Izbori odgađaju rezove u vladi

Septembar uveliko prolazi, a Vlada Republike Srpske još nije obelodanila registar zaposlenih u javnom sektoru koji je jedan od uslova Međunarodnog monteranog fonda.

Republika Srpska 18.09.2017 | 16:57
Izbori odgađaju rezove u vladi
Vlada RS je imala obavezu da, do deveteog meseca ove godine, utvrdi koliko ima zaposlenih koji platu primaju iz budžeta. Registar je trebalo da posluži kao osnova za donošenje Operativnog plana za smanjenje ukupne potrošnje na plate i broja zaposlenih čija realizacija je planirana 2018. godine.

 
U kojoj fazi je izrada registra u Vladi RS i Ministarstvu finansija RS nisu odgovorili.

Ekonomisti kažu da sledeće godine neće biti smanjenja plata i otkaza u javnom sektoru iz prostog razloga - zato što je izborna godina.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da će vladajuća koalicija u Srpskoj pokušati da fingira da je spremna da smanji javnu potrošnju, ali da konkretnih koraka zasigurno neće biti.

- Najviše što se može očekivati je da se napravi lista zaposlenih u javnom sektoru, ali rezova u izbornoj godini neće biti jer bi to značilo gubitak izbora - ističe Pavlović.

Plaćeni glasači

On naglašava da je uprkos obećanjina i potpisanom Pismu namere, koji uključuje i plan za smanjenje potrošnje u javnom sektoru, veliki problem strankama na vlasti da to ispune.

- Zaposleni u javnom sektoru su zapravo “plaćeni glasači”, koji su u stanju da urade sve, pa da i kompletnu familiju nateraju da glasa za njihove partije, jer je to uslov njihovog opstanka u javnom sektoru, gde je odgovornost mala, korist nikakva, a plata sigurna. Toga su jako dobro svesni oni koji su na vlasti i neće hteti da rizikuju otpuštajući službenike - kaže Pavlović.

Ekonimista Goran Radivojac kaže da je za sada zbog nedonošenja zakona o akcizama upitan i aranžman sa MMF-om, što je razlog zastoja ranije preuzetih obaveza.

- Problem je što kod nas plate u javnom sektoru nose poreze i doprinose pa je pitanje šta bismo dobili njihovim smanjenjem ili otpuštanjem zaposlenih - kaže Radivojac.

Rezovi u javnom sektoru neminovni

Ono što je definitivno jasno, ističe Zoran Pavlović, jeste da je učešće u platama javnog sektora enormno veliko u odnosu na slabu i neaktivnu ekonomiju u Srpskoj.

- Ekonomija je nerazvijena, a budžet umesto na razvoj odlazi na plate administracije i otplatu dugova. Smanjenje birokratskog aparata je neminovno. To ostaje kao težak zadatak, koji će neko morati da reši nakon izbora - ističe Pavlović.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ERS

18.09.2017 15:06

Taj MMF je danas Srbiji ispostavio zahtev da otpusti 700 radnika iz EPS. Jedva cekam da se to desi i u Srpskoj. Sreca pa je kod Zeljke i Tegeltije velika rupa u budzetu pa se odlaze aranzman sa MMF. Eto i od deficita paraziti imaju korist. Onda je kraj partijskoj vojsci i kupovini izbora.

ODGOVORITE
Name

re

18.09.2017 17:46

Kad se ustanovi stvarni deficit tad je i katanac.

Name

Risto

18.09.2017 15:36

A sto samo otpustanje u javnom sektoru? Sto ne otpustate malo i u privatnom? Da se podijeli odgovornost, sto su vam krivi ljudi iz javnog sektora?

ODGOVORITE
Name

Payo

18.09.2017 16:32

Da li je moguće da neko stvarno ovakvo razmislja? Prosjecni dodikov glasac. I ovakvi nama biraju vlast. Bolje i ne zaslužujemo.

Name

Moj risto

18.09.2017 16:50

Pa dragi risto zavrsil i osnovnu prijatelju moj . Zar je toliko tesko za shvatit zasto je neophodno otpustit iz javnog sektora??? Sta mislis risto silo da nije kojim slucajem sto ti iz javnog trose ono sto svi iz privatnog donose .da ti pojednostavim da bi shvatio. Imas pet koka koje nose jaja a deset koje ne nose a u isto vrijeme ti pojedose vise njih deset nego ovih pet.mozes li shvatit risto silo moja.

Name

medo brundo

18.09.2017 16:59

Pa nisu privatnici uzimali kredite od MMF-a.

Name

Zoki

18.09.2017 17:02

Risto,sto prije idi kod lijecnika jer bolujes od teske bolesti,a to je budalestina.Ti stvarno neznas sta sta govoris i pises.Pa Risto glupsonu jedan pa ti od privatnog(realnog)sektora zivis i svi ostali uhljebljeni zohari u javnom sektoru koji vecina dolazi na posao da nista neradi,a prima platu.Jadan i bjedan si Risto,s tom itjavom!

Name

Za Ristu

18.09.2017 19:25

Đubre šta radiš ti u javnom sektoru.Majmune u privatnom su samo fizička radna snaga koja vas hrani, ali odoše i o oni pa od 01.01.18.nadi majmune vozača.Vas pisarcice treba vezati kao konje bez hrane.P.... idi za skretnicara.Mars stoko.

Name

Nedjo

18.09.2017 16:02

Nemij da neko reze onog Nedju ministra.Jerbo ce se zaj.....Njega ni motorka ne moze prerazati.Mij brate.Nema u nafoj vladi rezanja.

ODGOVORITE