Šabac: Lavrentije – svjetlost tiha

“Teško je pisanje knjiga o živim ljudima, a da autor zadrži najveći stepen objektivnosti. Pisci poput protođakona dr Ljubomira Rankovića mogu da se izdignu iznad svega toga i da iznjedre djelo koje je mnogo više od monografije o jednom čovjeku iza koga je pola vijeka arhijerejskog staža”, rekao je na promociji knjige „Lavrentije-svetlost tiha“ u Ljuboviji đakon Savo Lazić, diplomirani i master teolog iz Eparhije šabačke.

Srbija 13.09.2017 | 15:25
Šabac: Lavrentije – svjetlost tiha
Govoreći na ovoj svetkovini koja je dio „Duhovnih svečanosti Azbukovice“, Lazić je naglasio da „kroz priču o episkopu Lavrentiju, pisac Ranković „zapravo iznosi i poruke i pouke, koje su od velikog značaja i za crkvu, i za otadžbinu, i za naš rod”.

“Narodski rečeno, Ranković predstavlja episkopa Lavrentija koji je, uprkos visokim dužnostima u SPC, ostao objema nogama na zemlji, kao ličnost koja je iz rodne Bogoštice u svet ponela najbolje, a iz sveta koji je pohodio po svim meridijanima kao pastir roda svoga, takođe uzeo najveće dragocenosti za svoju arhipastirsku misiju”, poručio je Lazić.

Zanimljivo je što vladika Lavrentije knjigu nije vidio u rukopisu, niti je odobravao, što bi u većini ostalih eparhija SPC bilo nezamislivo, što zbog sujete, što zbog straha šta će da se nađe između korica.

U okviru ove kulturne manifestacije koju organizuje Narodna biblioteka „Milovan Glišić“, uz pokroviteljstvo opštine Ljubovija, priređena je izložba „Porodične i kolektivne svetkovine“, primjeri transformacije običaja molitvi u valjevskom kraju i susjednim podrinjskim oblastima, koju je pripremio Valjevski muzej, a otvorila kustos Gordana Pajić.

Gosti iz Valjeva predstavili su se i dokumentarnim filmom „Vidimo se na molitvi”.

BN / V. M.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Папа

13.09.2017 14:51

љуби руке папи

ODGOVORITE