Nova grupisanja na političkoj sceni

''Čović i Dodik, odnosno HDZ i SNSD, ne kriju da imaju partnerski odnos i da žele zajedno da idu. S druge strane na neki način je Radončić sa stanovišta stalnih napada u Predstavničkom domu od strane poslanika Arnauta koji su usmjereni uglavnom na SDA i na SzP, odnosno SDS, i imajući u vidu to da je u prethodnom mandatu izbacivan iz koalicije SDS, njihovu konstataciju da su oni (SBB) izabrali manje zlo (SNSD), na neki način već postavlja sliku želja za vrijeme poslije idućih izbora", kazao je Bosić. Za krizu u BiH, po njemu najodgovorniji su Izetbegović i Dodik.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDS) Mladen Bosić je ubijeđen da do kraja ovog mandata i ovog saziva Savjeta ministara neće doći do promjena, ne zato što taj Savjet ministara ima podršku u parlamentu, nego zato što su svi svjesni da je skoro nemoguće napraviti novu parlamentarnu većinu koja bi izglasala novi Savjet ministara. 

Bosić u izjavi televiziji N1 kaže da će što se tiče Savjeta ministara ostati sve isto do kraja, iako se već izvjesno vrijeme razišla parlamentarna većina.

"Parlamentarna većina se razišla prije svega zato što su se počeli baviti političkim prepucavanjem, referendumima, zahtjevima Ustavnog suda o donošenju raznih odluka...Umjesto da smo ostali pri dogovoru da se bavimo važnim pitanjima za građane, prebačeno je sve na politički teren i sad smo već, evidentno je, u velikoj izbornoj kampanji koja izgleda nije ni prestala poslije posljednjih lokalnih izbora", rekao je Bosić.

Iako smatra da do izbora nema nove skupštinske većine, Bosić kaže da ipak postoji neko pregrupisavanje na političkoj sceni.

"Čović i Dodik, odnosno HDZ i SNSD, ne kriju da imaju partnerski odnos i da žele zajedno da idu. S druge strane na neki način je Radončić sa stanovišta stalnih napada u Predstavničkom domu od strane poslanika Arnauta koji su usmjereni uglavnom na SDA i na SzP, odnosno SDS, i imajući u vidu to da je u prethodnom mandatu izbacivan iz koalicije SDS, njihovu konstataciju da su oni izabrali manje zlo (SNSD), na neki način već postavlja sliku želja za vrijeme poslije idućih izbora", kazao je Bosić.

Po njemu, evidentno je da Radončić pokušava da prikrije na neki način tu svoju ulogu,  zbog glasačkog tijela koji ne bi baš odobrilo takvu saradnju sa tim strankama.

"Suština je neiskrenost političkih partnera na čitavoj političkoj sceni. Političari nemaju kredibiliteta. Ovdje je klasična otimačina među strankama ko će preći od poslanika u njihov tabor, kako obezbijediti prevarom ili kupovinom parlamentarnu većinu i ovdje se politika u svojoj osnovnoj misiji izgubila. Nažalost, svima je jasno da zbog toga trpe građani, jer ne postoji pouzdan sistem donošenja odluka i to nije samo na nivou BiH, slična situacija je i na nivou entiteta", naglasio je Bosić.

Govoreći o političkoj krizi za koju je rekao da su joj doprinijeli političari koji su htjeli da sami sebe promovišu preko zahtjeva prema Ustavnom sudu, odluka raznih sudova, situacije u pravosuđu koja je osnovni zaštitinik korupcije i kriminala u BiH.

"Mnogo je tačaka krize, ali ovo je tek dio onoga što nas očekuje oko izbornog zakona i to će biti veliki ispit za BiH. Nisam siguran da uopšte postoji na ovakav način konsenzus ili mogućnost većinskog dogovora oko promjene ovog zakona jer su strane zauzele dijametralno različite stavove", kazao je Bosić.

Odgovarajući na pitanje koji političari su najviše odgovorni za krizu, Bosić je rekao da su to Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

"Oni su igrači koji prebacuju jedan drugom loptice, rade to vrlo vješto. To diže nacionalnu tenziju i zbog takve situacije mi ne možemo da pričamo o nekim normalnim temama jer se mobiliše čitav narod", kazao je Bosić, navodeći da je mnogo prostora za manipulisanje i da je to vidno i u posljednje vrijeme čak i  oko toga ko kakvu seriju snima.

(BN/N1)

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

Milos

12.09.2017 16:29

Rijetko pametan i cestit covjek,ali narod nazalost voli lopove,cirkuzante i budale do svoje konacne propasti!

Cudi me da da ga Vucic nekada ne upita za neki savjet.Sigurno neka averzija.

krc

12.09.2017 16:51

Moj Milose isti je on kao i ostali stanovi po Novom Sadu privatna firma itd.

Re Milos

12.09.2017 17:49

Branka

12.09.2017 16:30

Pametan i odmjeren intelektualac u politici,steta sto ga narod ne razumije!?

Ne potcjenjujte narod, Narod vidi i zna Ko je KO.

Maja

12.09.2017 16:39

Narod nista ne vidi osim cirkusa i budalastinje!

Mirko

12.09.2017 16:46

Narod vidi da u ovoj RS nema života i zna da mora otići u inostranstvo da živi život dostojan čovjeka.Sektaški botovi,poltroni,uhljebi sa kupljenim diplomama nisu narod već stoka bez repa.

Koji Narod

12.09.2017 16:52

Kojoj politickoj, ekonomskoj, obrazovnoj, rasnoj,nacionalnoj itd grupi covjek treba pripadati da bi se podveo pod imenicu "narod"?

grunf

12.09.2017 16:59

Tesko vuku koga vrane hrane i junaku koga zene brane

Re brankica

12.09.2017 17:05

Našlo bi se normalnih političara da je narod normalan. Majo, sjedi jedan.

Djekna

12.09.2017 17:08

Znaju žene da nam Njegoš reče"ko na brdo ak imalo stoji ,više vidi no onaj pod brdom"

re

12.09.2017 18:00

ranko

12.09.2017 17:08

Bosic se zalaze za pravednu drzavu ali narod voli biti rob.Narod voli krkanluk koji ga gura u propast.

Sve stranke sazrati u korijenu.

Xx

12.09.2017 17:43

DZIGI

12.09.2017 17:44

Rijetko pametan cestit bla bla . Cudi me da ga Tramp ili Putin ne traze da im bude savjetnik .......-:)

Dzigi botino!!

Ćuti

12.09.2017 18:56

valter

12.09.2017 18:22

Grupisanja u zabokrecini radi vlasti i nicega drugog !

Banjalucanin

12.09.2017 23:34

Bosić nije gledao lične interese i nije bio u talu kao neki...

Marko

13.09.2017 00:28

Gospodin...

jeremija

13.09.2017 06:33

Narod je glup ko cuskija i tacka.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.