Elektronske cigarete i te kako štete zdravlju

Iako se mesecima spekuliše o uticaju elektronskih cigareta na naše zdravlje, sada su i rezultati nove studije pokazali da e-cigarete koje sadrže nikotin izazivaju visok pritisak, ubrzavaju srčani ritam i dovode do bolesti srca.

Zdravlje 12.09.2017 | 09:21
Elektronske cigarete i te kako štete zdravlju
Dok jedni navode da su e-cigarete zdravije od običnih, nova istraživanja bacaju senku na ovu tvrdnju. Naime, rezultati istraživanja Instituta Karolinksa u Stokholmu su pokazali da oni koji puše e-cigarete sa nikotinom imaju tri puta veće šanse da obole od krutosti arterija.

Švedski naučnici su upozorili da e-cigarete utiču na cirkulaciju, a arterijama je teže da pumpaju krv kroz telo, što automatski povećava rizik od bolesti srca.

“Broj elektornskih cigareta se u poslednjih nekoliko godina povećao, a svi tvrde da one nemaju nikakav uticaj na zdravlje. To je uvek bilo diskutabilno, a sada konačno imamo dokaze o štetnosti e-cigareta sa nikotinom koje navodimo u našoj studiji“, kaže dr Magnus Lundbek.

Inače, istraživanje je obuhvatilo 15 mladih, zdravih volontera starosti oko 26 godina. Svi su pušili do deset cigareta mesečno, obično u izlasku, a elektronske cigarete prethodno nisu ni probali.

U okviru studije koristili su e-cigarete – jedan dan one sa nikotinom 30 minuta, a drugi dan one bez nikotina.

“Momentalno smo uočili krtost arterija kod ispitanika koji su pušili e-cigarete sa nikotinom. Iako je to bilo trenutno stanje, neprestanim korišćenjem ovih cigareta svakako može postati hronično stanje koje će dovesti do drugih pogoršanja“ , navodi dr Lundbek.

B 92
foto:internet

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Laž

12.09.2017 12:04

U pitanju je neprovjereno i neargumentovano istraživanje. Dakle, laaaaž!!!

ODGOVORITE
Name

Me

12.09.2017 15:08

Pa sta sad, idemo na pravu cigaretu??

ODGOVORITE
Name

tako je

12.09.2017 17:07

Normalno !!! Siti smo više naučnih preporuka : te zdravo je ovo, nezdravo je ono, pa obrni. Ni oni više ne znaju šta nam plasiraju. Gluposti.

Name

Ups

12.09.2017 21:11

Kada kupis novi auto,na njemu nigdje ne pise da mozes da pogines u njemu,ali zato na svakom paklu cigareta pise da mogu da te ubiju.

ODGOVORITE
Name

skojevka

13.09.2017 19:18

pušimo domaće drugarice

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.09.2017 08:46

Ja ih koristim vec 2 godine i mogu reci da se puno bolje osjecam, nema kaslja niti sviranja u grlu koje sam imao kada sam koristio normalne cigarete,lakse disem i imam bolju kondiciju.Znam da nisu ni el. cigarete dobre ali su sigurno mnogo bolje nego normalne.A istrazivanja kao i obicno jedni utvrde jedno drugi drugo i tako u krug ili napisu nesto pa sledeci put demantuju itd.

ODGOVORITE