Legende koje su obilježile epohu

Samardžić, Živojinović i Nikolić bili su simboli ne samo jugoslovenske kinematografije, nego i cijelog jednog vremena.

  • Magazin
  • Zabava


U posljednjih godinu i po napustila su nas tri najpopularnija glumca bivše Jugoslavije, koji su ostavili veliki trag u filmskoj i televizijskoj produkciji i čije su uloge svojevremeno praznile ulice ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Nedavni odlazak posljednjeg među njima, Ljubiše Samardžića, podsjetio nas je i na njegove kolege Dragana Nikolića i Velimira Batu Živojinovića, koji su preminuli prošle godine.Sva trojica su prve korake na velikom platnu napravili početkom šezdesetih, a skoro deceniju kasnije, Bata, Gaga i Smoki su prvi put zajedno zaigrali u filmu „Ljubavni život Budimira Trajkovića” iz 1977. godine. U filmu Dejana Karaklajića, Samardžić igra oca glavnog lika, Bata tek epizodnu ulogu, dok je Gaga pozajmio glas jednom liku, zbog čega mu se ime nije pojavilo na odjavnoj špici.U godinama koje su uslijedile, tri velikana srpskog glumišta dijelila su kadar još nebrojano puta, a starija publika pamti Batu i Smokija još iz vremena partizanskih filmova. Igrali su zajedno u ostvarenjima „Partizanska eskadrila”, „Kozara”, „Valter brani Sarajevo”, „Crvena zemlja”... a zavidni komičarski talenat Smoki i Bata su pokazali u filmovima poput „Razvoda na određeno vreme”.Tri velikana su se sretala i u serijama, a u „Vrućem vetru”, po kojoj će Ljubiša Samardžić ostati upamćen, Gaga je gostovao u jednoj epizodi. Nikolić i Živojinović su sarađivali i u seriji „Balkan ekspres”, a njihove glumačke bravure ostaće antologijske. „Bolji život” je prva velika serija u kojoj su igrala sva trojica, ali Gaga, Smoki i Bata ni tada nisu imali zajedničke scene.

Izvor: Kurir

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Olja

11.09.2017 15:38

Nasi dragi dobri glumci, ali zivot je takav, cim ima pocetak, ima i kraj. Jedino, ako je za utjehu, nisu otisli mladi kao M. Madzgalj. On nije imao mogucnost ni da se razvije i vine u "visine" kao ova tri velikana koji ce, izvjesno, dugo zivjeti u nasim sjecanjima.

Kal

11.09.2017 18:37

Batu nisu ni oni volili.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.