Na pomolu nova politička kriza

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH i visoki fuknkcioner Srpske demokratske stranke Mladen Bosić upozorava da BiH može ući u novu političku krizu, možda najveću od Dejtonskog sporazuma ukoliko ne bude dogovora oko izmjena izbornog zakona. Bosić u izjavi EuroBlicu kaže da je pesimista da će izborni zakon pretrpiti izmjene narednih mjeseci jer je evidentno da se oko tog zakona predlažu rješenja za koja se unaprijed zna da su neprihvatljiva za drugu stranu.

Republika Srpska 19.09.2017 | 11:32
Na pomolu nova politička kriza
Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH nova je ponuda bošnjačkih i hrvatskih stranaka za izmjene izbornog zakona BiH.  Za prijedlog kome bi se članovi Predsjendištva BiH umjesto na izborima birali u Parlamentu BiH za sada načelno postoji podrška HDZ i SDA, s tim da SDA traži da se takvo rješenje primijeni i za izbor srpskog člana u Predsjedništvu BiH.

Takvoj ideji nisu skloni u partijama Republike Srpske. Strankama iz Federacije BiH prepuštaju mogućnost da se hrvatski i bošnjački član Predsedništva biraju u Parlamentu, ali da se za Republiku Srpsku zadrži postojeće rješenje.

"Nije problem da se stranke Federacije BiH dogovore da to bude indirektno. Što se tiče našeg stava, još nismo uključeni u pregovore, pa ne bi mogao da kažem da li postoji politička volja da se i u Republici Srpskoj nezavisno od toga bira indirektno. Izbor na indirektan način, u Parlamentu BiH, umanjuje snagu tako izabranih članova Predsjendištva BiH i možda oni koji smatraju da institucijama na nivou BiH ne treba dati toliku snagu, moguće je da podrže itakav izbor članova Predsjendištva BiH, kaže zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS Bih i visoki fuknkcioner Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

On ipak kaže da je pesimista da će izborni zakon pretrpiti izmjene narednih mjeseci jer je evidentno da se oko tog zakona predlažu rješenja za koja se unaprijed zna da su neprihvatljiva za drugu stranu.

"Međutim, ako se bošnjačke i hrvatske stranke dogovore da posredno biraju članove Predsjedništva BiH što i jeste najjednostavnije, možda i postoji neki tračak nade da se uđe regularno u sledeće izbore", rekao je Bosić.

On upozorava da će, ako se to ne desi, uslijediti jedna od najvećih političkih kriza od Dejtonskog sporazuma.

U SNSD-u navode da nemaju ništa protiv rješenja u Federaciji da se u Parlamentu biraju hrvatski i bošnjački član, ali što se tiče Republike Srpske stava su da se tu nema šta mijenjati.

"Ako se može usaglasiti u izbornom zakonu da u jednom entitetu bude izbor na jedan način, a u drugom na drugi, mi iz RS nemamo ništa protiv toga. Ali nećemo prihvatiti iindirektno biranje iz RS, već želimo direktan izbor članova Predsjendištva", rekla je poslanik SNSD u Parlamentu BiH Milica Marković.

I u PDP su protiv da se članovi Predsjendištva BiH biraju u Parlamentu BiH.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Puce

19.09.2017 09:55

Adio BiH

ODGOVORITE
Name

Mekinjas

19.09.2017 16:25

I ovaj misic se javio. Stroga opozicija i lagano plata ide,..dobro je da se javio da znamo da je ziv.

Name

BOBA

19.09.2017 09:56

KRIZA JE DVADESET PET GODINA DA LI POSTOJI RIJEŠENJE SIGURNO DA POSTOJI. OD VAS SVIH TO ZAVISI .SVI GRAĐANI TO POSMATRAJU I U BIH I RS A DOKLE ĆE .KAD POČNE PUCATI PO SVIM ŠAVOVIMA ONDA JE KASNO.UVUJEK IMAJTE NA UMU NIŠTA NIJE VIJEČNO .

ODGOVORITE
Name

re

19.09.2017 16:27

Jedino sto ce da pukne to je republika stecajna, ne beri brige ti za Bosnu. Entitet ti je u bankrotu, samo je pitanje ko ce objaviti

Name

moćo

19.09.2017 10:03

Trebate objasniti narodu zašto je za RS neprihatljiv takav način biranja članova predsjedništva? Ponovo dolazimo u paradoksalnu situaciju, na jednoj strani omalovažavanje institucija BiH ali opet se kalkuliše, pa ako nešto nije važno zašto kalkulisati??

ODGOVORITE
Name

Bijelo Dugme

19.09.2017 10:08

Evo pristacu sve sto hočes samo daj mi transu kredita i dat cu glavu vragu svome..pristat cu na sve sto hočes..Ali eto moram prvo kravi (narodu ) da položim sjeno da bi mogao da muzem..Ovi sve rade da bi zaštitili ličnih interes a ne interes gradjana. Dojadilo mi da neko mi kroji kapu za koga nisam i ne mogu da glasam.

ODGOVORITE
Name

re

19.09.2017 16:28

Bravo!

Name

poskok

19.09.2017 10:26

Napraviti polu-otvorene liste da se spriječe razni papci preletačevići da mijenjaju izbornu volju i prodaju mandate koje su osvojili u drugim strankama i na drugim listama.

ODGOVORITE
Name

pero

19.09.2017 10:27

Hajmo mi u srbiju tamo nema krize

ODGOVORITE
Name

Ako Se Ne Sprijeci

19.09.2017 10:31

Papkarenje uzalud su izbori.

ODGOVORITE
Name

cazinska krajina

19.09.2017 10:40

Jos malo i nece vas imati ko birati. Narod odlazi i to familijarno. Ostace samo stari i iznemogli jos koju godinu.

ODGOVORITE
Name

Радован2

19.09.2017 12:04

Анализа је заиста добро урађена и нека вашингтонски и федерални партнери пронађу компромис и начин на који ће се бирати бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ. Има више мофућности да Хрвати бирају свог, а Бошњаци свог представника и нека се то дцефинише у Изборном закону. Међутим, исто тако велики, ако не и већи проблем су одредбе изборног законе које су наметнули странци а то су такозване ОТВОРЕНЕ умјесто ЗАТВОРЕНИХ ЛИСТА. У БиХ КОЈЕ ПРЕМА ПОДАЦИМА УНЕСКО спара у ред држава са највећим процентом неписмених ИМА НАЈКОМПЛИКОВАНИЈИ ИЗБОРНИ ЗАКОН. Можете мислити када полуписменом гласачу предате СПИСАК, то јест велики чаршав и да на њему треба да пронађе своју странку и кандидата. Па схећате ли се да је послије избора забиљежен највећи број неважећих ГЛАСОВА УПРАВО У БиХ. у такозваном Привременом изборном закону било је предвиђено да свака странка на листи кандидуте 30 одсто жена, то јест сваки трећи кандидатр да буде једна жена. Међутим, у затвореним листама ово правило је потпуно дазавуисано пошто веома мали број жена добије потребан број гласова. И НА КРАЈУ ОНО ШТО ЈЕ ЈНХАЈСКАНДАЛОЗНИЈЕ ОВАЈ ИЗБОРНИ ЗАКОН ЈЕ Л Е Г Л О НЕ САМО ПОЛИТИЧКЕ КОРУПЦИЈЕ ВЕЋ ИЗБОР КРИМИНАЛА, пошто изабрани посланик ПОСТАЈЕ ВЛАСНИК МАНДАТА, А ТО ЗНАЧИ И РОБА НА СЛОБОДНОМ ТРЖИШТУ. ТО ЈЕ ПОТВРЂЕНО НЕ САМО У НСРС ВЕЋ И НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ ГДЈЕ ГЛАВНИ ФАКТОР ПРЕДСТАВЉАЈУ ПАПЦИ. ПРЕМА ТОМЕ ТРАБА СЕ ВРАТИТИ НА ЗАТВОРЕНЕ ЛИСТА И ДА СТРАНКЕ САМЕ ОДРЕЂУЈУ КО ЋЕ ДОСЛЕНО СПРОВОДИТИ СТРАНАЧКУ ПОЛИТИКУ. А ОНИ КОЈИМА СЕ НЕ ДОПАДА МОГУ СЛОБОДНО ДА СЕ КАНДИДУЈУ НА ЛИСТИ НЕЗАВИНСНИХ КАНДИДАТА, А НЕ ДА ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ вољу бирача и листу на којој су добили мандат. ПРЕМА ТОМЕ, ШТО ПРИЈЕ УКИНУТУ ОТВОРЕНЕ И ВРАТИТИ ЗАТВОРЕНЕ ЛИСТЕ, КАО ШТО ЈЕ ТО СЛУЧАЈ У СРБИЈИ, ХРВАТСКОЈ, ЦРНОЈ ГОРИ, МАКЕДОНИЈИ...

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

19.09.2017 13:50

A zašto ne spomeneš Srbe u Hrvatskoj, istočnu Slavoniju, Baniju, Zagoru, Liku, Kordun? Zašto ne spomeneš Kosovo? Zašto ne spomeneš Sandžak? Zašto ne spomeneš sjeverni dio Vojvodine oko Subotice? To ste htjeli 1993 pa vam nije uspjelo,kako misliš da bi sada? Naravno da ti znaš da to ne može ali uporno lupaš o razgradnji BiH. Za čiji račun to radiš? Za račun Milokrada Dodika, da bi se provukao na izborima. Nema od tog ništa.

Name

Радован2

19.09.2017 12:45

Ваљда нема Србина који није за самосталност, односно припајање РС матици Србији. ДА БИ СЕ ТО ОСТВАРУИЛО ПОСТОЈЕ САМО ДВА НАЧИНА. ПРВИ ЈЕ - МИРАН ДОГОВОР О ДИСОЛУЦИЈИ, ОДНОСНО ПРОМЈЕНИ УСТАВА БиХ НА НАЧИН како је то приписано у одреби о измјенама и допунама, А ДРУГИ НАЧИН, ЈЕ ОРУЗЖАНИ СУКОБ РАДИ ОТЦЕЈПЉЕЊА. Наравно, овај други услов треба искључити заувијек јер смо децедесетих година прошплог вијека имали трагично искуство у којем смо на СВУ СРЕЋУ И ВЕЛИКЕ ЖРТВЕ ДОБИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Ратна опција данас би одговарала само онима који су опљачкали народ и да побјегну са опљачканим капиталом. Према томе ратну опцију треба искључити заувијек и у договору са представницима друга два народа тражити најбоља рјешења за све.

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2017 14:26

Ima a vi njih nazivate izdajnicima i Bakirovi i za vas nisu Srbi! A njih je 50% . To je onaj dio koji ne izlazi da glasa. Samo da ti napomenem da ne umire dijete koje nema da jede nego koje nema budućnosti. BiH je možda dijete koje umire ali BiH ima buducnost.PS? Registruj jos koji nik Dragutine, James Bond 007.....,, Botujes ovdje pod raznim nikovima da bi stvorio lažno mišljenje mijenja. Nema potrebe. Mi živimo ovdje na ovim podrucima i znamo kakva je situacija na terenu. Sikteeeeeee !

Name

ReRadovan

19.09.2017 17:22

Da smo mi svi Srbi a ne dobar dio poturice i da smo samo 50% jjedinstveni kao siptari RS bi danas bila nezavisna i samostalna bez ikakvog nasilja ili rata. Ali mi smo Srbi sa velikim brojem poturica nažalost.

Name

Па

19.09.2017 14:42

Криза на кризу, криза на квадрат, криза на куб, криза на ку*ац.

ODGOVORITE