Radnici štrajkom traže svoja prava

Radnicima Željeznica Srpske koji već osmi dan štrajkuju glađu na banjalučkoj Željezničkoj stanici danas su se pridružile i njihove porodice. Oko 50 željezničara takođe je došlo da im pruži podršku kako bi istrajali u svojim zahtjevima.  Ipak, iscrpljenost uzima danak pa je danas ponovo morala da interveniše služba hitne pomoći.

Republika Srpska 18.09.2017 | 20:25
Radnici štrajkom traže svoja prava
Malaksalost usljed odbijanja hrane, hladnoća i spavanje na klupama, narušavaju zdravlje 12 radnika koji uporno štrajkuju glađu, zbog čega im je hitna pomoć i danas bila čest gost. Uprkos tome, spremni su da nastave štrajk do ispunjenja zahtjeva u čemu ih podržavaju i njihove porodice.

Radnik Željeznica Boris Šukalo kaže da su osmi dan u štrajku a još niko ne dolazi da ih vidi iz vlade.

"Da li je ovaj život toliko obezvrijeđen u ovoj državi da li su spremni zarad svojih interesa da sahrane nas 12. Ja sam ubijeđen da jesu", rekao je on. Slično priča i Zoran Ćućić koji kaže da su sada počeli ljude da im iznose na nosilima.

"Hitna interveniše svaki dan iz tog svega mi smo zaključili da ljudski život u Republici Srpskoj ne vrijedi ništa", tvrdi  Ćućić.

Štrajkače su danas zajedno sa ljekarima hitne pomoći posjetili i predstavnici Ministarstva zdravlja. Obavijestili su ih da će imati svakodnevnu medicinsku pažnju i da im se ljekarski pregledi neće naplaćivati, kako je to već najavila predsjednica Vlade. Štrajkači ističu da ih nikakva obećanja neće zaustaviti da nastave borbu.

 Predsjednik Sindikata transportne djelatnosti RS Zlatko Marin ponavlja da štrajkuju zbog kršenja zakona. "Gospođi premijerki bi preporučio da se pozabavi onima koji krše zakon. Nećemo mi biti zadovoljni da se refundira nama koji završimo u hitnoj, mi smo ovdje i jedan od naših zahtjeva je da se nama trajno riješi pitanje zdravstvene zaštite koja je zakonom zagarantovana", rekao je Marin.

Radnici Željeznica i dalje traže da im se izvrši isplata naknada po osnovu četiri prevoza i dva topla obroka, što ukupno iznosi oko milion maraka, te da im se riješi problem sa ovjerom zdravstvenih knjižica i utvrdi odgovornost za teško finansijsko stanje u ovom preduzeću.

Osim porodica štrajkača, podršku su im danas pružili članovi udruženja Restart i poslanik u Parlamentu Srpske Adam Šukalo.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DOXA

18.09.2017 18:36

Rat ste prezivili ali Mileta necete...

ODGOVORITE
Name

podrška za radnike

18.09.2017 19:44

Smjenite sve dns gadove savanovića,trninića čmarkov kadar...

ODGOVORITE