Iznuđeni potezi opozicije u NSRS

- Demokratska prava opozicije brutalno su poništena i nije bilo drugog načina da se reaguje nego da se drastičnim mjerama skrene pažnja na ugrođenost demokratije u Republici Srpskoj, kazao je  zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić.  Smatra da opozicija ne sme popustiti i da vlast treba stvoriti demokratske uslove za funkcionisanje NSRS.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Bosić je, gostujući u Dnevniku TV1 rekao da je Republika Srpska došla u poziciju da se ne poštuju zakoni i odluke i opozicionim strankama nije ništa drugo preostalo nego da radikalnim mjerama ukazuje na ugroženost demokratije.

"Demokratija je uvažavanje interesa svih nasuprot diktaturi i autokratiji. Mi smo došli u Republici Srpskoj da se ne poštuju zakoni i skupštinske odluke. Glavni revizor je dao uljepšani izvještaj o finansijskom stanju budžeta u odnosu na stvarno stanje, pa i takav nalaz se ne sviđa vlastima zato što nije bajkovit. Oni su natjerali revizora da podnese ostavku i skinuli uopšte raspravu o tome sa dnevnog reda NSRS iako je to obaveza parlamenta da o tome raspravlja", kazao je Bosić.

Naglasio je da je i prije toga bilo puno akata nasilja prema opoziciji.. Jedan od takvih nasilja je i uskraćivanje prava opoziciji da nametne teme koje su životne za građane", kazao je bosić, podsjećajući da su to interpelacije koje je opozicija uputila,a vlast neće da ih razmatra, iako postoji zakonska obaveza da se to uradi.

"Demokratska prava opozicije brutalno su poništena i nije bilo drugog načina da se reaguje nego da se drastičnim mjerama skrene pažnja vlastima da ne mogu više tako", rekao je Bosić.

On je mišljenja da opozicija ne sme da odustane od insistiranja na poštovanju svojih demokratskih prava u Narodnoj skupštini Republike Srpske.(BN/N1)

KOMENTARI17
POŠALJITE PORUKU

neutralan

13.09.2017 21:51

Gosp.Bosiću misli šta hoćeš ali nije u redu ono od opozicije na onakav način.

Nacin opozicije je isuvise blag za ovakve kriminalce kakav je Dodik.

dada

13.09.2017 21:56

Na kakv to način misliš?Preblag je stvarno!Za onako grubo kršenje i omalovažavanje Instituta nezavisnog revizora i nalaza revizije, koji je isključivo nemjenjen parlamentu,mediima i širokom građanstvu,reakcije su više nego preblage!!!!

neutralna

13.09.2017 22:00

A JEL U REDU DA GRADJANI KOJI IH PLACAJU NEMAJU INFORMACIJE U KAKVOM JE STANJU BUDZET .ONI GRADJANIMA IMA DA POLAZU RACUNE A OPOZICIJI PORUKA DA SADA NE ODSTUPAJU DOSTA JE NASILJA POZICIJE PREMA NEISTOMISLJENICIMA.

Mrcevci

13.09.2017 22:01

Je li ti to o pristonosti? O lijepom ponašanju? Je li ti Baja primjer pristojnosti,reda,Čestitosti,poštenja...? Jesi li ti normalan?

reneualan

13.09.2017 22:09

A kako je to trebalo. I ja mislim da je opozicija predugo čekala i tolerisala bahatost i bezobrazluk SNSD-a i njegovih satelita. Predugo su trpili nasilje kako ih ne bi optužili za destabilizaciju, narušavanje jedinstva.... A diktatorski režim je to obilato koristio i bivao sve brutalniji.

MRV

14.09.2017 09:22

Zool

13.09.2017 22:04

Žalosno je koliko ovi iz opozicije nikako ne znaju šta dalje.Nemaju plan B.Djeluje da Dodik ima čitav tim koji radi na ovakvim stvarima.I ovo je uspio da okrene u svoju korist.Ovi kao guske u magli,nema energije u tom njihovom.

Ne lupetaj skote.

Cipela u glavu

14.09.2017 01:02

Tacno a to je zato sto ta opozicija nema podporu naroda jer mnogi kao ja i ti sedimo piskaramo komentare umjesto da izademo na ulice i damo podrsku opozici ,sve dok sutimo ovako ce nas gazit i pljackat a na kraju ce nas i tuc sa svojom policijom ,nisu im dali bez veze onolike place i da naplacuju onolike kazne .

istina

14.09.2017 03:30

Tag

14.09.2017 01:16

Interpelacije opozicije nisu samo prava opozicije nego i obaveza. Ako se uoče krupni problemi, promašaji vlasti, da ne kažem namjerno uništavanju privrede, školstva, zadravstva itd, opozicija je dužna reagovati.

Max

14.09.2017 06:57

Čitajuci pojedine komentare,zapitam se,pa gdje neki od vas žive?Opozicija tražila raspravu o revizorskom izvještaju,o kom je skupština dužna raspravljati.Vlast to nece.Zašto ako je sve onako bajno kako premijerka priča?

055

14.09.2017 09:10

Vlast izvršila nasilje, da ne kažem silovala demokratiju i sopstveni narod, diktaturom i autokratijom.Opozicija tj.narod ne smije stati bez obzira što se želi provući teza da su ugrozili funkcionisanje institucija.Međutim gledano iz drugog ugla Vučić je u rastrojstvu oko Kosova,ne zna kako će mjenje reagovati na koaliciju sa Haradinajem i sl. jer je to defakto priznavanje Kosova kao države,iz tog razloga vjerovatno sugeriše Dodiku da obezbjedi bilo kakvo funkcionisanje institucija u RS,pa i po cijenu diktature i autokratije,što ovi i čine,tako da opozicija nema podršku Vučića,ma da je i on izjavio da je Dodik finansijski uništio RS.U tom kontekstu vidim i posjetu Govedarice Vučiću! Jer stavljanjem revizorskog izvještaja na dnevni red i izlazak istine na vidjelo neminovna je ostavka vlade,što ovog momenta takodje nije poželjno gledano iz tog ugla.

Jedan od smislenijih komentara!!!No ,lako bi se u nas u RS dogovorili ,pozicija i opozicija,kad bi bilo riječ o iskrenom patriotizmu i jednih pa možda i drigih(opizicije).Dodik je racionalan političar,i lako bi smirio javnost jednom lakšom antikorupcionom plitikom koju bi sproveo u ovom trenutku,da mu je to namjera,tj da je riječ o patriotizmu!!!A lako bi i smirio opoziciju, koju je potrgao otkupom njihovih članova,kad bi mu to bila namjera!!!Da je namjera bila, zaista jaka i stabilana RS ,niko ne bi ni uvlačio zemlju u ovoliki kriminal !!!! Patriote čuvaju svoju zemlju,čuvaju njen ekonomski sistem! Narod je rastrgan i izbezumnjen ,deklasiran po svim osnovama,pa pozivanje na jedinstvo srpskog naroda u ovakvim uslovima je ponižavajuće i van svakog dostojanstva!!!!!Ovdje je sad najviše zakazala akademska javnost!!!!Gdje su sad AKADEMICI ,da objasne pojam patriotizma i kako ga čuvati u ovakvom odnosu snaga unutar i van zemlje!!!!Manimo se plaćenih analitičara!!!!!Imal ko od nauke i pera,kome narod vjeruje??

re

14.09.2017 10:15

"MARICA"

14.09.2017 09:26

JEST DA JE OPOZICIJA SVE OVE GODINE BILA METILJAVA I DIJELOM SNOSI ODGOVORNOST ZA SVO HARAČENJE KOJE SU POČINILI DODIK I NJEGOV BAJNI VLADAJUĆI TIM. AL, ETO IPAK SE PROBUDILA I KONAČNO PREDUZELA JASNU I ODLUČNU AKCIJU, SAD SAMO TREBA ISTRAJATI I VUĆI PAMETNE POTEZE. OVO JE PREVRŠILO SVAKU MJERU , JASNO SE VIDI DA SAMOVOLJA VLADAJUĆIH KRAJA NEMA. AL SE KRAJ IPAK PRIMAKAO.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.