Legende koje su obilježile epohu

Samardžić, Živojinović i Nikolić bili su simboli ne samo jugoslovenske kinematografije, nego i cijelog jednog vremena.

Zabava 11.09.2017 | 15:20
Legende koje su obilježile epohu
U posljednjih godinu i po napustila su nas tri najpopularnija glumca bivše Jugoslavije, koji su ostavili veliki trag u filmskoj i televizijskoj produkciji i čije su uloge svojevremeno praznile ulice ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Nedavni odlazak posljednjeg među njima, Ljubiše Samardžića, podsjetio nas je i na njegove kolege Dragana Nikolića i Velimira Batu Živojinovića, koji su preminuli prošle godine.



Sva trojica su prve korake na velikom platnu napravili početkom šezdesetih, a skoro deceniju kasnije, Bata, Gaga i Smoki su prvi put zajedno zaigrali u filmu „Ljubavni život Budimira Trajkovića” iz 1977. godine. U filmu Dejana Karaklajića, Samardžić igra oca glavnog lika, Bata tek epizodnu ulogu, dok je Gaga pozajmio glas jednom liku, zbog čega mu se ime nije pojavilo na odjavnoj špici.



U godinama koje su uslijedile, tri velikana srpskog glumišta dijelila su kadar još nebrojano puta, a starija publika pamti Batu i Smokija još iz vremena partizanskih filmova. Igrali su zajedno u ostvarenjima „Partizanska eskadrila”, „Kozara”, „Valter brani Sarajevo”, „Crvena zemlja”... a zavidni komičarski talenat Smoki i Bata su pokazali u filmovima poput „Razvoda na određeno vreme”.



Tri velikana su se sretala i u serijama, a u „Vrućem vetru”, po kojoj će Ljubiša Samardžić ostati upamćen, Gaga je gostovao u jednoj epizodi. Nikolić i Živojinović su sarađivali i u seriji „Balkan ekspres”, a njihove glumačke bravure ostaće antologijske. „Bolji život” je prva velika serija u kojoj su igrala sva trojica, ali Gaga, Smoki i Bata ni tada nisu imali zajedničke scene.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Olja

11.09.2017 13:38

Nasi dragi dobri glumci, ali zivot je takav, cim ima pocetak, ima i kraj. Jedino, ako je za utjehu, nisu otisli mladi kao M. Madzgalj. On nije imao mogucnost ni da se razvije i vine u "visine" kao ova tri velikana koji ce, izvjesno, dugo zivjeti u nasim sjecanjima.

ODGOVORITE
Name

Kal

11.09.2017 16:37

Batu nisu ni oni volili.

ODGOVORITE