Obuka za spasioce na vodi

Obuka spasilaca koja je realizovana u okviru projekta „Poboljšanje sistema za prevenciju i zaštitu od poplava u Gradu Bijeljina i opštinama Lopare, Šekovići, Sapna i Teočak“, danas je završena podjelom sertifikata i kompleta opreme polaznicima. Projekat su zajednički sproveli Centri civilnih inicijativa (CCI) i Grad Bijeljina.

Republika Srpska 18.09.2017 | 17:54
Obuka za spasioce na vodi
Obuka za spašavanje na vodi, rad sa utopljenicima i pružanje prve pomoći je trajala od 4. do 10. septembra, izveli su je stručnjaci iz banjalučkog Ronilačkog kluba „Buk“. Polaznici su bili pripadnici Civilne zaštite, lokalnih ronilačkih klubova i Vatrogasne jedinice.

- Lokalnim zajednicama su potrebni obučeni spasioci, spremni da reaguju u kriznim situacijama od kojih je sve veća opasnost zbog klimatskih promjena. Mi u Semberiji smo prethodnih godina osjetili koliko je čovjek ranjiv zbog prirodnih sila i zato neprekidno radimo kako na zaštiti od poplava, tako i na opremanju i obučavanju ljudstva za spašavanje u slučaju da do poplava dođe. Ovaj projekat je bio dio tih nastojanja i on svakako neće biti poslednji – istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prilikom dodjele sertfikata petnaestorici polaznika obuke.

- Zadovoljstvo nam je što smo uspjeli da završimo još jedan važan zadatak i da obučimo spasioce na vodi koji su danas dobili međunarodne sertifikate. Zahvalni smo Evropskoj uniji koja je prepoznala potrebu da jača kapacitete civilne zaštite. Momci koji su bili na obuci, kao i ekipa iz RK „Buk“ su odgovorno pristupili ovom zadatku – ocijenio je projekt-koordinator CCI-a Dževad Glinac.

Ronilački klub „Buk“ je jedini ovlašćeni centar za vršenje obuke i licenciranje spasilaca u BiH. Ovo je bila jedna u nizu obuka koju su odradili širom BiH i Republike Srpske, a u proteklom periodu je obučeno više od 350 spasilaca.

- Lokalne zajednice uveliko prepoznaju potrebu za angažovanjem osposobljenih spasilaca i ovi kursevi postaju sastavni dio obuke za pripadnike jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom. Obuku pohađaju najčešće mlađa lica, pripadnici Civilne zaštite opština i gradova ili lica iz klubova koji se bave aktivnostima vezanim za vodu, kao što je to slučaj sa ronilačkim klubovima.

Oni već imaju neka iskustva, a ovdje dobijaju cjelokupno znanje vezano za sve vrste spašavanja koja mogu da primijene i u svakodnevnom životu, istakao je koordinator za rad spasilačke službe u BiH Miroslav Mišković.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 60.000 konvertibilnih maraka, od čega je Grad obezbijedio 20 odsto, a CCI 80 odsto zahvaljujući donaciji Evropske unije. Pored obuke spasilaca, projekat je obuhvatio nabavku čamaca, a preostalo je još čišćenje kanala u Ljeljenči u dužini od 1.100 metara.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

18.09.2017 16:50

Pazi ovog lijevog na slici dobro on nju spašava.

ODGOVORITE
Name

Romanija

18.09.2017 17:14

Dobro ju je pritisnuo.

ODGOVORITE