Odbijen zahtjev advokatu Šimića

Glavni tužilac Federacije BiH odbacio je zahtjev Belme Balijagić Džuho, advokata Josipa Šimića, za izuzeće glavnog kantonalnog tužioca, postupajućeg tužioca i svih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu protiv njenog klijenta osumnjičenog za krivična djela falsifikovanje isprave i lažno predstavljanje.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Iz Tužilaštva KS saopšteno je da je odbijen kao neosnovan i zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti na drugo kantonalno tužilaštvo u FBiH. Opštinski sud u Sarajevu, kao stvarno nadležan sud, donio je deset sudskih odluka u predmetu "Šimić", čime je potvrđena i stvarna nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom predmetu.

Šimić se tereti za lažno predstavljanje i falsifikovanje dokumenta Sipe - dokaza o navodnom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Jukić.

Josip Šimić uhapšen je 5. septembra prema nalogu ovog kantonalnog tužilaštva, a SIPA je potom pretresla njegov stan i oduzela materijalne dokaze. Šimiću je određen i jednomjesečni protivor na osnovu prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Šimić je Tužilaštvu BiH 28. avgusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument Sipe u kojem se navodi da je ova agencija pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz Sipe su se tada oglasili saopštenjem u kojem su naveli da Tadićeva i Jukićeva nikada nisu bile predmet rada Sipe, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

Dva dana kasnije Šimić je saslušan u prostorijama Sipe.

Izvor: Srna

KOMENTARI11
POŠALJITE PORUKU

KONDOR

12.09.2017 18:36

PA, IPAK IMA PRAVDE U BIH. KAMEN TEMELJAC VLADAVINE PRAVA U BIH JE GLAVNI TUZILAC SARAJEVSKOG TUZILASTVA DALIDA BURZIC.

Kad proradi sudstvo kako treba tada ce i drzava stati na noge.Dotle zaboravi !

Re

12.09.2017 19:40

sta ti rekoh ,ne prelazi rubikon , kod ovih se glava gubi.

Re ŠIMICU

12.09.2017 19:55

Pravde ce biti kad g. Dalida B.nauci posao jer kako sad radi nema veze sa funkciom koju obavlja. Samo samoreklamerstvo.. Na zalost, znam je jos sa Fakulteta, uvjek je pricala bez pokrica. Posle se nasla na udluzi HALKI i uspon je krenuo.

Neko iz mase

12.09.2017 20:00

Re Nekom iz mase, moras biti cinjenican. Drugo, bez veze su rijeci ... znam je sa fakulteta itd. Na zalost, ti si ostao neko iz mase, a Dalida je individualnost na nivou BiH. Trece, i ja znam kondora sa pravnog fakulteta iz Banjaluke, s time da i u Banja Luci cijene Dalidu Burzic. Cetvrto, uostalom necinjenicno misljenje nekog iz mase je nebitno. Pozdrav iz Banja Luke, ipak.

@&@

12.09.2017 22:23

Ma koliko se samoreklamirala g. Dalida B.nikad se nece pribliziti autoritetu S. Dautovica, F. Amidzic, L. Dabica.

Neko iz mase

13.09.2017 19:33

Julio

12.09.2017 20:23

Pravda za Šimića! :)

Perica

12.09.2017 20:44

Platiće država debelu odštetu ovom Šimetu.

Tvoj šime je završio karijeru mladog NDH europejca, kapak! 🖕

@Perica

12.09.2017 21:10

Nešto si se z....oko dotični ne dokumentuje odkle mu lažni izvještj njemu če se suditi ko da ga je on napravioNe može se skrivati iza novinarstva i ne objvljivanja izvora kad jer u pitanju flsifikovanje javnih dokumenta.Al ima ona stara kako Perica zamišlja svijet baš si se našao u tome.

@re perica

12.09.2017 21:50

Kakvu odstetu platiti??? Perice kad porastes i postanes cika Pero zakljucices da si pogrijesio.

Gile

12.09.2017 22:25

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.