Kanonizacija i proslava jubileja

Arhimandrit Stefan Jovanović, nekadašnji iguman Manastira Tronoša, zadužbine Nemanjića podignute prije sedam vijekova, koga je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio svetim na ovogodišnjem majskom zasjedanju u Patrijaršiji u Beogradu, biće kanonizovan 16. septembra u bogomolji kojoj služi, potvrđeno nam je u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Srbija 12.09.2017 | 22:53
Kanonizacija i proslava jubileja
Svetu arhijerejsku liturgiju služiće patrijarh srpski Irinej. Prijedlog za upisivanja arhimandrita Stefana u red svetih SPC predložio je episkop šabački Lavrentije, što je jednoglasno prihvatila i komisija koja je o tome odlučivala i Sabor srpskih arhijereja.

Protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik „Glasa Crkve“ u Šapcu, već je napisao tropar i kondak novom srpskom svecu u čast, pri kraju je pisanja žitija o njemu, a upravo je u štampi monografija Manastira Tronoša, čijih će 50.000 primjeraka biti besplatno podijeljeno vjernicima.

Ugledni likovni umjetnik iz Bijeljine Dragoljub Drago - Mirković, akademik SKANU, uradio je portret arhimandrita Stefana sa oreolom.



“Velika je sreća što u godini kada obilježavamo veliki jubilej naše svetinje, dobijamo i sveca, čemu se neizmjerno radujemo”, kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, koji je na čelu Odbora za obilježavanje jubileja Tronoše.

Do sada smo ovim povodom priredili više od dvadeset programa u Loznici, Tronoši i Tršiću, a značajno mjesto dobiće i u svečanostima ovogodišnjeg Vukovog sabora.

Grad sa crkvom sprema veliku svečanost i u Manastiru Tronoša na sam dan kanonizacije i proslave jubileja, kada se očekuje mnoštvo gostiju iz zemlje i rasejanja na svojevrsno saborovanje za nezaborav.

(BN/V.M)

Komentari / 0

Ostavite komentar