplinovanju vlasti, na izbore 2018. ne moraju ni da izlaze.

Istinito

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Pelcer

19.09.2017 21:12

Baji se mora skinuti kapa za sposobnost. Zivi covjek komforno i za svoju dusu, putuje i trosi kako on zeli za sebe, porodicu i najblize. Za svo to vrijeme narod (marvu) od koje zivi drzi pod laganom kontrolom bez pobune. Sposobnost na vrhunskom nivou, dok mi kukamo, uzaludno bacamo dane, godine i propadamo, za sve krivimo druge, a on prozivi covjek po svojoj zelji i jos ce dugo tako. Sledece izbore dobija jos ubjedljivije, jer su njegovi glasaci zacementirani na budzetu uz penzionere, a ostali sto nisu za njega je sve manje jer se iseljavaju!

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

20.09.2017 00:58

KRATAK AL' JEZGROVIT (DOBAR KOMENTAR). SAGLASAN....!

Name

Mia

20.09.2017 04:50

To sto ste nabrojali su svojstva papaka. Dali se radi o sposobnostima zavisi od pogleda na stvar. U kozi Dodika nikad ne bi bila jer ono sto vrijedi jeste napredak, razvoj i rezultati svega toga.

Name

borac

20.09.2017 04:59

Slazem se na izbore izlaze polupismeni i nepismeni pitam se gdje su intelektualci izgleda da su u papcima ili ih vise nemamo ovi danasnji sa kupljenim diplomama sbog mjeta i penzije sta od nji ocekivati nego da cute

Name

Bravo

20.09.2017 05:42

Pelceru bog si sve tacno

Name

MK

20.09.2017 05:59

SELJAK I SELJAČKA POLITIKA MILORADA DODIKA STAVLJA PITANJE KOLIKO MI U REDU.SRPSKOJ UOPŠTE IMAMO INTELEKTUALACA I PISMENIH GRAĐANJANA ILI SMO PAK SVI NEPISMENI KADA NAM JE TOLIKE GODINE VOĐA JEDAN ULIČNI KRIMINALAC I NJEGOVA NEPISMENA MARVA .

Name

ааа

20.09.2017 06:23

То није способнос, то је политички безобразлук у служби личних интереса. Због својих ситносопственичких интереса у односу на Бајине личне (наравно и његових тајкуна) народ се кукавички и папкарски понаша. Способност је изградити и сачувати Републику Српску, а не разградити и довести до уништења .

Name

jovo

20.09.2017 06:29

Nije Baja toliko dobar koliko je opozicija nesposobna,potkupljiva i istrošena u kadrovskom smislu bez osvježenja.

Name

Mihajlo

20.09.2017 06:49

Ipak smo mi nepismen narod, i mislim gori no poslije drugog svj. rata.

Name

Deki

20.09.2017 06:59

Koliko je narod glup...kakvi programi stranaka kakva ekonomska politika.Izbore fobije onaj ko najbolje pljuje....

Name

Re "Pelcer" RASPUCHIN

20.09.2017 07:17

То , о чему Ви говорите , није способност већ невиђени безобразлук једне битанге. О карактерним особинама , те персоне , не желим овај пут јер би заузело много простора.

Name

Re

20.09.2017 07:22

Samo jedno je istina da mile ne dodje Jos bivi trazili humanitären pomoci a oni vam nabavljali i krali

Name

Re

20.09.2017 07:24

Pozdrav za presednika Milorada a ti jado nebi IMA na cemu pisat da osta ona lopovska vlast

Name

Re

20.09.2017 07:25

Iskreno za sad boljeg nema

Name

Over the top

19.09.2017 21:22

Najveća njegova prevara je to da se zaklinje u srpstvo i pravoslavlje! Niti on zna šta su istinske vrijednosti toga, niti je svjestan koliko je zagrdio čineći neoprostive grijehe! Završiće karijeru kao negativna istorijska ličnost za Srbe...vjerujem da on to sebi pravda prepunim računima po svijetu...a to je dokaz da je neoprostivo zgriješio.

ODGOVORITE
Name

Pipo

19.09.2017 21:45

Mozda je i narod vec morao sada zakljuciti kolika je cijena Miloradove lazi i prevara na poslednjim izborima.Cijena je velika a mogla biti i veca ako i na iducim izborima nesto ne smisli pa narod nasjede na ite lazi nista nije iskljuceno obzirom dasmo jako cudna nacija.Nama dok ne zgrabi za gusu i pocne davit mi vjerujemo dase nece davljenje dogoditi.

Name

Dzoo.

20.09.2017 05:31

Baja kralj dok je u politici nema boljeg kod srba,uvjek cu dati glas za njega.

Name

ааа

20.09.2017 06:19

Тај Баја, како га миљеници називају, завршиће политичку каријеру као негативна историјска личност

Name

Djemsbond

20.09.2017 06:30

Sramota jedna da se o ovakvom kriminalcu danima raspravlja, sta je sa sudskim procesima?

Name

Re

20.09.2017 07:20

Samo pisite jadnici

Name

Re

20.09.2017 07:27

Jel image boljeg neate i sta dalje opet mile

Name

Re

20.09.2017 07:33

Istina je da posle rata Jos su postojale fabrike al tadasnja bläst sve razjeba i pokradose i onda SE izvukose tad su Firmen nestajale i prodavane bez privatizacije i tendera a vi ste odprilike ucestvovali u Tomé sto sad lajete

Name

Goren

19.09.2017 21:24

2000 e i neke su RS dolazili Kinezi i Srbijanci da rade,plante Bile vece od Kine i Srbije i onda Mile i pogresna pruga-tuga i kraj Zmijanjske koride.

ODGOVORITE
Name

Zoki

19.09.2017 21:31

Sputnjik je najvece informativno zlo na ovim prostorima,koja ima za cilj zavadi pa vladaj.Nikakvu srecu ivom ludom narodu nisu donijeli ni Rusi ni bilo ko drugi.

ODGOVORITE
Name

Referendum boj

19.09.2017 22:30

Kakav Sputnjik najvece zlo je agencija Republika koja je oprala pare za referendum. Zaradio dvojac posteno i za sebe. Banjaluka to zna ko na lazi sve gradi

Name

borac

20.09.2017 05:01

Ali odnosi ogromne pare iz budzeta ruska mafija.

Name

Huh

20.09.2017 05:43

Bas Rusi nasli na nama da se obogate kao oni sirotinja

Name

RE: Republika

20.09.2017 06:20

To za tu agenciju sve tacno, neka se malo vidi ko je tu kome sta placao. Pare sve govore a ti narode pod zastavice i glasaj...

Name

Pitanje

19.09.2017 21:36

A zasto je opozicija ucestvovala u anketi koju sada spominjete? Oni su pristali na bajinu manipulaciju, i time su saucesnici u istoj. S tim da ih je Mile ponizio kao posljednje papkare. To je bilo uriniranje po faci, nezapamceno.

ODGOVORITE
Name

Narod

19.09.2017 22:01

Ma nama da je samo jos posteno da umreno. nema niko volje da se zamjera ovima na vlasti, to je najbolje sve da stranci odrade jer ocigledno je da se narod nece buniti !

ODGOVORITE
Name

!!! Breaking news !!!

19.09.2017 22:05

Ljudi, dobavljač insulina odustaje od daljeg rada sa FZO RS! FZO prebacuje odgovornost na apoteke...kao da oni plate insulin i daju pacijentima na recept, pa će im FZO "nekad" refundirati. Dobro, znam kome će odmah refundirati...

ODGOVORITE
Name

Ptica

19.09.2017 22:21

Večeras kod Lažanskog ni riječi o suspenziji referenduma

ODGOVORITE
Name

Krajisnik

20.09.2017 00:58

Gadi mi se narod koji ga je u stanju trpieti dovijeka.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

20.09.2017 03:16

Autoru texta. Sve istinito!!!

ODGOVORITE
Name

Pero

20.09.2017 04:12

Bio je i sanader i svemu dodje kraj

ODGOVORITE
Name

bbbb

20.09.2017 06:03

Blizi se kraj opoziciji,a to sto oce izmedju sopstvenog naroda da prave podjele i da se pusti krv niki na to nece nasjesti,demokratija je na izborima

ODGOVORITE
Name

ааа

20.09.2017 06:44

Крајње је вријеме да оде власт. Скупштину РС су претворили у приватну прћију појединца, обесмишљеног Милорада Додика!

Name

Darko

20.09.2017 06:04

I neznate koliku uslugu cinite Dodiku

ODGOVORITE
Name

Па

20.09.2017 07:00

Знају знају и те како знају. Све се ово добро наплаћује, а то што се ми мали мишеви овде џаба препиремо то је наш проблем.

Name

Don Kihot

20.09.2017 06:11

Dovoljna je bila analiza "savjeta lordova " da se vidi i svati kako ljudi procjenjuju stanje u regionu, koim i kad treba i šta se u budućnosti može i očekuje da se desi...to što Baja i poltroni poput Stevandića i ostalih političkih ulizica i jeftinih "PAPČINA" sebi dozvoljavaju je kratkog daha...izgubili smo mnogo vremena i prilika u kojima smo mogli itrebali imati entitet,državu za koju smo se borili...vreme je da odu,Pomozi nam Bože!

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

20.09.2017 08:28

U boga i možeš da se uzdaš. Ali u SPC-e baš i ne možeš. Ne možeš nikako, jer arhipastiri njeni vole vlastodršce, a pogotovo samodršce. Kako u istoriji tako i sada. I ubuduće ako ne bude sreće, a biti je neće.

Name

Напријед

20.09.2017 06:13

Да ли зацементирани гласачи (како их је Пелцер назвао) размишљају да се живот не завршава са њима, постоје и потомци, шта се њима оставља. Трансвормација Додикове личности је невиђена, и такав човјек Републику Српску води у нестанак.

ODGOVORITE
Name

Kljucno

20.09.2017 11:04

Je da Mile ima ogromnu podrsku tzv.naroda. Nije bitno kako i na koji nacin, kupovinom, zastrasivanjem, zaposljavanjem, itd. On to ne bi mogao da narod nije pokvaren takodje.

Name

Milo

20.09.2017 06:27

Uzima glat sledece izbore,zivi bili pa vidili

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

20.09.2017 07:54

Tako je, i iduće nakon toga, još 9 godina Dodika i sve će biti ostvareno.

Name

Е

20.09.2017 06:33

Џаба, све Вам је џаба, све што више џаба тарандате он је моћнији у односу на ове ваше неспособне миљенике. Каже Чава можете ме повући за к кравату, а мени се чини можете и Дода

ODGOVORITE
Name

ааа

20.09.2017 07:38

Е, друкчије ћеш причати када огладниш, када крава цркне нема сисања!

Name

Re E

20.09.2017 08:11

Najbolje da ti svog šefa povučeš za nešto.Vidi se da si spreman za to.

Name

Е

20.09.2017 08:30

Крава је одавно цркла, зар ниси приметио(ла). Какво сисање сад се пуши

Name

Hrhrj

20.09.2017 07:20

Nije ni Baji niko nista poklonio. I on se borio na ulici, po ambasadama vuko za rukav, rizikikovao ovo ili ono da dodje do pozicije da bude vlast. Tako i vi ako hocete borite se mijenjajte nesto nece za vas niko drugi. Od price i tipkanja nema promjene. Nije vam Baja kriv. On se bori za sebe tako se i vi borite za sebe. On gleda sebe, pravi svoj uspjeh, nije dosao na vlast radi vas.

ODGOVORITE
Name

re-pelcer

20.09.2017 07:21

Da,on živi konforno i za svoju dušu .Jesi li siguran da će mu djeca i unučad tako živjeti?

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2017 11:08

Ne beri brige za bajinu djecu, vidi ti sta ces sa sobom