Nova radna mjesta u Bijeljini

Sa ciljem smanjenja nezaposlenosti na području grada Bijeljine i jačanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, u gradskoj upravi je potpisan memorandum o razumijevanju učesnika u projektu, a planirano je učešće najmanje 50 ljudi. Oni će dobiti neophodna sredstva i znanja, kao i obezbijeđenog otkupljivača, a u pitanju je prerada crvene paprike.

Republika Srpska 19.09.2017 | 17:21
Nova radna mjesta u Bijeljini
Projekat koji implementiraju Centri civilnih inicijativa u partnerstvu sa gradom Bijeljina trajaće do kraja sledeće godine, ali postoji mogućnost da bude produžen.

U narednih dvadesetak dana biće objavljen i javni poziv, a ukupna vrijednost je oko 215 hiljada evra i isti finansira Međunarodna organizacija rada sredstvima Evropske unije, rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

“Od 215 hiljada evra, oko 25 hiljada daje grad Bijeljina. Mi smo uvijek spremni da izdvajamo sredstva da bi pospiješili otvaranje novih radnih mjesta, te pomogli ljudima. Pomoć je ovdje višestruka, ona ide i ljudima koji su nezaposleni, i onima kojima je potrebna pomoć u poljoprivredi, kao i ljudima kojima treba obezbijediti sirovinu.”

Partneri u provođenju projekta, osim grada Bijeljina i Centara civilnih inicijativa su i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske (filijala Bijeljina), Sava Semberija d.o.o. i Ustanova za obrazovanje odraslih “Dositej”, rekao je menadžer projekta Denis Talić iz Centara civilnih inicijativa.

“Najmanje 50 ljudi će kroz ovaj projekat biti zaposleno i to na način da ćemo im mi obezbjediti i edukaciju, kako na najbolji način da proizvedu poljoprivrednu kulturu čiju proizvodnju planiramo u velikim količinama, a to je crvena paprika. Te količine iznose više od 600 tona. Kako proizvoditi naučiće kroz edukaciju, a kroz projekat ćemo finansirati sadnice, đubriva, sredstva zaštite, osiguranje zasada, a subvencioniraćemo i kap po kap sistem za navodnjavanje.”

Ispred Zavoda za zapošljavanje, Željko Kusturić, viši stručni saradnik za programe zapošljavanja u Filijali Bijeljina, objasnio je koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi poljoprivredni proizvođači učestvovali u projektu.

“Zavod za zapošljavanje u ovom projektu učestvuje kao koaplikant. Biće aktivno angažovan sa davanjem instrukcija, obrazloženja i pomoći licima koja budu aplicirala da to urade na što bolji način. Takođe, pružićemo pomoć pri izradi biznis plana ako bude potrebe, kao i obračuna dobiti. Poljoprivrednici koji budu učestvovali u projektu trebalo bi da dobiju iznose od 10.000 do 15.000 KM, s tim da oni kasnije imaju obavezu da pređu u komercijano gazdinstvo, a sve ostalo im je obezbijeđeno.”

Menadžer projekta ističe da sve što je potrebno je dobra volja tih 50 osoba koje imaju svoje zemljište i koje su spremne da poslušaju savjete koje će dobijati, a siguran plasman će imati kroz ugovor koji je potpisan sa “Sava Semberijom”.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hrnrjn

19.09.2017 15:23

Eventualne promjene su moguce samo u jednom slucaju. Onda i samo onda kad prestanu da se isplacuju budzetske plate i penzije, pa vase komsije i familija budu ugrozeni da prezive isto kao i vi, pa budu morali da stanu na vasu stranu da nesto mijenjaju. Do toga nece doci dok je kredita, a do tada sve je samo laprdanje.

ODGOVORITE
Name

Ripli

19.09.2017 17:29

Jel ovo za Riplija.Cuj kod nas radna mjesta.To je izmislio Nikola Spiric.Genije.

ODGOVORITE
Name

Mlinar

19.09.2017 18:50

NEK ti mater sadi papriku.'Sve si svoje zaposlio na visoke plate a djecu sa desetkama bi da ti sade paprike.

ODGOVORITE
Name

Radojka...

20.09.2017 11:07

Renoviras Bled,kes si dao za zakup 5 godina,biznis za sina,ima se "mere se",sto ti brines za nezaposlenost

Name

DAX

19.09.2017 20:28

Daj bo micko nelupetaj

ODGOVORITE
Name

Semberac

19.09.2017 21:02

Ništa od ovoga. Opet će Mićo i ekipa da ovo popasu. Za još neki stančić u Beču.

ODGOVORITE
Name

KUVARICA

20.09.2017 09:33

Cuj predavanje o paprikama...je*ala te paprika,ucis seljake proizvodnji i domacicu kuvanju...e ovo ce nas izvuci a nepismeni nek vode GRAD

ODGOVORITE