"Iza zahtjeva ne stoji politika"

Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i deset dekana fakulteta ovog Univerziteta, koji su tražili ostavku rektora Radoslava Grujića odbacili su svaki pokušaj politizacije ovog zahtjeva tvrdeći da iza njega ne stoje nijedna politička partija ili pojedinac iz bilo koje partije.

Republika Srpska 12.09.2017 | 22:25
"Iza zahtjeva ne stoji politika"
U saopštenju za javnost ističu da se od iznošenja zahtjeva za Grujićevu smjenu u petak, 8. septembra, do danas nisu oglašavali kako bi sačuvali dignitet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i zaštitili ga od medijskog predstavljanja, koje nanosi štetu ugledu ove institucije.

Oni su naveli da su se na saopštenje odlučili nakon jučerašnje neopozive ostavke rektora Radoslava Grujića, ne želeći da javnost stekne pogrešnu sliku o događajima na Univerzitetu prethodnih dana.

U saopštenju se navodi da iza zahtjeva za Grujićevu ostavku na funkciju rektora ne stoji grupa izmanipulisanih dekana Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kako se to pokušava predstaviti u javnosti, nego većina dekana Univerziteta – 10 od ukupno 17, dva prorektora, student prorektor i Studentski parlament.



“Inicijativu za razrješenje dužnosti dosadašnjeg rektora, prije njegove ostavke, već je bilo potpisalo i više od polovine članova Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što govori o razmjerama nezadovoljastva na Univerzitetu načinom njegovog rukovođenja i odnosom prema većini dekana i fakulteta”, ističe se u saopštenju.

Odbacujući, kako kažu, insinuacije i spekulacije da iza zahtjeva za ostavkom stoji bilo koji pojedinac ili bilo čiji lični interesi ili ambicije, oni tvrde da iza ovog zahtjeva stoje isključivo interesi Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su “već odavno ugroženi nestručnim i nesavjesnim rukovođenjem Univerzitetom dosadašnjeg rektora i pojedinaca iz njegovog najbližeg okruženja”.

U saopštenju se navodi da su neki od nagomilanih problema na Univerzitetu – opstrukcija rada pojedinih fakulteta i razvoja blokiranjem prijema mladog kadra, nesavjesna i samovoljna politika zapošljavanja administracije u rektorat Univerziteta, gašenje studijskih programa…

“O ovim i mnogim drugim problemima, o kojima dosadašnji rektor nije bio spreman ni da razgovara, mi smo spremni razgovarati sa novim rukovodstvom Univerziteta, kada ono bude izabrano, i dati svoj puni doprinos njihovom rješavanju, samo i isključivo na dobrobit Univerziteta u Istočnom Sarajevu i čitave Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za Grujićevu smjenu podnijeli su dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, Akademije likovnih umjetnosti Marko Musović, Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić, Ekonomskog fakulteta Pale LJubiša Vladušić, Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović, Muzičke akademije Dražen Kosorić, Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo, Filozofskog fakulteta Draga Mastilović.

Zahtjev su potpisali i dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić, kao i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Milišić.

Neslaganje sa zahtjevom za Grujićevu smjenu izrazili su dekani sedam fakulteta i tri prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Grujić je juče podnio neopozivu ostavku. On je rekao da ne vjeruje da je njegova ostavka rezultat političkih pritisaka, već da je plod ambicije pojedinaca “koji nemaju granica u svojim metodama pritisaka i prijetnji”, a kao primjer naveo je da je prošle godine u septembru automobil parkirao u jednom hotelu, a spavao u drugom.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aorist sa UIS-a

13.09.2017 07:00

Ovi picopevci pokušavaju da sakriju da ih je organizovao Trbojević i da su prekjuče slavili na Palama. Možda će neko nasjesti na njihovu "čestitost" ali ovi sa univerziteta neće sigurno. Pitanje administratoru . zašto ste uklonili komentare od juče? Stidite se!

ODGOVORITE